Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Senica aj Trenčín útočia na prvú trofej

Slovenský pohár - Slovnaft Cup bude mať nového víťaza. O svoju prvú trofej zabojujú v piatok od 18.15 futbalisti AS Trenčín a FK Senica.

01.05.2015 12:00
NTC Poprad Foto: ,
Pohľad na tribúnu Národného tréningového centra Poprad. Práve tu sa uskutoční finále Slovnaft cupu.
debata

Trenčania sú vo finále vôbec prvý raz, Seničania si v ňom zahrali už pred troma rokmi, ale podľahli Žilinčanom (2:3 po predĺžení) . Finálovú premiéru čaká aj Poprad. V meste pod Tatrami, kde vybudovali Národné tréningové centrum, sa o pohár bude bojovať prvý raz v 46-ročnej histórii druhej najvýznamnejšej futbalovej súťaže.

Viac šancí na zisk trofeje sa dávajú Trenčínu, ktorý má aktuálne dobrú formu a v lige získal už o 19 bodov viac, ale finálový súboj spravidla nemáva jednoznačného favorita a rodia sa v ňom prekvapenia. Zrodilo sa aj pred rokom, keď líder domácej súťaže Slovan nestačil na Košice. Vzájomné zápasy v tomto ročníku hovorí pre Trenčanov – v Senici remizovali (1:1) a doma vyhrali (3:1). Seničania svojho zajtrajšieho súpera zdolali naposledy pred vyše rokom na domácej pôde (2:1).

Seničania si uvedomujú, že z domácej súťaže nemajú postup do Európskej ligy istý, o to väčšia bude ich motivácia zajtra. Ak by zdolali Trenčín, získajú nielen pohár, ale zabezpečia si po ročnej prestávke opäť účasť aj v európskom pohári. Ich súper hráva doma na umelom trávniku, preto prírodnú trávu v Poprade považujú za svoju výhodu.

Seničania sa spoliehajú na Jana Kalabišku, aktuálne vedúceho strelca ligovej súťaže. „Pre nás je finále vrcholom tohto ročníka, máme šancu, aby táto sezóna bola pre nás a pre celý klub úspešná,“ pripomína český legionár na klubovej stránke.

Trenčania majú už istú účasť v európskom pohári, vo finiši sezóny sa bude rozhodovať, či sa predstavia v Lige majstrov alebo Európskej lige. Tento fakt nijako neznižuje ich motiváciu v zajtrajšom súboji. „Hráči to vnímajú tak, že je to prvá veľká príležitosť ako zužitkovať dlhodobú prácu,“ pripomína PR manažér trenčianskeho klubu Martin Galajda.

Do Popradu sa chystajú fanúšikovia oboch táborov. Trenčania dorazia špeciálnym vlakom, ktorý organizuje klub a odchádza z trenčianskej stanice zajtra o 13.10. „Vlak má desať vozňov a dovedna je k dispozícii 750 miest so vstupenkami. Veríme, že bude plný, už v stredu okolo obeda bolo predaných vyše päťsto lístkov,“ upresnil Galajda. Ďalší fanúšikovia pricestujú individuálne. Seničania vyrazia na finále autobusmi. Podľa mediálneho manažéra klubu Milana Ondruša sú zatiaľ zaplnené štyri. „Veľa fanúšikov pôjde aj individuálne po vlastnej osi, lístky stále predávame, predpokladám, že v hľadisku bude asi 400 našich priaznivcov,“ informoval Ondruš.

Obe mužstvá si dnes vyskúšajú trávnik popradského štadióna, čaká ich oficiálny tréning. Finále povedie rozhodca Richard Trutz. V prípade, že sa nerozhodne v riadnom čase, na rad príde predĺženie 2×15 minút a ak ani potom nebude známy víťaz, rozhodne penaltový rozstrel.

Európska liga bez finalistov?

Ľahko sa môže stať, že ani jeden z finalistov pohára sa nepredstaví v Európskej lige. Ak by totiž zajtra získal trofej Trenčín a potom sa stal aj majstrom (vedie ligu s päťbodovým náskokom), bude slovenský futbal reprezentovať v Lige majstrov. Od tohto roku už neplatí, že v takom prípade zdolaný finalista má právo nastúpiť v EL. V nej by sa potom predstavili tímy, ktoré v ligovej tabuľke skončia za Trenčanmi na 2., 3. a 4. mieste, pretože Slovensko dostane v EL tri miestenky. Momentálne je to Žilina, Trnava a Senica. Seničania budú aspoň o štvrté miesto v lige tuho bojovať, pretože sa naň tlačí aj Slovan a Myjava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #AS Trenčín #slovnaft cup #Národné tréningové centrum #FK Senica