Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Pred 25 rokmi sa odohrala jedna z najväčších športových tragédií

Od jednej z najväčších športových katastrof v histórii uplynie v utorok 15. apríla presne 25 rokov. Pred štvrťstoročím prišlo na sheffieldskom Hillsborough o život 96 ľudí na futbalovom zápase v medzi FC Liverpool a Nottinghamom Forest, pri nešťastí sa zranilo ďalších 766 ľudí.

15.04.2014 09:00
Hillsborough Foto:
Tlačenica na Hillsborough si vyžiadala takmer sto obetí.
debata

Usporiadatelia pustili na preplnenú tribúnu o niekoľko tisíc fanúšikov The Reds viac. Vypukla tlačenica, pri ktorej na smrť ušliapali 94 osôb, ďalší dvaja časom podľahli zraneniam. Po tejto tragédii prijali v Anglicku extrémne sprísnené bezpečnostné opatrenia na štadiónoch. Futbal je na Britských ostrovoch obrovský fenomén, no v druhej polovici minulého storočia ho sprevádzali problémy s vulgárnymi a násilnými fanúšikmi. Mnohé dejiská futbalových stretnutí preto posilnili vysokými oceľovými plotmi, ktoré mali zabrániť vniknutiu priaznivcov na hraciu plochu či hádzaniu predmetov na trávnik. Takáto oceľová zábrana nevydržala tlak po dychu lapajúcich ľudí a zrútila sa.

Pred kritickým súbojom na štadióne Hillsborough 15. apríla 1989 priaznivcov oboch klubov od seba oddelili. Fanúšikovia The Reds mali k dispozícii tribúnu pre 14 600 ľudí, ale prišlo ich omnoho viac. Fanúšikovia boli doslova ušliapaní a utlačení počas ich nekontrolovateľného prúdenia na štadión. Jediným voľným tunelom sa natlačili na jednu časť tribúny, organizátori zanedbali povinnosti. Zápas vtedy prerušili presne o 15.06 h miestneho času, teda šesť minút po úvodnom výkope.

„Vtedy, v tých pohnutých chvíľach, som si uvedomil hodnotu života. Futbal je pre mňa veľmi dôležitý, ale ešte dva – tri týždne po Hillsborough sa ukázal byť absolútne nepodstatný. Keď ide o životy ľudí, všetko ostatné ide bokom,“ vyhlásil vtedajší tréner FC Liverpool Kenny Dalglish.

Na počesť 96 zosnulých sa na Anfield Road koná každoročne od roku 1990 spomienková akcia. V areáli štadióna vyrástol pomník, kde fanúšikovia nechávajú kvety a klubové šály na znak úcty zosnulým a ich rodinám.

Na štadióne Hillsborough, ktorý je domovský pre klub Sheffield Wednesday, sa hrali zápasy semifinále FA Cupu od 80. rokov minulého storočia, celkovo ich bolo päť. Už v roku 1981 prišlo na ňom k tlačenici, v ktorej sa zranilo 38 ľudí. To viedlo klub k rozdeleniu tribúny Leppings Lane na tri oddelené sektory. Neskôr, v roku 1984, tribúnu rozdelili na päť sektorov. Liverpool a Nottingham Forest sa v semifinále FA Cupu stretli na rovnakom ihrisku už rok pred obrovskou tragédiou. Už vtedy nastala na Leppings Lane tlačenica medzi liverpoolskymi fanúšikmi, proti čomu podal LFC sťažnosť.

Pri príležitosti pripomenutia tragédie v Hillsborough sa všetky futbalové zápasy v Anglicku počas uplynulého víkendu začali so sedemminútovým oneskorením. Význam posunu spočíva v tom, že inkriminovaný duel z roku 1989 ukončili po šiestich minútach. Pred každým stretnutím si obete uctili minútou ticha.

Koncom marca 2014 znovu otvorili prípad tragédie v Hillsborough a vymenovali porotu pre nové vyšetrovanie. Nezávislá skupina vyšetrovateľov dospela k záveru, že v prípade dodržania správneho postupu mohli polícia a ďalšie bezpečnostné zložky zachrániť až 41 životov. Podľa zistení sa polícia snažila zvaliť vinu na divákov, aby zakryla vlastné chyby. Vypočúvanie svedkov môže trvať aj rok. Ako podozrivých identifikovali trinásť bývalých alebo súčasných policajných dôstojníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Hillsborough