Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opona padá. Zo scény odchádzajú futbaloví romantici

Sú symbolmi vernosti. Dlhoročnou zárukou vysoko nadštandardnej kvality. V krvi majú vodcovstvo, túžbu po úspechu, ale aj cenné odhodlanie uprednostniť tímový úspech pred osobným. Charakterizuje ich džentlmenské správanie, hrdosť rytiera, nenapodobiteľný štýl.

21.05.2015 10:00
Liverpool, Gerrard Foto:
Steven Gerrard.
debata (1)

Steven Gerrard a Xavi Hernández. Dvojica futbalových hviezd, géniov zo stredu poľa. Pozornosť na seba nikdy neupriamovali okázalými gestami, neprehliadnuteľnými tetovaniami, extravagantnými účesmi či škandálmi. O srdcia fanúšikov zakaždým bojovali len skvelými výkonmi z trávnikov.

Do sveta veľkého futbalu obaja vkročili v rovnakom čase – pred sedemnástimi rokmi. V období, keď prekročili prah dospelosti. V rovnakú chvíľu sa zmierili aj s myšlienkou, že čas slávy, ktorý im osud nadelil, vypršal. Zatiaľ čo Angličan sa po sezóne definitívne rozlúči s dresom milovaného Liverpoolu, Španiel naposledy zamáva na rozlúčku fanúšikom Barcelony.

S futbalom však nekončia. Vyberú sa za ním do rozličných kútov sveta – Gerrard mieri z Anfield Road do americkej MLS, Xavi si bude namiesto atmosféry Nou Campu užívať potlesk priaznivcov v Katare.

Od mrzáka k Jamesovi Bondovi

Napriek tomu, že v súčasnom športe hrajú prím peniaze a mecenáši sa každoročne predháňajú v prestupových rekordoch, Gerrard patrí k posledným futbalovým romantikom. Je chlapcom z liverpoolskeho predmestia, z robotníckej štvrte. Po celý život verný jednému mestu, jednej láske zo školských čias. A najmä jednému klubu.

Ponúk na prestup mal pritom dostatok. Bili sa o neho viaceré veľkokluby, no talentovaný stredopoliar ich štedrému lákaniu odolal. Zaváhal len raz. Pred desiatimi rokmi. V červenej časti Liverpoolu vtedy nastalo peklo. Fanúšikovia protestovali, pred štadiónom pálili jeho dres s číslom osem. Do hry však vstúpil Stevov otec.

„Nikam nepôjdeš,“ zavelil. A syn jeho príkaz poslúchol. „Stal sa akýmsi mučeníkom. Hamletom anglického futbalu,“ napísal o liverpoolskom kapitánovi denník The Telegraph.

Či urobil správny krok, je otázne. Gerrard totiž navždy zostane jednou z mála superhviezd, ktoré sa nikdy netešili z majstrovského titulu. Za sedemnásť rokov aktívnej kariéry k nemu nepriviedol Liverpool s kapitánskou páskou na ruke ani raz. Blízko bol vlani, no aj pre Gerrardovu chybu v jednom zo záverečných zápasov sezóny sa napokon s dvojbodovým náskokom tešil Manchester City.

Viac ako 100-násobný anglický reprezentant však predsa len priniesol na Anfield Road niekoľko vzácnych trofejí – presne desať. Prispel k nim obdivuhodnou bojovnosťou, nepoddajnosťou, skvelou streľbou z diaľky či filigránskym futbalovým myslením. Málovídanou komplexnosťou.

„Aj preto ho prezývam James Bond. Viem, že to nenávidí, no nemôžem si pomôcť. Stevie totiž dokáže všetko. Príďte sa pozrieť na tréning a sám vás o tom presvedčí,“ uviedol pre denník The Mirror spoluhráč Daniel Sturridge.

Hrdý otec troch dcér sa pýši mnohými úspechmi (individuálne ocenenia ráta na desiatky), no hovorí o nich len zriedka. Z tváre mu ľahko vyčítate skromnosť, napriek bohatým skúsenostiam i milú hanblivosť. Možno aj preto, že si uvedomuje vratkosť osudu. Jeho veľký futbalový príbeh sa totiž mohol skončiť skôr, ako sa vôbec začal.

Po tom, ako jedného dňa naháňal s kamarátmi na dvore futbalovú loptu, kopol do zhrdzavených hrablí. Jeho palec na nich zostal napichnutý. Prvá diagnóza? Amputácia nohy. Tá sa však nepotvrdila. „Našťastie! Vďaka tomu mohol Stevie potešiť fanúšikov toľkými krásnymi momentmi, ktoré by sa nepomestli ani do troch autobiografií,“ napísal o strelcovi 183 liverpoolskych gólov (v 706 zápasoch) The Telegraph.

Nositeľ barcelonskej DNA

Rovnako, ako Gerrard, aj Xavi zostal od útleho detstva až po dnešok verný jedinému klubu. Drobný (170 cm), no o to šikovnejší stredopoliar je produktom slávnej barcelonskej akadémie – La Masia.

„Nosí v sebe pravú barcelonskú DNA. Od prvého okamihu, keď som ho zbadal, som vedel, že raz bude mozgom tímu. Zistil by to každý, kto sa rozumie dobrému futbalu,“ vyhlásil pred časom o svojom niekdajšom zverencovi Pep Guardiola.

Gólová oslava v podaní Xaviho. Foto: SITA
Xavi Gólová oslava v podaní Xaviho.

Xavi stál málokedy na konci futbalovej akcie. Väčšinou položil jej pevné základy. V posledných rokoch bol jednou z kľúčových osobností možno najlepšieho tímu všetkých čias. Najmä vďaka výnimočnej inteligencii, precíznosti, prehľadu a obdivuhodnej kreativite priviedol Barcelonu k 23 trofejám.

„Vždy bol pre nás nenahraditeľný. Nepoznám nikoho, v kom by sa skĺbili také výnimočné futbalové a ľudské kvality,“ povedal pre denník Marca Andrés Iniesta, ďalšia z veľkých postáv súčasnej Barcelony.

Práve s ním vytvoril Xavi legendárnu dvojicu, ktorá naháňala strach tým najlepším obrancom sveta. Obrať ich o loptu bolo priam nemožné. „Bum – bum, bum – bum. Tak vyzerajú prihrávky medzi nami dvomi,“ opísal spoluprácu so svojou dlhoročnou futbalovou dvojičkou Xavi.

Rodák z Terrassy by mal podľa španielskych médií oznámiť definitívnu rozlúčku s Barcelonou dnes. Spolu s ním odíde z Nou Campu aj kus histórie. Predsa len, viac ako ôsmimi stovkami odohraných zápasov v drese jedného z najslávnejších klubov sveta sa môže pochváliť len málokto. Rovnako, ako titulom majstra sveta a dvomi triumfami na európskom šampionáte.

Zatiaľ čo Európa plače za dvojicou futbalových umelcov, Amerika a Katar oslavujú. Miestni fanúšikovia sa majú na čo tešiť.

Gerrard v Liverpoole

Liga majstrov: 2005
Pohár UEFA: 2001
Superpohár: 2001, 2005
FA Cup: 2001, 2006
Ligový pohár: 2001, 2003, 2012
Community Shield: 2006

Xavi v Barcelone

Liga majstrov: 2006, 2009, 2011
Superpohár: 2009, 2011
MS klubov: 2009, 2011
Liga: 1999, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015
Španielsky pohár: 2009, 2012
Španielsky superpohár: 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Steven Gerrard #Xavi Hernández