Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Priame vyhlásenie šéfa SFZ: Blatter by už mal skončiť!

Šéf SFZ Ján Kováčik bude spolu s generálnym sekretárom SFZ Jozefom Klimentom a viceprezidentom SFZ pre štátnu reprezentáciu a medzinárodné vzťahy Karolom Belaníkom zastupovať SR na tohtotýždňovom kongrese FIFA vo švajčiarskom Zürichu, kde je hlavným bodom programu voľba prezidenta FIFA.

27.05.2015 16:12
Ján Kováčik Foto:
Ján Kováčik.
debata

Kandidátmi na post prvého muža svetového futbalu sú doterajší líder Sepp Blatter a jordánsky princ Ali bin Al-Husejn.

„Európske zväzy budú mať míting vo štvrtok ešte pred začiatkom kongresu FIFA. Na tomto stretnutí si zadefinujeme stanovisko, s čím pôjdeme na samotný kongres a samozrejme aj do volieb. Budeme vychádzať z toho, na čom sa dohodneme. Robíme to takto pri každých voľbách. Myslím si, že aj teraz to bude viesť prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini v tom duchu, aby sme zaujali stanovisko, ktoré bude veľmi korektné a zodpovedné,“ vyjadril sa pre Rádio Slovensko pred stredajším odletom do Zürichu Ján Kováčik.

Očakáva sa, že z dvojice spomenutých adeptov na pozíciu šéfa FIFA podporí „starý kontinent“ 39-ročného Aliho bin Al-Husejna a nie o 40 rokov staršieho Blattera, ktorý je v tejto vrcholnej funkcii už od roku 1998.

„Keďže nepoznám detaily, ťažko mi je vyjadriť sa k tomu, aká situácia vznikne. Už pred rokom však Európa zadefinovala, že nebude podporovať pána Blattera. Vo štvrtok na mítingu uvidím, aký je postoj jednotlivých zväzov i vedenia UEFA,“ poznamenal Ján Kováčik a doplnil:

„Na dosiaľ posledných voľbách prezidenta FIFA v roku 2011 sme my dali hlas pánovi Blatterovi. Ten však pred štyrmi rokmi hovoril, že kandiduje poslednýkrát a potom si to rozmyslel. Môj osobný názor je taký, že by mal skončiť. Myslím si, že teraz by mali byť noví kandidáti. Nedokážem však povedať, akým spôsobom alebo na základe čoho sa rozhodujú jednotlivé zväzy. Dnes je UEFA veľmi funkčný, dobre fungujúci a manažovaný podnik. To isté by potrebovala aj FIFA. Pred samotným kongresom však boli preferencie pre pána Blattera veľmi vysoké.“

Pôvodne zverejnili svoju kandidatúru na funkciu prezidenta FIFA aj šéf Holandského kráľovského futbalového zväzu (KNVB) Michael van Praag i bývalý skvelý portugalský reprezentant a niekdajší najlepší svetový hráč podľa FIFA Luis Figo, obaja však odišli predčasne z volebného boja. Ako Blatterov jediný protivník zostal Ali bin Al-Husejn.

„Boli traja adepti, ktorých navrhli európske zväzy. Dohodli sa však na tom, že bude len jeden, to je logické. Poznám pána Van Praaga z Holandska, je to veľmi korektný človek. Keby zostal kandidátom, tak by som asi rozmýšľal týmto smerom,“ uviedol šéf SFZ Ján Kováčik, ktorý sa už stretol s jordánskym princom: „Áno, poznám ho osobne. Zoznámili sme sa v marci na kongrese UEFA vo Viedni. Všetci kandidáti sa tam odprezentovali. To stretnutie bolo krátke, no jeho predstava alebo vízia veľmi zaujímavá.“

Prehľad prezidentov FIFA a dĺžky ich mandátu:
Robert Guérin (Fr.) 1904 – 1906
Daniel Burley Woolfall (Angl.) 1906 – 1918
Jules Rimet (Fr.) 1921 – 1954
Rodolphe Seeldrayers (Belg.) 1954 – 1955
Arthur Drewry (Angl.) 1955 – 1961
Stanley Rous (Angl.) 1961 – 1974
Joao Havelange (Braz.) 1974 – 1998
Sepp Blatter (Švajč.) 1998 – súčasnosť

debata chyba