Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neymar: Neverte klebetám. S Messim sme priatelia

Príchod Brazílčana Neymara do FC Barcelona sprevádzal neopísateľný záujem svetových médií.

22.04.2014 12:30
neymar Foto: ,
Neymar v barcelonskom drese.
debata

Všetky veľkokluby upútal brilantnými výkonmi a schopnosťami už vo svojej vlasti. V Santose vyrástol na futbalovú hviezdu a od jeho pôsobenia v Barcelone očakávali fanúšikovia ešte viac.

Juniora však akoby na Nou Campe sprevádzalo prekliatie. Trápi sa herne i ľudsky a prenasledujú ho zranenia. Naposledy vo finále Kráľovského pohára proti Realu Madrid. Diagnóza: pomliaždenina na ľavej nohe s mesačnou absenciou. Alarmujúca situácia pre klub a taktiež pre brazílske selecao 50 dní pred začiatkom MS. Na aktuálne témy poskytol 22-ročný Brazílčan exkluzívny rozhovor Pravde.

Neymar, opäť ste sa zranili a od príchodu do Barcelony akoby sa vám lepila smola na päty. Ako to vidíte vy?
Hmm… Vidím to podobne. Často som zranený. V Santose sa mi to nestávalo, bol som v hernej aj psychickej pohode.

Nevyhovuje vám herný štýl tímu alebo nemáte v Barcelone voľnosť, na akú ste boli zvyknutý v Brazílii?
S herným štýlom problém nemám. Sme technický tím, čo mi vyhovuje. Myslím si však, že som často zbytočne zaťažený taktickými povinnosťami, ktoré mi nesedia a to môže spôsobiť, že nie som dosť viditeľný. Mám rád na ihrisku voľnosť a improvizáciu, to je moja parketa. Hravosť mám v krvi. Z toho som ťažil aj v Santose. Verím, že časom aj v Barce dostanem viac priestoru a ukážem naplno svoje kvality.

Podľa prognózy klubového lekára by sme mali nastúpiť až v zápase proti Atléticu Madrid 18. mája. Tréner Brazílie Scolari tvrdí, že ste mu pred šampionátom spôsobili veľké bolesti hlavy…
Je to nepríjemná situácia. Teraz sa však musím dať najmä rýchlo do poriadku, aby som bol na majstrovstvách sveta fit. Ten zápas proti Atleticu by som rád stihol.

Neymar, aký je váš vzťah s Messim? Neprajníci vravia, že si konkurujete vo všetkom.
Nezmysel, neverte klebetám. Sme výborní priatelia aj mimo ihriska. Leo mi hneď od začiatku podal pomocnú ruku a upozornil ma na možné intrigy. Je to fajn človek a výnimočný futbalista.

V tejto sezóne Barcelona zatiaľ prišla o všetko a aj titul je zrejme stratený. Čím si vy vysvetľujete jej súčasnú krízu?
Nebola to šťastná sezóna pre nás. Prečo? Faktorov je viac. Ťažko hladať jeden či dva. A na to sú iní, aby našli hlavné príčiny. Treba sa poučiť a v ďalšej sezóne sa súperom revanšovať. Určite na to máme.

O pädesiat dní štartujú MS. Ako vidíte šance Brazílie na šiesty titul?
Bude to veľmi ťažké, ale doma sa chceme stať majstrami sveta. Sme veľkí patrioti a budeme bojovať za našu vlasť a za jej farby, lebo keby sme boli v núdzi, aj vlasť by bojovala za nás. Verím, že aj Boh a šťastie sa naklonia na našu stranu. Rešpektujeme silu súperov, ale aj druhé či tretie miesto je neúspech, nemá pre Brazíliu cenu. Som optimista, náš veľký potenciál sme ukázali aj víťazstvom na Pohári konfederácií pred rokom.

Ako sa má najmenší Neymar? Už sa váš syn skamarátil s loptou?
Jééj, ten mi robí veľkú radosť. Je to môj život. Je ešte drobček, ale loptu má stále pri nohe. No, skrátka, je to Brazílčan (smiech)…

Poznáte nejakého slovenského futbalistu?
Wauu… Budem vyzerať asi trápne, ale nepoznám. Myslím si, že nie.

Viete, že Slovensko v minulosti navštívil aj futbalový kráľ Pelé a tím niekdajších hviezd Brazílie?
Počujem to prvý raz, iba viem, že v Eslovacii bol môj priateľ Edú a páčilo sa mu tam. Rozprávali sme sa raz o tom na Vila Belmiro v Santose.

Takže uvidíme na Slovensku raz aj slávneho Neymara? <Ak>Mám to brať ako pozvánku (smiech)…? Prečo nie? Možno raz prídem. V živote je všetko možné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #fc barcelona