Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zbohom, Cicero

Odchádza jeden z velikánov trnavského futbalu. Vladimír Hagara umrel vo veku 71 rokov. V slávnom trnavskom tíme patril k najväčším oporám. Volali ho Cicero, lebo zavše si zarečnil a vždy sa držal svojej pravdy. Tréner Malatinský z neho spravil najmä prototyp moderného obrancu. Rýchleho, odvážneho, útočného, ostrého.

25.05.2015 16:36
Hagara Foto:
Vladimír Hagara.
debata

Na kraji obrany ho zdobila spoľahlivosť, ale zároveň bol hrozbou pre súpera. Ťahal útoky po lajne a centroval do ohňa nebezpečné lopty. Gólom nielen zabraňoval, ale viaceré, aj mimoriadne dôležité, strieľal.

„Neznášal prehry, veľa nabehal, bol zodpovedný, oddaný futbalu. Výborne zapadol do kolektívu aj do nášho systému hry,“ vraví trnavská legenda, skvelý kanonier a šéf tímu Jozef Adamec.

Hagara je jedným z tých, ktorí vlastnia všetkých päť trnavských titulov. V lige odohral za Spartak 226 zápasov (päť gólov), zahral si v semifinále EPM proti Ajaxu.

Patril do základného kádra čs. reprezentácie, v ktorej nastúpil na 25 zápasov a dal aj štyri góly. Azda najdôležitejší bol ten, ktorý strelil za chrbát brankára Szentmihályiho a prispel ku kvalifikačnej remíze 3:3. Znamenala, že čs. výber sa stretol v rozhodujúcom súboji s Maďarskom ešte raz – o postup na MS 1970 v Marseille. Na šampionáte v Mexiku si zahral proti Brazílii i Anglicku a bránil najväčšie hviezdy Pelého či Bobby Charltona.

Bol bojovník na pohľadanie a jeho šmýkačky boli excelentné. „Mal veľké futbalové srdce. Chcel vždy vyhrať. Rád mal mariáš, ale postupne prišiel na chuť najmä šachu, ktorému dával prednosť,“ spomína na neho Vojtech Varadín, ďalší päťnásobný majster v trnavskom drese a bývalý švagor.

Po skončení kariéry zamieril Hagara do Viedne, kde si našiel civilné zamestnanie a futbalu sa nevenoval. Domov sa dlho nedostal. Posledné obdobie života prežil v rodných Piešťanoch, kde ho v stredu o 14.30 pochovajú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Hagara