Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pretvárka, pokrytectvo, korupcia... Figo už netúži byť prezidentom FIFA

Sedemdesiatdeväťročnému despotovi na čele Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppovi Blatterovi postupne odchádzajú súperi z bojiska ešte pred začiatkom volebného boja.

21.05.2015 20:59
Luis Figo Foto: ,
Luis Figo.
debata

Po prezidentovi Holandského kráľovského futbalového zväzu Michaelovi van Praagovi sa zriekol kandidatúry aj bývalý skvelý portugalský reprezentant Luis Figo. Niekdajší najlepší svetový hráč podľa FIFA uviedol, že odmieta byť súčasťou volebného procesu, ktorý „vedie k zabezpečeniu absolútnej moci pre jediného človeka – Seppa Blattera“. Doterajší prezident bude mať v boji o obhájenie svojho postu za súpera už len jordánskeho princa Aliho bin Husejna. Toho považovali odborníci od začiatku za najväčšieho Blatterovho vyzývateľa.

„FIFA potrebuje zmenu a to urgentnú zmenu. Tak to cítim nielen ja, ale veľa ľudí z futbalového prostredia. FIFA je často chápaná ako temná organizácia, v ktorej sa dobre darí korupcii. Je vôbec normálne, že voľby jednej z najväčších svetových organizácii sa budú konať bez širšej verejnej debaty, ktorá by im predchádzala? Tieto voľby nie sú normálnymi voľbami,“ povedal Figo.

Zároveň vyriekol neadresnú kritiku na prezidentov viacerých národných futbalových federácií za ich pretvárku a pokytectvo. „Videl som na vlastné oči, ako títo ľudia hovorili o čelných predstaviteľoch FIFA ako o diabloch, ale keď vyšli na javisko, tých istých ľudí zrazu prirovnávali k Ježišovi Kristovi.“

Štyridsaťdvaročný rodák z Almady si počas kariéry obliekal dresy Sportingu Lisabon, FC Barcelona, Realu Madrid či Interu Miláno. V portugalskej reprezentácii odohral v rokoch 1991 – 2006 dovedna 127 zápasov a strelil v nich 34 gólov. V roku 2000 získal Zlatú loptu a o rok neskôr sa stal najlepším svetovým futbalistom podľa FIFA.

Voľby prezidenta FIFA sa uskutočnia 29. mája v Zürichu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #Luís Figo #Medzinárodná futbalová federácia FIFA