Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kandidát na šéfa talianskeho futbalu označil Afričanov za pojedačov banánov

Kandidát na prezidenta Talianskej futbalovej federácie (FIGC) Carlo Tavecchio sa vo svojom piatkovom prejave dopustil nevhodnej poznámky na adresu afrických hráčov, ktorých opísal ako "pojedačov banánov".

26.07.2014 12:23
debata

Tavecchio v príhovore na zhromaždení Talianske amatérskej ligy (LND), ktorej je šéfom, prispel k téme prílivu zahraničných hráčov. O ňom sa začalo znovu hovoriť po vyradení národného tímu v základnej skupine majstrovstiev sveta v Brazílii.

Sedemdesiatje­denročný Tavecchio navrhol, aby si Taliansko vzalo príklad z Anglicka a jeho prísnych noriem pre futbalistov z krajín mimo Európskej únie. „V Anglicku identifikujú prichádzajúcich hráčov, a ak to sú profesionáli, môžu hrať. U nás je miesto toho nejaký ‚Opti Poba‘, ktorý doteraz jedol banány a zrazu hrá v základnej zostave Lazia,“ rozohnil sa Tavecchio. Keď sa ho potom novinári na jeho výroky pýtali, šéf amatérskeho futbalu v Taliansku tvrdil, že si na presné znenie svojich slov nepamätá. „Neviem, či som použil slovo ‚banán‘, ale hovoril som o životopise a profesionalizme vyžadovanom v Anglicku od futbalistov prichádzajúcich z Afriky a iných krajín,“ povedal Tavecchio. „Ak niekto považuje môj príhovor za urážlivý, tak sa mu ospravedlňujem,“ do­dal.

Tavecchio je podľa médií hlavným adeptom na uprázdnené miesto šéfa národnej federácie. Predpokladá sa, že pri voľbe 11. augusta zdolá bývalého talianskeho reprezentanta Demetria Albertiniho, ktorý je rovnako ako on viceprezidentom FIGC. Predchádzajúci prezident zväzu Giancarlo Abete odstúpil v júni spolu s reprezentačným koučom Cesarem Prandellim.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Carlo Tavecchio