Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pekarík: Čakal som u nás Bayern a Real. Teraz vyhrá Barcelona

Slovenský reprezentačný obranca Peter Pekarík (28) si aj nasledujúci ročník zahrá nemeckú bundesligu.

27.05.2015 09:00
Germany Bundesliga Soccer Foto: ,
Peter Pekarík z Herthy Berlín atakuje Leonarda Bittencourta z Hannoveru (v čiernom).
debata

Jeho Hertha BSC Berlín síce v záverečnom dramatickom kole sezóny podľahla v Hoffenheime (1:2), ale boj o záchranu mal pre ňu štastný koniec. Obsadila 15. miesto, hoci len vďaka lepšiemu skóre pred šestnástym Hamburgom, ktorý nastúpi v baráži s Karlsruhe o účasť v nasledujúcom ročníku najvyššej súťaže.

Mali ste obavy, že váš tím padne do druhej ligy?
Bundesliga bola tentoraz mimoriadne vyrovnaná a do poslednej minúty sa bojovalo o záchranu. Z tímov zo spodku tabuľky sme mali najlepšie východiskové postavenie, vedeli sme, že aj keď v Hoffenheime tesne prehráme, v lige zostaneme. Mali sme podstatne lepšie skóre ako Hamburg, ale aj keby rozhodovali vzájomné zápasy, boli sme na tom lepšie, vyhrali sme nad týmto súperom v oboch súbojoch.

Hneď v úvode zápasu ste však inkasovali…
To nebolo nič príjemné, už v 8. minúte sme prehrávali 0:1. Podarilo sa nám vyrovnať. Škoda, že sme neudržali remízu, na ktorú sme už siahali, ale desať minút pred koncom sme dostali druhý gól. Bolo by krajšie, keby sme sa rozlúčili so sezónou aspoň s bodom. Najdôležitejšie však je, že v Berlíne sa bude opäť hrať najvyššia súťaž. Potešili sme našich skvelých fanúšikov, ktorí za nami celý rok stáli.

Oslavovali ste po stretnutí záchranu?
O oslavách by som nehovoril, ale istá spokojnosť bola. Keď sme sa vrátili zo zápasu, posedeli sme si na spoločnej večeri.

Bola hlavným cieľom záchrana?
Pred štartom súťaže nebola reč o záchrane. Vedenie vravelo o etablovaní mužstva v najvyššej súťaži. Tento cieľ sme splnili.

Hertha prežila v súťaži lepšie i horšie obdobie, ale asi rozhodla úspešná séria na jar…
Na jar sme sa ocitli aj na predposlednej, zostupovej priečke v tabuľke. Potiahli sme však potom sedem zápasov bez prehry, čo nás vynieslo do pokojnejších vôd. Bolo to dôležité aj preto, že v závere súťaže nás čakali ťažké súboje, narazili sme po sebe na Bayern, Dortmund i Mönchengladbach a z nich sme nezískali ani bod.

Vy ste zažili dobrý ročník, patrili ste k oporám tímu a nosili ste na rukáve aj kapitánsku pásku, čo nie je pre slovenského futbalistu v tejto súťaži bežná pozícia…
Uplynulý bundesligový rok hodnotím veľmi pozitívne. Cítil som sa dobre a veľmi ma teší, že som pravidelne hrával. Kapitánom tímu je Švajčiar Lustenberger, ale bol dosť dlho zranený a vtedy som mal kapitánsku pásku ja.

Spájate aj svoju najbližšiu budúcnosť s Herthou?
Mám s klubom zmluvu ešte na najbližšie tri roky. Som tu spokojný, Herthe vďačím za futbalovú pohodu, ktorú mám. Nikam sa nechystám. Páči sa mi aj mesto, ponúka veľa možností, aj s manželkou sme v Berlíne veľmi spokojní.

Ako sa cítite po dlhej a náročnej sezóne? Tešíte sa, že je po nej, alebo by ste ešte zopár zápasov potiahli?
Ešte by som zopár kôl zvládol, ale musím uznať, že to bola mimoriadne náročná sezóna, najmä preto, že do posledných minút sme sa bili o záchranu. To aj mňa stálo veľa fyzických i psychických síl.

Teraz vás do reprezentačného zrazu a kvalifikácie ME čaká zopár voľných dní. Stihnete dovolenku?
Nie, ale potrebujem vypnúť, dovolenku si naplánujem po reprezentačnom programe. Zatiaľ sme sa s manželkou Lujzou nerozhodli, kde ju strávime. V utorok sme mali v klube tradičné záverečné posedenie so sponzormi, na Slovensko sa vrátim vo štvrtok.

Na berlínskom Olympijskom štadióne, kde hráva vaše mužstvo, sa uskutoční na budúci týždeň finále Ligy majstrov. Neuvažovali ste, že si ho pozriete naživo?
Veľmi ma tento zápas lákal, aj preto, že sa hrá u nás, ale nestihnem ho, lebo vtedy už budem mať reprezentačné povinnosti.

Aký je v Berlíne záujem o finále?
Obrovský, do voľného predaja išlo len sedemtisíc lístkov a boli okamžite vypredané. Náš štadión je druhý najväčší v Nemecku, ale keby bola kapacita dvojnásobná, hľadisko by bolo plné.

Vám – ako domácim – nejaké lístky neponúkli?
Pokúsil som sa nejaké zohnať, oslovili ma kamaráti, obrátil som sa aj na klub, ale už som sa k nim nedostal.

Jedným z kandidátov na účasť vo finále bol Bayern. Neochabol v Nemecku záujem, keď vypadol?
Celé Nemecko mu držalo palce, ale finále zostalo napriek tomu veľmi atraktívne, bude mať mimoriadny náboj. V Berlíne žije veľa Talianov, tešia sa na Juventus.

Prekvapilo vás, že nemecký majster sa do finále neprebojoval?
Čakal som u nás Bayern a Real. To bol môj finálový tip. Videl som však oba semifinálové zápasy Barcelony s Bayernom a musím uznať, že postúpila úplne zaslúžene. Kvalita a sila, ktorú v sezóne ukázala, je neuveriteľná.

Bayern získal vo veľkom predstihu nemecký titul. Potom prehral viaceré zápasy, stroskotal aj v Lige majstrov. Nestratil v závere trochu koncentráciu?
Jeho výkony ovplyvnil fakt, že sa mu zranili piati či šiesti kľúčoví hráči. To sa muselo prejaviť, ťahali najmä ofenzívu tímu. Nepostúpil v Nemeckom pohári cez Dortmund a potom ani v Lige majstrov. Ak by Barcelone vypadol Messi a Neymar, určite by to jej hru tiež ovplyvnilo.

Je teraz Barcelona favoritom Ligy majstrov?
Podľa mňa získa trofej, pre mňa je miernym favoritom. Lenže Juventus má veľa skúsených hráčov, ktorí v kariére už veľa preskákali, napokon vyradil Real, to hovorí za všetko. Určite to bude kvalitný a zaujímavý zápas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Real Madrid #fc barcelona #hertha berlín #Peter Pekarík