Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gerrard i Lahm. S reprezentáciou sa lúčia kapitánske esá

Na ihrisko prichádzali prví. Ako symbol predĺženej ruky trénera. Vďaka vodcovským schopnostiam, skúsenostiam a odvahe prijali bez okolkov tlak i zodpovednosť. Odmenou im bola hrdosť. Vyjadrená páskou na ľavej ruke - tesne pri srdci.

22.07.2014 17:34
Steven Gerrard Foto:
Steven Gerrard.
debata

Po majstrovstvách sveta v Brazílii sledovali futbaloví fanúšikovia najmä veľké zmeny na trénerských lavičkách viacerých z 32 účastníkov turnaja. Šampionát však pripravil rozlúčku s reprezentačnými právami i povinnosťami aj pre niekoľkých kapitánov. Národný dres si na MS naposledy obliekla štvorica rešpektovaných mužov svetového futbalu.

Statočné srdce pre Anglicko dotĺklo

Zo zeleného javiska síce odišiel so sklonenou hlavou a slzami v očiach, ale aj so zaslúženým potleskom. Za štrnásť rokov driny v drese s tromi levmi na prsiach. Steven Gerrard sa na žiadnom zo šiestich veľkých turnajov (ME a MS), na ktorých si zahral, nepredral s anglickým tímom cez štvrťfinále. Vždy však urobil pre úspech maximum.

Správu o ukončení reprezentačnej kariéry preto prijala anglická futbalová verejnosť veľmi ťažko. „Všetko som si dôkladne zvážil. S rodinou i priateľmi. Spoločne sme dospeli k záveru, že ak chcem naďalej hrať v Liverpoole na najvyššej úrovni, musím pristúpiť k tomuto kroku,“ vyhlásil v pondelok 34-ročný stredopoliar.

zväčšiť Angličan Steven Gerrard sleduje uruguajskú... Foto: Reuters, IVAN ALVARADO
Steven Gerrard, smútok Angličan Steven Gerrard sleduje uruguajskú radosť z druhého gólu na MS v Brazílii.

Odchodom Gerrarda prišlo Anglicko o statočné srdce výnimočného bojovníka. Vďaka prístupu a nasadeniu dodával spoluhráčom aj za nepriaznivého stavu sebavedomie a vieru v dobrý výsledok. „Má v sebe niečo, čo sa nedá naučiť. S takými prednosťami sa musí hráč narodiť. Aj preto patrí k najlepším na svete,“ pochválil Gerrarda pred piatimi rokmi legendárny Francúz Zinedine Zidane.

„Desať rokov bol mojím idolom. Je príkladom ideálneho stredopoliara,“ pridal sa taliansky reprezentant Daniele de Rossi.

Okrem výnimočných futbalových schopností je Gerrard aj symbolom vernosti. Celú doterajšiu kariéru strávil v Liverpoole. Nikdy sa nevyvliekol ani z reprezentačných povinností – ani v prípade menšieho zranenia. Nečudo, že väčším počtom štartov za Albion sa môže pochváliť len dvojica Peter Shilton (125) a David Beckham (115).

Nemecko prišlo o Zázračného trpaslíka

Nepatrí k prvotriednym hviezdam. Jeho tvár nežiari v reklamách najvychytenejších značiek. Aj na ihrisku vie byť dlhé minúty neviditeľný. Napriek tomu patril Philipp Lahm na brazílskom šampionáte k najlepším. Po tom, ako si splnil sen a do rúk vzal trofej pre majstra sveta, zaradil sa k veľkým predchodcom: Fritzovi Walterovi, Franzovi Beckenbauerovi a Lotharovi Matthäusovi. A definitívne si povedal: dosť! Hoci vlani oslávil len tridsiate narodeniny.

„O odchode z reprezentácie som premýšľal už dlhšie. Som šťastný, že to takto krásne vyšlo. Predsa len, bez titulu by som si nikdy nemohol povedať, že som bol členom zlatej generácie,“ vravel defenzívny špecialista, ktorého pre nízku postavu a výnimočné futbalové schopnosti prezývajú Zázračný trpaslík.

Odchovanec Bayernu Mníchov nikdy nevynikal technickými finesami, nestrieľal nádherné góly. Jeho doménou bola vždy pracovitosť. Nik na majstrovstvách sveta nerozdal viac prihrávok, v počte nabehaných kilometrov mu patrilo štvrté miesto.

„Navyše, je nesmierne rozumný. Inteligentnejšieho hráča som predtým netrénoval,“ vyhlásil o ňom tréner Pep Guardiola, ktorý viedol aj Lionela Messiho či Xaviho s Andrésom Iniestom.

Aj preto bol Lahm pre nemeckú reprezentáciu mimoriadne cenný a ťažko nahraditeľný. U spoluhráčov, súperov i rozhodcov mal prirodzený rešpekt. Snúbila sa v ňom totiž vášeň, statočnosť a odhodlanie odovzdať pre tím všetko.

Kolumbijskú loď opustil Pirát z Karibiku

Pre takmer ideálne povahové vlastnosti nosil šesť rokov kapitánsku pásku v kolumbijskom národnom mužstve Mario Yepes. Stopér sa hrdil viacerými výstižnými prezývkami. Pre skvelé obranné schopnosti mu fanúšikovia hovorili Skala. Pre prirodzenú autoritu ho spoluhráči v šatni oslovovali Kráľ či Maršal. Jednu z prezývok si vyslúžil aj vďaka výzoru. Bradou a dlhými vlasmi mnohým pripomínal kapitána Jacka Sparrowa, hrdinu z filmu Piráti Karibiku.

„Všetko na neho dokonale sedí. Keď však počujem jeho meno, vždy mi prvé napadne slovo skúsenosť. Každému z nás by mohol rozdať stovky rád a ešte by mu ich mnoho zostalo,“ uviedol o Yepesovi kolumbijský brankár David Ospina.

Nečudo, že v Brazílii patril bývalý hráč Paríža St. Germain či milánskeho AC k najstarším. V 38 rokoch mu patrilo druhé miesto. Starším bol len jeho spoluhráč Faryd Mondragon (43). „Cítim sa však oveľa mladšie,“ vravel Yepes, ktorý priviedol Kolumbiu na majstrovstvách sveta k historickému úspechu. Vo štvrťfinále si zahrala po prvý raz (Brazílii podľahla 1:2).

Navyše, Yepes sa v Brazílii dočkal jubilejného stého štartu v reprezentácii a len o deväť zápasov zaostal za legendárnym Carlosom Valderramom, kolumbijským rekordérom.

Grécko už nepovedie Generál

Nechýbal pri najväčších úspechoch gréckeho futbalu. Neprizeral sa na ne z úctivej vzdialenosti. Podieľal sa na nich výnimočným spôsobom. Giorgos Karagounis bol stálicou gréckej reprezentácie pätnásť sezón. Pred desiatimi rokmi mu na portugalských trávnikoch pomohol k titulu majstra Európy, v Brazílii ho dotiahol k historickému postupu do svetového štvrťfinále.

„Stál pri všetkom podstatnom. Je zlatou pamätnicou gréckeho futbalu,“ napísali o niekdajšom stredopoliarovi Interu Miláno či Benficy Lisabon v populárnom španielskom denníku Marca.

zväčšiť Sklamaný kapitán Grécka Giorgos Karagounis. Foto: SITA
Giorgos Karagounis Sklamaný kapitán Grécka Giorgos Karagounis.

Nad ukončením kariéry v národnom drese uvažoval 139-násobný reprezentant (grécky rekordér) už pred štyrmi rokmi. No vydržal. „Teraz je to definitívne, myšlienky som si utriedil už pred odchodom do Brazílie,“ vyhlásil po osemfinálovej prehre s Kostarikou hráč, ktorého prezývali Generál.

Kapitáni, ktorí po MS v reprezentácii skončili
Steven Gerrard Anglicko 114 21
Philipp Lahm Nemecko 113 5
Mario Yepes Kolumbia 102 6
Giorgos Karagounis Grécko 139 10

Meno hráča, krajina, počet štartov a gólov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Steven Gerrard #Philipp Lahm