Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový kráľ Pelé: Bol som na Slovensku na čestné slovo

Uplynulo presne dvadsať rokov, čo Slovensko prvý a zatiaľ i posledný raz navštívil futbalový kráľ Pelé. Slávny Brazílčan, ktorý ako jediný muž planéty získal tri tituly majstra sveta, poskytol pri tejto príležitosti Pravde exkluzívny rozhovor.

19.09.2014 08:00
Pelé Foto: ,
Pelé.
debata (1)

V uplynulých dvadsiatich rokoch ste boli na mnohých návštevách v rôznych krajinách na celom svete, zúčastnili ste sa na najvýznamnejších podujatiach. Čo vám utkvelo v pamäti zo Slovenska?
Bolo toho viac. Spomínam si na netradičné prijatie u vtedajšieho slovenského prezidenta, pripomínalo mi skôr šou hollywoodských hviezd, na stretnutí asistovala armáda fotoreportérov, kameramanov, novinárov. Veľké ovácie divákov sme zažili pred zápasom futbalových legiend Brazílie a Slovenska. Na moju autogramiádu prišlo asi štyritisíc ľudí, čo ma úprimne dojalo. Vaši ľudia pôsobili veľmi príjemným, priateľským dojmom.

Bola návšteva v slovenských mestách v niečom iná ako mnohé ostatné?
Bol som na Slovensku vôbec prvý raz. A príprava i realizácia tejto cesty bola iná ako všetky ostatné. Prvý i posledný raz sa stalo, že som podnikol oficiálnu cestu do nejakej krajiny bez zmluvy. Všetko však dopadlo napokon veľmi dobre.

Ako sa vôbec zrodila myšlienka, aby ste navštívili Slovensko?
V roku 1993 sa objavil v mojej kancelárii v New Yorku slovenský rodák Joe Borbély, ktorého priviedol môj poradca, profesor Julio Mazzei. Chcel urobiť so mnou rozhovor. V jeho závere ma zaskočil ponukou, aby som navštívil Maďarsko a Slovensko. Ako hlavný argument vytiahol fakt, že sa budem môcť po veľmi dlhom čase stretnúť aj s futbalovými legendami a mojimi priateľmi Ferencom Puskásom a Josefom Masopustom. To ma veľmi zaujalo a povedal som, že budem o tom uvažovať.

Rozhodovali ste sa dlho?
Musím priznať, že sme sa potom stretli viackrát, debatovali sme o tejto možnosti a všetko nešlo vždy hladko, ako by sa teraz zdalo. Joe si však získal moju dôveru a jedného dňa som mu dal do rúk môj pas a išiel do Washingtonu na slovenské veľvyslanectvo, aby vybavil moje víza. To, že sme nemali zmluvu, znamenalo, že som cestoval na Slovensko v podstate na čestné slovo a na všetko platila džentlmenská dohoda. Od Borbélya som síce dostal zálohu ešte v New Yorku, ale zvyšok peňazí až po príchode do Maďarska a na Slovensko.

Sledujete odvtedy Slovensko pozornejšie?
Za uplynulých dvadsať rokov som od Borbélya dostal už solídne základy slovenského dejepisu a zemepisu… (smiech). Navyše veľké chvály na Slovensko počúvam aj od môjho bývalého spoluhráča a stále najlepšieho kamaráta Edúa, ktorý bol u vás viackrát a stále sa k vám rád vracia. Samozrejme, že viem, že Slovensko je už dávno samostatnou, suverénnou krajinou, nezávislou od Česka.

Už zopárkrát sa v minulosti objavila informácia, že sa na Slovensko vrátite. Prečo to zatiaľ nikdy nevyšlo?
Nejaké pokusy naozaj boli. Som však dosť zaneprázdnený človek a svoje aktivity a program si plánujem neraz až s ročným predstihom. Nestihnem všetko zvládnuť. Na druhej strane, keď už som si našiel v kalendári termín, všetko stroskotalo na objektívnych i neobjektívnych problémoch organizátorov a sponzorov.

Myslíte, že vás na Slovensku ešte v budúcnosti privítame?
To neviem predpovedať. Moja cesta závisí od veľa okolností, aj od môjho zdravia a ďalších aktivít. Hovorili sme o tom, že vhodnou príležitosťou na ďalšiu návštevu by bolo dvadsaťročné výročie prvej cesty do strednej Európy, pôvodne bol v hre september. Za predpokladu, že potenciálny organizátor splní včas všetky podmienky. To sa nestalo. Druhou alternatívou je polovica decembra, o nej stále uvažujeme. Joe ma bude o všetkom informovať.

Už vás prebolel brazílsky neúspech na domácich majstrovstvách sveta a najmä prehra s Nemeckom?
Podstatné je poučiť sa z toho, čo sa stalo. Musíme sa vrátiť do reality s maximálnou sebareflexiou vo všetkých smeroch. Máme, našťastie, podľa mňa najlepšieho hráča na svete Neymara. Okolo neho sa môže utvoriť nové, silné selecao. V tom vidím nádej brazílskeho futbalu do budúcnosti.

Začala sa nová etapa. Akú šancu dávate trénerovi Carlosovi Dungovi, ktorý vystriedal na lavičke Scolariho?
Carlos Dunga bol výborný futbalista a kapitán úspešnej brazílskej reprezentácie. Je to progresívny tréner, rozumie hráčom i futbalu. Bola to dobrá voľba. Má perspektívu a všetky predpoklady na to, aby brazílskemu futbalu vrátil jeho slávne časy a doviedol ho o štyri roky v Rusku k šiestemu titulu majstrov sveta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pelé