Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mourinho bol prekladateľ, Ribéry zlý charakter. Domenech v knihe kritizuje

Bývalému trénerovi francúzskej reprezentácie Raymondovi Domenechovi vyšla kniha, v ktorej kritizuje také svetové futbalové veličiny, akými sú Franck Ribéry, Zinedine Zidane či José Mourinho. Na druhej strane si váži Thierryho Henryho a jeho obrovský vklad pre francúzsku reprezentáciu.

30.10.2014 13:47
domenech Foto:
Raymond Domenech.
debata

V knihe s názvom „Môj vášnivý futbalový slovník“ Domenech spomína na ťažké obdobie s národným tímom Les Bleus počas majstrovstiev sveta v roku 2010 v JAR, keď mu nedisciplinovanosť niektorých hráčov prerástla cez hlavu a zo šampionátu musel predčasne odcestovať Nicolas Anelka. Viní za to aj Ribéryho, ktorý sa neskôr v Bayerne Mníchov vypracoval na jedného z najlepších svetových futbalistov.

„Boli to hlúpe akcie, ktoré sa vtedy odohrávali a Ribéry svojím zlým charakterom k tomu podnecoval ostatných. Naša reprezentácia sa dostala na titulky novín nielen pre zlé výsledky na ihrisku, ale aj vinou rozbrojov vo vnútri tímu. A potom sa zrazu Ribéry ocitol v dobrom svetle, keď bojoval o poctu stať sa najlepším svetovým futbalistom,“ kritizoval Domenech.

Šesťdesiatdvaročný Francúz, ktorý trénoval reprezentačný tím v rokoch 2004 – 2010, si spomenul aj na Zinedina Zidana, ústrednú postavu pri spanilej jazde jeho tímu až do finále majstrovstiev sveta v roku 2006. Domenech ho však kritizuje za už „legendárnu hlavičku“ čelom do hrude talianskeho provokatéra Marca Materazziho, ktorej následkom bola červená karta v 110. min finálového zápasu. „Možno tým posilnil svoju hrdosť, ale oslabil národné mužstvo,“ napísal Domenech o Zidanovi.

Domenech sa dotkol aj kontroverznej osoby portugalského trénera Josého Mourinha. Označil ho za prekladateľa a vysvetlil to takto. „Svoju kariéru začal Mou ako asistent trénera v FC Barcelona, kde vlastne zastával funkciu prekladateľa. A problémom prekladateľov je to, že v istom okamihu prestanú prekladať a dopĺňajú pôvodný text vlastnými prvkami,“ myslí si Domenech.

V knihe sa vracia aj k spornému okamihu z barážového súboja kvalifikácie MS 2010, keď pred vyrovnávajúcim gólom Francúzov proti Írom zahral Thierry Henry jednoznačne rukou a dokonca to aj verejne priznal. Rozhodca gól uznal a remíza 1:1 stačila zverencom Domenecha na postup na záverečný turnaj MS do Juhoafrickej republiky. To vyvolalo búrku nevôle nielen írskej, ale aj celosvetovej futbalovej rodiny.

„Henry v mojich očiach poškodil svoju povesť, aby pomohol národnému tímu,“ napísal Domenech po takmer piatich rokoch od vtedajšieho zápasu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Franck Ribéry #Zinedine Zidane #José Mourinho #Raymond Domenech