Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Duda: Mať tak pravú nohu svoju a ľavú Adamovu

Patria k najväčším talentom slovenského futbalu. Obaja majú dvadsať a jeden z nich sa už o niekoľko dní stane novým držiteľom Ceny Petra Dubovského 2014. V ankete Pravdy a SFZ zostali jedinými kandidátmi na túto prestížnu trofej pre futbalistu do 21 rokov.

21.03.2015 11:00
Ondrej Duda, Salih Dursun Foto: ,
Ondrej Duda z Legie Varšava zvádzal tento rok súboje aj v Európskej lige UEFA.
debata

Hoci je Ondrej Duda o niekoľko mesiacov mladší ako Adam Zreľák, o cenu pomenovanú po vynikajúcom slovenskom futbalistovi, ktorý tragicky zahynul v roku 2000, sa uchádzal už vlani. Napokon ju získal Norbert Gyömbér. Súčasná opora Legie Varšava dostala osem hlasov, ktoré jej stačili na druhé miesto.

„Pre mňa je veľkou poctou už fakt, že opäť kandidujem na toto ocenenie. Nech to dopadne akokoľvek, považujem to za úspech,“ zdôrazňuje sninský rodák Duda.

V hlavnej ankete o futbalistu roka ho len päť bodov delilo od účasti v najsilnejšej desiatke. Aj tak považuje 11. miesto a 41 bodov, ktoré nazbieral, za výborný výsledok. „Byť v tejto spoločnosti je pre mňa veľmi príjemné. Aj vzhľadom na môj vek. Budem naďalej naplno pracovať, aby som o rok medzi najlepšími nechýbal,“ tvrdí Duda.

Na niekoľko týždňov vypadol z futbalového kolotoča. Na konci januára sa zranil v príprave, nešetrný Limberského zákrok si odniesol členok na pravej nohe. Návrat do zostavy Legie na začiatku marca oslávil gólom (piatym v tomto ročníku najvyššej poľskej súťaže). „Už sa cítim zdravotne i fyzicky na sto percent, lenže zranená noha ma ešte trochu pobolieva, lekári vravia, že je to normálne,“ dodáva.

V uplynulom kole Legia, ktorá vedie poľsku ligu, zachraňovala bod s Wislou Krakov, vyrovnávajúci gól na 2:2 padol v poslednej minúte. „V nedeľu nás čaká súboj na pôde tretieho Lechu Poznaň, nebude to ešte rozhodujúci zápas o titul, ale má veľký význam. Pre súpera je to šanca, aby udržal s nami kontakt, ale ak vyhráme, môžeme mu utiecť. Na stretnutie sa teším, je už viac ako mesiac vypredané, čaká nás 45-tisícová kulisa. Medzi oboma klubmi je veľká rivalita, v Poznani nás nemajú v láske, bude to však zápas, ktorý má náboj,“ približuje mladý slovenský futbalista.

Duda považuje Zreľáka za zdatného súpera v ankete. Pozná ho aj z pôsobenia v slovenskej reprezentácii do 21 rokov. „Želám mu, aby sa mu v kariére darilo. Je to výborný útočník, ktorého bude slovenský futbal ešte v budúcnosti potrebovať,“ predpovedá Duda, ktorý obdivuje najmä Adamovu ľavú nohu. „To je jeho silná futbalová zbraň. Mať tak pravú nohu svoju a ľavú Adamovu! To by bola paráda,“ smeje sa Duda.

Slovenský reprezentant do 21. rokov Adam Zreľák. Foto: SITA, Martin Havran
Adam Zreľák Slovenský reprezentant do 21. rokov Adam Zreľák.

Zreľák v zime zmenil dres, vymenil Ružomberok za Bratislavu, stal za hráčom základnej zostavy Slovana. Jeho tímu sa v úvode sezóny príliš nedarí, v tabuľke ligovej súťaže sa nemôže dostať vyššie a aktuálne sa rozlúčil aj s pohárovou súťažou.

„Napriek tomu som presvedčený, že príchodom do Slovana, nášho špičkového klubu, som urobil v kariére krok dopredu,“ nepochybuje Zreľák.

Rodák z Ružomberka považuje uplynulý rok za úspešný, bol najvýraznejšou oporou reprezentačného výberu do 21 rokov, ktorý sa dostal do baráže a až v nej vypadol s Talianskom. „V reprezentácii som odviedol maximum, tá asi najviac zavážila. Mám radosť, že si moje výkony všimli aj odborníci, ktorí v ankete hlasovali.“

Podľa Zreľáka má Duda výhodu v tom, že hráva v silnom mužstve a kvalitnejšej lige. „Je to výborný futbalista, bojovník, ale má najmä skvelú techniku. Je to osobnosť, ktorá dokáže strhnúť ostatných na ihrisku a vie rozhodnúť zápas,“ ocenil Adam Zreľák schopnosti anketového súpera. O tom, kto si prevezme 15. Cenu Petra Dubovského, sa rozhodne o týždeň v žilinskom divadle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #legia varšava #Ondrej Duda #Cena Petra Dubovského #Adam Zreľák