Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Weissa by potešil k päťdesiatke ďalší titul

Na veľké oslavy narodenín si nikdy nepotrpel. Drží sa toho aj teraz, o to viac, že práca ho zaviala viac ako päťtisíc kilometrov od domova, od rodiny i priateľov.

22.09.2014 10:00
Vladimír Weiss Foto:
Tréner Vladimír Weiss.
debata

Vladimír Weiss, najúspešnejší futbalový tréner v ére slovenskej samostatnosti, sa v pondelok dožíva päťdesiatky. Ako v telefonickom rozhovore priznal, prežíva hektické obdobie, v nahustenom programe ide jeho tím od zápasu k zápasu. Na oslavy ani niet čas.

Bývalý reprezentant, ktorý si zahral v československom (aj na MS 1990) i slovenskom drese a strelil prvý historický gól v premiérovom zápase slovenskej reprezentácie, dosiahol viacero trénerských úspechov. Najväčší lesk má postup na finálový turnaj majstrovstiev sveta 2010 do Afriky a tiež účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov s Artmediou Petržalka.

V prvom prípade je jediným slovenským koučom, ktorému sa to za vyše dvadsať rokov podarilo, v druhom si podobný triumf vychutnal aj 1. FC Košice a MŠK Žilina, ale na rozdiel od týchto dvoch tímov, ktoré v skupine zhoreli, Weiss so svojimi zverencami v nej odohral dôstojnu úlohu a siahal na postup.

Pred vyše dvoma rokmi predčasne skončil najprv na lavičke reprezentácie a v júli 2012 sa vzdal aj pôsobenia v Slovane Bratislava, ktorý rok predtým doviedol do skupiny Európskej ligy. Svoje trénerské kvality teraz potvrdzuje v ťažkých podmienkach v Kazachstane. Do známeho klubu Kajrat Alma-Ata nastúpil v čase, keď sa zopár rokov zachraňoval a končil na posledných priečkach tabuľky.

Prvý rok ho vytiahol na tretie miesto a teraz siaha na titul – jeho tím vedie najvyššiu súťaž. Záujem o futbal v hlavnom meste opäť stúpol, Kajrat má priemerné návštevy 7500 divákov. Jeho výborné výsledky si všimli aj za hranicami a dostal nové ponuky z Ruska, kde už tiež pôsobil. Viesť mužstvo v silnejšej lige by ho potešilo, ale zatiaľ ich odmietol so slovami, že v Kajtrate má stále platný kontrakt.

Jeho súčasní zverenci mu dali uplynulý víkend k jubileu darček – vyhrali v ťažkom zápase na pôde Ordabasy Šymkent 1:0, hoci hrali väčšinu stretnutia oslabení (rozhodca vylúčil troch hráčov, z toho dvoch z Kajratu – jedným z nich bol Slovák Michalík). Weiss považoval tento zápas za mimoriadne dôležitý a po ňom sa netajil, že je hrdý na svojich hráčov.

„Dali sme gól v deviatich, čo sa mi v mojej doterajšej kariére ešte nestalo,“ tešil sa slovenský kouč, ktorý vyzdvihol tím za obetavú a vysoko taktickú hru. „Vedeli sme, že v Šymkente to nikdy nebýva jednoduchý zápas, domáci majú vždy mimoriadnu motiváciu.“

Weiss má veľkú šancu na double, ktoré už dosiahol aj doma s Artmediou Petržalka. Kajrat čaká v stredu odveta v semifinále Kazažského pohára na ihrisku Šachteru Karaganda (prvý zápas vyhral 2:0).

V lige sa už súťaž rozdelila a šesť najúspešnejších tímov po základnej časti (po 22 kolách) bojuje v nadstavbe. Kajrat v nej tri doterajšie zápasy vyhral – doma rozprášil Karagandu 6:1 a vyhral aj dva razy u súperov. O titul ho čaká ešte tuhý boj, vedie o štyri body, ale druhý Lokomotiv Astana odohral o zápas menej.

Súťaž vyvrcholí v polovici novembra a Weissa čaká ešte sedem náročných stretnutí. Päťdesiatku oslávi až po návrate domov a potešilo by ho, keby sa vrátil do rodnej Bratislavy aj s titulom aj s pohárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Weiss st.