Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalové MS 2022 majú byť v novembri a decembri

Pracovná skupina poverená Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) hľadaním najlepšieho možného termínu pre majstrovstvá sveta 2022 v Katare navrhuje mesiace november a december.

24.02.2015 10:48 , aktualizované: 15:43
Futbal, brankár, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Táto alternatíva zvíťazila nad zimným januárom a jarným májom. Záverečný turnaj by navyše mal trvať kratšie ako doterajších 32 dní. Skupina zohľadnila viaceré faktory, medzi nimi aj islamský sviatok ramadán, ktorý sa začne 2. apríla, čo vyradilo z hry jarné mesiace presadzované európskymi klubmi.

Návrh ešte musí schváliť výkonný výbor FIFA na zasadnutí 19. – 20. marca v Zürichu. Prezident FIFA Sepp Blatter presadzoval práve záver kalendárneho roka, aby sa podujatie vyhlo kolízii so zimnými olympijskými hrami 2022, ktoré sa budú konať 4. – 20. februára bez ohľadu na to, či ich usporiada čínsky Peking alebo kazašské Almaty. Blatter je člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Odporcami favorizovaného riešenia sú európske kluby a ligové súťaže, pretože budú musieť na niekoľko týždňov prerušiť rozbehnutú sezónu.

„Pre futbalovú rodinu je zmena termínu náročnou výzvou. Plán stretnutí po celom svete by sa musel prispôsobiť, čo si vyžaduje kompromis od všetkých zúčastnených strán. Nie je možné, aby európske kluby a ligové súťaže znášali náklady spojené s takýmto riešením. Očakávame finančnú kompenzáciu,“ vyhlásil podľa serveru eurosport.yahoo.com šéf Európskej klubovej asociácie (ECA) Karl-Heinz Rummenigge.

Katar vybrala exekutíva FIFA za hostiteľa šampionátu v decembri 2010. Odvtedy sa diskutuje o tom, ako vyriešiť problém s extrémnymi horúčavami v krajine v tradičnom letnom termíne futbalových MS. Blatter po voľbe vyhlásil, že turnaj sa uskutoční v lete, ak Katar nepožiada o zmenu.

Činnosť pracovnej skupiny sa ešte neuzavrela, teraz musí svojmu návrhu prispôsobiť program kvalifikácie. Otvorená zostáva otázka Pohára konfederácií. V hre je možnosť, že tradičné testovacie podujatie sa uskutoční v inom ázijskom štáte, pričom katarských usporiadateľov preveria majstrovstvá sveta klubov v decembri 2021.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 Katar