Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zomrel Tito Vilanova. Bývalý tréner Barcelony podľahol rakovine

Bývalý tréner futbalistov Barcelony Tito Vilanova, ktorý od novembra 2011 bojoval s rakovinou príušnej žľazy, v piatok v nemocnici zomrel. Katalánsky klub o úmrtí štyridsaťpäťročného kouča informoval na svojich internetových stránkach.

25.04.2014 09:47 , aktualizované: 20:16
Éric Abidal, Tito Vilanova, Barcelona Foto: ,
Tito Vilanova.
debata

Vilanovu už minulý piatok prijali do barcelonskej nemocnice pre žalúdočné problémy. Tento týždeň sa však jeho zdravie výrazne zhoršilo, vo štvrtok sa preto podrobil ďalšej operácii, po ktorej bol podľa španielskych médií vo vážnom stave.

„S veľkým smútkom musíme oznámiť, že Tito Vilanova dnes zomrel. Smrť si pre nášho bývalého trénera prišla dnes popoludní, keď prehral boj s rakovinou, ktorý viedol od roku 2011,“ uviedol katalánsky celok na oficiálnom webe. Oznámil tiež, že počas piatka bude pre fanúšikov otvorená hlavná tribúna štadióna Nou Camp, kde budú môcť uctiť pamiatku zosnulého kouča.

„Smrť Tita Vilanovu je smutným dňom pre futbal, Barcelonu, ale hlavne jeho rodiny. Za celú Chelsea by som jej preto chcel vyjadriť úprimnú sústrasť,“ napísal na twitteri tréner londýnskeho klubu a bývalý kouč Realu Madrid José Mourinho.

„Tito bol jeden z najlepších trénerov, akého som v kariére mal. Vďaka za všetko, čo si urobil. Myslím na jeho rodinu a posielam im všetku moju lásku a podporu,“ pridal brankár Barcelony Victor Valdés.

„Nenachádzam slov. Bol si a budeš pre mňa vzorom. Som hrdý na to, že som mohol byť súčasťou Tvojho života. Nikdy na to nezabudnem. Tvojej rodine prajem veľa sily. Odpočívaj v pokoji. Posielam bozk,“ reagoval na smutnú správu prostredníctvom Facebooku stredopoliar Barcelony Andrés Iniesta.

Choroba sa u Vilanovu prvýkrát objavila v novembri pred tromi rokmi, keď bol ešte asistentom Pepa Guardiolu Po operácii sa vrátil a v nasledujúcej sezóne sa posunul do role hlavného trénera. Barcelonu potom doviedol k titulu a zisku rekordných 100 bodov.

Ďalšiemu zákroku sa podrobil v decembri 2012 a po vynútenej pauze, ktorú strávil liečbou v New Yorku, sa opäť vrátil k trénovaniu. Vlani v júli sa však u neho rakovina opäť objavila a Vilanova odstúpil z funkcie, v ktorej ho nahradil Gerardo Martino.

Počas pôsobenia v úlohe asistenta Vilanova pomohol Barcelone v rokoch 2008 až 2012 získať 14 trofejí, vrátane dvoch triumfov v Lige majstrov. Štyridsaťpäťročného kouča prežila manželka a dve deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #rakovina #Tito Vilanova