Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Čechov Rosický: Ešte neviem, či prídem do Žiliny

Mal zdravotné problémy, ale kapitán tímu Tomáš Rosický (34) z Arsenalu Londýn sa už naplno pripravuje so spoluhráčmi z českej futbalovej reprezentácie.

25.03.2015 13:00
Tomáš Rosický Foto:
Kapitán českých futbalistov Tomáš Rosický.
debata

Tí vedú bez straty svoju skupinu kvalifikácie ME 2016 a v piatok ich čaká zápas s Lotyšskom. Potom sa mužstvo presunie do Žiliny, kde najbližší utorok nastúpi na prípravu proti Slovensku.

Proti Slovensku by ste mohli nastúpiť na 100. zápas v reprezentačnom drese. Podľa trénera Vrbu je rozhodnutie, či do Žiliny pocestujete, na vás. Ako sa rozhodnete?
Ešte som to neriešil, neviem, či prídem do Žiliny. Uvidím, ako sa budem cítiť po piatkovom stretnutí. Ja na jubileá príliš nie som, ale stovka je krásny míľnik. Dosiahnuť ho sa nepodarí každému, veľmi si to vážim. Rád by som ho zvládol čo najskôr, ale nie nasilu. Dúfam, že si v reprezentačnom drese ešte zahrám a stihnem to aj v inom stretnutí (smiech).

So Slovenskom pôjde o prípravu, ale tieto zápasy majú predsa len iný náboj ako s inými súpermi…
Samozrejme, vzhľadom na spoločnú históriu sú tieto zápasy dosť prestížne.

Vy ste so Slovákmi mali pred časom aj výmenu názorov, keď ste zľahčovali ich úspechy…
So Slovákmi nemám nijaké problémy. Vtedy boli moje slová interpretované trochu inak, ako som ich vyslovil a ako som to myslel.

Máte na konte 98 štartov v reprezentácii. Spomeniete si na všetky zápasy?
Na všetky už asi nie, ale na väčšinu áno. Najmä na víťazné a znamenajúce postupy. Samozrejme, vybavil by som si aj nejaké prehry…

Vládne v Arsenale po vyradení z Ligy majstrov ešte smútok?
Vládne, lebo sme mali veľkú šancu postúpiť. Monako nie je tímom, s ktorým by sme mali vypadnúť. Prehrali sme si to vlastnou hlúposťou.

Vlani na jeseň ste sa posťažovali, že nie ste v klube dostatočne vyťažený. V tomto roku dostávate väčší priestor. Ste už spokojný?
Je to tak, dostal som väčší priestor aj v základnej zostave a začali sme hrať lepší futbal (smiech).

Uvažovali ste v čase, keď ste hrávali menej, aj o odchode?
Úprimne, na prelome rokov som o tom uvažoval najintenzívnejšie za osem a pol roka, čo som v Arsenale. V tom čase som neodohral ani jeden zápas v základe. Hovoril som si, je čas odísť. Mal som ponuky z Anglicka i iných krajín Európy. Lenže tréner Wenger vyhlásil, že ma nepredá. Tým sa to skončilo. Čo bude po sezóne, zatiaľ neriešim. Arsenal má na mňa opciu ešte na budúcu sezónu. Myslím si, že po tomto reprezentačnom zraze sa otázka, čo bude ďalej, opäť otvorí.

Nestalo sa prvý raz, že vás Wenger využíva najmä v novom roku. Vysvetlil to nejako?
Nie, naozaj neviem, prečo je to tak. A priznám sa, že by ma to tiež zaujímalo. Skúste sa ho opýtať vy, vám to možno povie… (smiech)

Mohol byť zlomovým momentom gól, ktorý ste strelili koncom decembra Queens Parku Rangers?
V tom zápase som nastúpil v základe a rozhodol som. Samozrejme, gól futbalistovi vždy pomôže, ale či to ako významný moment bral aj kouč, to netuším. Ale je pravda, že odvtedy som hral viac.

Je stále horúcou témou aj v Chelsea nechytajúci brankár Čech a Arsenal?
V zime som vedel, že nič také sa nechystá. Či sa to do leta zmení, neviem.

V piatok vás čaká kvalifikačný zápas s Lotyšskom. Podľa trénera bude mužstvo prvý raz jasným favoritom. Musíte vyhrať. Neskrýva tento imperatív riziká?
Nejaké možno prináša, ale nemám obavy. Ani v štyroch doterajších zápasoch v skupine sme neboli outsideri, hoci sme vedeli, že v nich môžeme len získať. Teraz musíme vybojovať tri body, nič iné neberieme. Šanca na postup je obrovská a bolo by škoda ju zahodiť. Sme na víťaznej vlne, ale potrebujeme zostať nohami na zemi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Tomáš Rosický #kvalifikácia ME 2016