Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po Európe môže Real premiérovo ovládnuť i svet

Po triumfoch v Lige majstrov, domácom pohári a európskom Superpohári môžu zdvihnúť nad hlavy v tomto roku už štvrtú trofej.

20.12.2014 12:00
Cristiano Ronaldo, James Rodríguez Foto: ,
Hviezda Cristiano Ronaldo (vpravo) so spoluhráčom Jamesom Rodríguezom.
debata

Futbalisti Realu Madrid sú blízko k ďalšiemu veľkému úspechu. Ak v sobotu večer európsky gigant zdolá najlepšie juhoamerické mužstvo súčasnosti, stane sa premiérovo v klubovej histórii víťazom prestížnych majstrovstiev sveta klubov. Súperom zverencov Carla Ancelottiho bude na štadióne v Marrakéši argentínske San Lorenzo (priamy prenos od 20.30 na Eurosporte 2).

„Blížime sa k záveru skvelého roka, počas ktorého sme získali niekoľko trofejí. Všetci veríme, že nám neunikne ani táto. Víťazstvo vo finále by bolo naplnením našich snov,“ vraví pred úvodným výkopom Karim Benzema.

Práve francúzsky útočník bude spoločne s Garethom Baleom a Cristianom Ronaldom najväčšou hrozbou pre San Lorenzo. Výnimočný útočný trojzáprah nastrieľal v tejto sezóne dokopy 56 gólov. Viac ako polovicu z nich zaznamenal Ronaldo, ktorý sa presadil už 32-krát. Ak skóruje dvojnásobný držiteľ Zlatej lopty aj dnes, stane sa len tretím hráčom v histórii, ktorý dosiahne presný zásah vo dvoch finálových dueloch klubových MS (po Lionelovi Messim a Filippovi Inzaghim).

Mimochodom, Ronaldovi sa v najdôležitejších zápasoch roka mimoriadne darí. Dvakrát skóroval v európskom Superpohári (Real zdolal Sevillu 2:0), presadil sa aj vo finále Ligy majstrov (Atlético Madrid 4:1 pp). Taktiež bol jediným strelcom Realu v dvojzápase o Španielsky superpohár (Atlético vyhralo 2:1).

„Budeme čeliť zrejme najlepšiemu útoku sveta. Ak chceme uspieť, musíme byť predovšetkým pozorní v obrane a vykrývať priestor. Zároveň však potrebujeme využiť každú šancu na útok. Sen sa pokúsime premeniť na realitu,“ verí vo víťazstvo Martin Cauteruccio, útočník San Lorenza. Jednoznačným favoritom je však Real. Španielsky veľkoklub považujú experti za jedno z najlepších mužstiev futbalovej histórie. Niet divu, Madridčania majú hviezdny káder, ktorého hodnota dosahuje takmer 700 miliónov eur. Pre porovnanie, portál transfermarkt.de ocenil všetkých hráčov San Lorenza na 37 miliónov.

Bez ohľadu na výsledok je isté, že trofej pre najlepší futbalový klub planéty zostane aj po jedenástom ročníku v Európe alebo Južnej Amerike. Doterajšími európskymi víťazmi turnaja sú FC Barcelona (dvakrát), Manchester United, AC Miláno, Inter Miláno a Bayern Mníchov (vlani). Z juhoamerických zástupcov dosiaľ triumfovali len mužstvá z brazílskej ligy – Corinthians (dvakrát), Sao Paulo a Internacional. Tímy z iných kontinentov sa vo finále predstavili len dva razy – vlani marocká Casablanca, v roku 2010 Mazembe z Konga.

Zaujímavosťou je, že španielsko-argentínske finále už raz futbalový svet videl – pred piatimi sezónami. Barcelona zdolala Estudiantes 2:1 po predĺžení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Real Madrid #MS klubov 2014