Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák: Všetko sa ukáže, keď začneme prehrávať

Vlani sa stal prvý raz najlepším trénerom roka a priznal sa, že už s týmto ocenením príliš nerátal. "Mal som aj lepšie roky," prehodil, keď si prevzal trofej.

30.03.2015 16:52
Ján Kozák Foto: ,
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák.
debata

Teraz o jeho triumfe nebolo nijakých pochýb. Odborníci dali Jána Kozáka na prvé miesto na 31 hlasovacích lístkoch z 34. Jeho náskok bol výrazný a víťazstvo ho neprekvapilo.

„Reprezentačný tréner na rozdiel od klubového to má v tomto ľahšie, lebo je viac na očiach, verejnosť sleduje každý jeho krok. Mužstvo má za sebou mimoriadny rok, to sa odzrkadlilo aj v hlasovaní. V roku 2013 reprezentácia nebola taká úspešná a predsa som vyhral anketu. Dalo sa očakávať, že svoju pozíciu obhájim,“ vysvetľoval šesťdesiatroč­ný Kozák.

Zdôraznil, že pre úspešného trénera je dôležité, aby poznal dobre najmä svojich hráčov. „Potom vie, čo si môže dovoliť, čo má urobiť. Samozrejme, musí poznať aj súpera, na základe toho reagovať. Nie je to ľahké, lebo v súčasnom vyrovnanom futbale rozhodujú aj detaily. Môže sa stať, že človek niektoré veci podcení, potom sa mu to vráti.“

Napriek úspechom zažil v minulom roku aj ťažšie chvíle. „Napríklad v zápase v Macedónsku. Hrali sme veľmi ťažký zápas, v prvom polčase sa nám zranili dvaja kľúčoví hráči, museli sme riešiť zložitú situáciu a zvládli sme ju. Najkrajším momentom bol víťazný gól Miňa Stocha v zápase so Španielskom. To bolo niečo fantastické, zážitok na celý život. Futbal prináša rôzne situácie, lepšie i horšie, ale pre mňa je šťastím, že robím to, čo mám rád.“

Kozák sa teší zo súčasnej bilancie, ale zároveň ju nepreceňuje. Predpokladá, že kvalifikačná cesta do Francúzska bude ešte zložitá, rozhodnuté ešte nie je. „Vždy treba zvládnuť najbližší zápas. Futbalový život ma naučil, že každé víťazstvo si treba vychutnať 24 hodín a potom sa hneď začať chystať na ďalšie stretnutie,“ domnieva sa Kozák.

Mužstvo pod jeho vedením momentálne víťazí, vlani z desiatich zápasov deväť vyhralo, nový rok takisto začalo výhrou. Neraz však vraví o tom, že táto situácia nebude trvať večne a nik sa zákonite nevyhne aj menej úspešnému obdobiu, prídu aj prehry. Čo sa bude diať potom?

„Som na to pripravený, lebo k futbalu patria aj prehry. Potom sa všetko ukáže: aký je silný tréner, hráči, kolektív. Prehra príde niekedy aj napriek tomu, že tím podá dobrý výkon,“ pokračoval Kozák.

V ankete Pravdy a SFZ o najlepšieho futbalistu roka nehlasoval, prvý raz sa v jej histórii stalo, že tréner reprezentácie nevyjadril svoj názor, neurobil poradie najlepších. „U mňa vyhral kolektív. Bol to výnimočný rok a nechcel som robiť medzi hráčmi rozdiely, nebol som vnútorne presvedčený, komu dať prednosť. Rozhodol som sa, že ich nebudem deliť na slabších, lepších a ešte lepších. To som nerobil ani medzi mojimi deťmi a ja mojich hráčov vnímam rovnako,“ vysvetlil Ján Kozák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák