Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajina netúži po bojkote futbalových MS 2018, ale nevylučuje ho

Ukrajina nevylučuje bojkot futbalových majstrovstiev sveta 2018 v Rusku, ale neželá si takýto scenár. Uviedol to ukrajinský člen výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA) Grigorij Surkis, ktorý na utorkovom kongrese vo Viedni obhájil svoju pozíciu.

25.03.2015 20:33
Ukrajina, radosť, futbal Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

„Povedať, že preferujeme bojkot šampionátu, by bola tá najjednoduchšia vec. Najmä keď sa človek pozrie na situáciu tisícov našich obyvateľov a počet obetí,“ povedal Surkis na margo konfliktu na východe Ukrajiny, kde vládne jednotky zvádzali dlhé mesiace boje s proruskými separatistami. Bývalý prezident Ukrajinskej futbalovej federácie (FFU) však verí, že napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa do júlového žrebu kvalifikácie MS 2018 zmierni.

„Budeme sa spoliehať na dodržiavanie dohôd z Minska, v tom prípade by nemal nastať žiaden problém,“ uviedol Surkis. K bojkotu futbalového šampionátu vyzval minulý týždeň ukrajinský prezident Petro Porošenko. Na kongrese vo Viedni odsúdil takýto postup aj prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter.

„Je to pre nás veľmi zložitá záležitosť. Ide o mier v celej Európe, nielen na Ukrajine. Želáme si, aby sa situácia čo najskôr stabilizovala. Počkajme a nebuďme pesimisti. Ja som optimista,“ reagoval Surkis.

Rusko a Ukrajina sa môžu stretnúť na futbalovom poli stretnúť už na záverečnom turnaji futbalových ME 2016 vo Francúzsku. UEFA podľa slovenského člena exekutívy Františka Laurinca pravdepodobne zruší preventívny zákaz vzájomných konfrontácií na reprezentačnej úrovni s tým, že v prípade bezpečnostného rizika sa môže hrať na neutrálnej pôde.

„Najradšej by som zrušil všetky takéto obmedzenia, ako tie medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Ale musíme brať na zreteľ aj riziko násilia,“ uviedol Surkis. UEFA záležitosť prerokuje čo najskôr, žreb záverečného turnaja ME 2016 je 12. decembra.

Laurinec pri svojom vyhlásení obišiel klubovú scénu, kde UEFA stále drží obe strany na dištanc. Výnimka by mohla nastať až v prípadnom finále Európskej ligy. Vo štvrťfinále sú až dva ukrajinské (Dynamo Kyjev a Dnipro Dnipropetrovsk) a jeden ruský klub (Zenit Petrohrad). „Ak sa dostanú do finále, budú hrať. Ale zatiaľ je predčasné o tom hovoriť,“ poznamenal generálny sekretár UEFA Gianni Infantino.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #ukrajinská futbalová reprezentácia