Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kríza rubľa už zasiahla ruský futbal. Kluby chcú hráčom znížiť mzdy

Ruské ligové kluby sa chcú dohodnúť s futbalistami na znížení platov. Na vine je prepad rubľa, v ktorom sú hráči platení, pričom najmä legionári a ruské hviezdy majú kontrakty v eurách alebo dolároch a prepočet bol vždy podľa aktuálneho kurzu. Rubeľ pritom tento rok stratil voči obom týmto menám takmer polovicu svojej hodnoty.

25.12.2014 20:18
rubeľ, Rusko, Moskva Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Šestnásť prvoligových klubov preto bude s hráčmi rokovať o úprave zmlúv, v ktorých by boli stanovené pevné kurzy. Podľa nich by sa do konca sezóny 2014/15 za jeden dolár platilo 45 rubľov a za euro 55 rubľov. Oficiálne sa pritom dnes dolár predával za 52,45 a euro za 64,31 rubľa. Pre futbalistu by to podľa výpočtov médií znamenalo zníženie platov zhruba o 20 percent.

Iná situácia je v Kontinentálnej hokejovej lige, kde sú hráči ruských tímov platení výhradne v rubľoch. Zmluvu v inej mene môžu hokejisti uzavrieť iba v kluboch mimo Ruska, napríklad v Jokerite Helsinki alebo Slovane Bratislava. Na nedávnom zasadnutí v Soči sa šéfovia klubov KHL dohodli, že mzdy sa nebudú ani znižovať ani upravovať s ohľadom na súčasný prepad rubľa a kríze ruskej ekonomiky.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ