Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazílčania necelý rok po MS musia opraviť štadión v Cuiabe

Len v júni minulého roka sa na štadióne v brazílskej Cuiabe hrali štyri zápasy futbalových majstrovstiev sveta, po siedmich mesiacoch potrebuje núdzové opravy.

23.01.2015 10:53
Arena Pantanal, Cuiaba Foto: ,
Štadión v Cuiabe.
debata

Štyridsaťdvati­sícovú Arenu Pantanal za 230 miliónov dolárov museli zatvoriť, aby vyriešili „viacero stavebných nedostatkov v záujme bezpečnosti užívateľov,“ uviedli úrady štátu Mato Grosso, ktorého je Cuiabá hlavným mestom. Okrem iného vraj na štadióne uniká voda.

Arena Pantanal patrila k tým, kde sa pred MS meškalo so stavebnými prácami, spomalili ich aj požiar, ktorý zničil časť podzemných priestorov. V okolí štadióna dodnes čakajú na dokončenie niektoré projekty súvisiace so šampionátom. Po skončení turnaja sa objekt zaradil k tým, pre ktoré Brazílčania nenachádzajú adekvátne využitie. V polmiliónovom meste pôsobia dva futbalové kluby, na ktoré sa chodí pozerať 500 až 1000 divákov.

Brazília na stavbu nových alebo rekonštrukciu starých štadiónov v 12 dejiskách vynaložila 3 miliardy dolárov, 90 percent prostriedkov išlo z verejných zdrojov. Viaceré z tucta arén sa stali tzv. bielymi slonmi, slúžia napríklad na detské podujatia, bohoslužby či hromadné svadobné obrady. Okrem Cuiaby stoja takéto giganty v Natale, Manause a hlavnom meste Brasílii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #štadión Cuiaba