Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mourinho čakal na svoju 21. trofej 914 dní. V Chelsea začal tam, kde skončil

Keď sa v roku 2007 lúčil José Mourinho s lavičkou londýnskej Chelsea, nechal fanúšikom na pamiatku trofej pre víťaza Ligového pohára.

02.03.2015 12:02
José Mourinho Foto: ,
José Mourinho a jeho doslova detská radosť z ďalšej trofeje.
debata

Bola jeho poslednou vo farbách klubu zo Stamford Bridge. Až do návratu, ku ktorému sa kontroverzný Portugalčan odhodlal pred minulou sezónou. Po skusoch v Interi Miláno a Reale Madrid.

Jeden z najuznávanejších trénerov planéty začína so svojím milovaným klubom opäť zbierať triumfy. Cez víkend doviedol Chelsea k ďalšiemu. Po finálovom víťazstve nad Tottenhamom (2:0) si Mourinho znovu zblízka poobzeral Ligový pohár. „Pre klub je to len ďalšia trofej. Pre tento tím, ktorý som začal budovať pred necelými dvomi rokmi, je však prvou. A mimoriadne dôležitou,“ vyhlásil po zápase rodák z Lisabonu.

Mourinho uspel v Ligovom pohári už po tretí raz. Celkovo priviedol Chelsea k siedmim trofejám. Vrátane dvoch majstrovských titulov. Blízko je aj k tretiemu. Londýnčania vedú tabuľku Premier League s päťbodovým náskokom pred Manchestrom City a majú zápas k dobru. „Verím, že táto trofej nebude v aktuálnej sezóne poslednou. Bez titulov skrátka neviem žiť, nikdy sa ich nepresýtim. Potrebujem ich, sú pre mňa nesmierne dôležité,“ vraví Mourinho.

Pre Chelsea je symbolom úspechu. Keď ho ruský mecenáš Roman Abramovič dotiahol pred jedenástimi rokmi prvýkrát do klubu, veľa si od neho sľuboval. A Mourinho nesklamal. Hneď v prvej sezóne vybojoval s mužstvom dva primáty – majstrovský (prvý po polstoročí) a víťazstvo v Ligovom pohári. „José nás vtedy naštartoval. Vštepil nám víťaznú mentalitu a nakročil s nami na cestu za niečím veľkým,“ tvrdí John Terry. „Zdá sa, že teraz sa schyľuje k čomusi podobnému. Josému naplno dôverujeme,“ dodal kapitán a legenda klubu.

Na úspechy zvyknutý Mourinho už ďalšiu trofej nesmierne potreboval. V minulej sezóne neuspela Chelsea ani v jednej zo súťaží. V lige obsadila tretie miesto a Portugalčan čelil kritike. Po tejto sezóne si zrejme opäť vypočuje slová chvály. K Ligovému poháru a dobre rozbehnutej anglickej lige môže pridať aj triumf v Lige majstrov. V nej má Chelsea namierené do štvrťfinále. V úvodnom osemfinálovom zápase uhrala na pôde parížskeho St. Germain remízu 1:1.

„Víťazstvom v Ligovom pohári sa nič nekončí. Práve naopak, všetko sa len začína. Za ďalšími úspechmi pôjdeme veľmi cieľavedomo,“ uviedol Terry, ktorý patrí spolu s Petrom Čechom či Didierom Drogbom k najskúsenejším hráčom tímu. Pamätajú si obe Mourinhove éry a vedia, ako chutí pocit z dôležitého víťazstva.

Napriek tomu, že Mourinho získal s Portom, Interom Miláno, Chelsea a Realom Madrid dokopy už 21 trofejí, motiváciu nestráca. „Stále si pripadám ako nováčik. Ten pocit je nesmierne dôležitý. Kým vás neopúšťa vzrušenie a túžba, ste na správnej ceste,“ povedal anglickým novinárom. Spolu s Mourinhom na ňu opäť vykročila i Chelsea.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #José Mourinho #Chelsea FC