Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Karhan ešte odoláva Škrtelovi a Hamšíkovi

Miroslav Karhan zostáva v počte získaných bodov stále najúspešnejším slovenským futbalistom v 21 ročníkoch ankety Pravdy a SFZ o najlepšieho hráča roka. V minulom sa rozlúčil s aktívnou činnosťou v Spartaku Trnava, v ktorom nielen končil, ale aj začínal svoju hráčsku kariéru. Teraz v ňom už pôsobí ako športový riaditeľ.

06.03.2014 09:00
Miroslav Karhan Foto:
Miroslav Karhan.
debata

Za výnimočné postavenie v prestížnej anekte vďačí svojej stabilnej dlhodobej výkonnosti. Nebodoval len v troch ročníkoch ankety, čo sa nepodarilo nikomu inému. Okrem aktuálneho ročníka, ktorého výsledky vyhlásili uplynulý pondelok v Trnave, vyšiel naprázdno ešte v prvom (mal len 17 rokov) a v pätnástom (2007). V prvej desiatke skončil trinásťkrát, z toho bol v nej deväťkrát za sebou bez prerušenia, tento jeho rekord vyrovnal v roku 2013 Martin Škrtel. Ten skončil v ankete najhoršie piaty. Výnimočnú bilanciu má Hamšík, ktorý zatiaľ bodoval sedemkrát a najhoršie bol druhý!

Karhan vedie historický rebríček s 2921 bodmi a stále odoláva útoku najúspešnejších futbalistov súčasnosti Škrtela a Hamšíka. Keďže si viac bodov v ankete nepripíše, svoje vedúce postavenie si už dlho neudrží. Môže oň prísť už o rok, ak druhý Škrtel získa rovnaký počet bodov ako naposledy. V prvej desiatke rebríčka sú len futbalisti, ktorí nazbierali aspoň tisíc bodov. Do tejto elitnej spoločnosti sa dostali všetci, ktorí vyhrali anketu viackrát: Škrtel 4×, Hamšík a Tittel po 3×, Mintál 2×. Medzi najlepšími desiatimi sú len traja aktívni futbalisti (okrem Škrtela a Hamšíka ešte Vittek). Na desiatom mieste je Stanislav Varga, drží sa najvyššie z futbalistov, ktorí víťaznú trofej nikdy nezískali (raz bol druhý).

Futbalistov roka je trinásť a z nich je najnižšie v historickom rebríčku Jozef Majoroš. Vyhral anketu v roku 1998 a patrí mu až 23. miesto, keď nazbieral 683 bodov. Na najvyššej slovenskej scéne sa pohyboval pomerne krátko a v ankete dostal body len v štyroch rokoch.

Medzi víťazmi bolo doteraz najviac obrancov a defenzívnych hráčov – až desiati. Tvoriví hráči, stredopoliari vyhrali anketu v piatich prípadoch, útočníci a strelci v šiestich (v tejto kategórii sú zarátaní aj Dubovský a Mintál, ktorí hrávali aj v strede poľa, ale presadili sa viackrát ako králi kanonierov).

Za dvadsaťjeden rokov ankety v nej bodovalo 226 futbalistov, ale päťdesiat z nich dostalo tri a menej bodov.

Desiatka s najviac bodmi

  • Miroslav Karhan 2921
  • Martin Škrtel 2615
  • Marek Hamšík 2158
  • Dušan Tittel 2106
  • Róbert Vittek 2061
  • Ľubomír Moravčík 1969
  • Szilárd Németh 1918
  • Peter Dubovský 1684
  • Marek Mintál 1364
  • Stanislav Varga 1214

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Miroslav Karhan #Martin Škrtel #Futbalista roka