Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA odmietla odškodniť súťaže a kluby za neskorý termín MS 2022

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) neplánuje nijako refundovať európskym klubom straty, ktoré im vzniknú prerušením sezóny 2022/23 pre neskorý jesenný termín majstrovstiev sveta 2022 v Katare.

25.02.2015 14:13
MS Brazília, futbal, gól, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

Generálny sekretár organizácie Jérome Valcke rezolútne vyhlásil, že FIFA sa nebude ospravedlňovať za presunutie šampionátu z tradičných letných mesiacov na november a december, keď panujú v hostiteľskej krajine prijateľné klimatické podmienky.

„Kompenzácie nebudú. Nerobíme nič, čím by sme likvidovali futbal. Máme sedem rokov na to, aby sa futbalový svet pripravil na reorganizáciu. Nemám pocit, že by sme sa mali klubom za niečo ospravedlňovať. Prečo by sme to mali robiť?“ uviedol Valcke.

Pracovná skupina FIFA odporučila pre MS 2022 termín 19. novembra – 23. decembra. Schváliť ho ešte musí výkonný výbor FIFA, ale to by mala byť iba formalita. Európske kluby a ligové súťaže na čele s anglickou Premier League a španielskou Primera División sú proti.

Šéf Asociácie európskych klubov (ECA) Karl-Heinz Rummenigge ihneď vyrukoval s nárokom na finančnú kompenzáciu, keď povedal: „Pre futbalovú rodinu je zmena termínu náročnou výzvou. Plán stretnutí po celom svete by sa musel prispôsobiť, čo si vyžaduje kompromis od všetkých zúčastnených strán. Nie je možné, aby európske kluby a ligové súťaže znášali náklady spojené s takýmto riešením. Očakávame finančnú kompenzáciu.“

Podľa Valckeho s netradičným piatkovým finále MS 2022 súhlasila aj Európska futbalová únia (UEFA). V doterajšej histórii šampionátov sa súboj o titul vždy hral v nedeľu. Stále však nie je vylúčené, že finále v Katare bude už v nedeľu 18. decembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #Medzinárodná futbalová federácia FIFA