Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalu vládne muž posadnutý dokonalosťou

Najprv sa pomaznal so synom, vzápätí s trofejou, po ktorej nesmierne túžil. Na tento okamih čakal Cristiano Ronaldo päť rokov.

15.01.2014 09:00
Spain Soccer La Liga Foto: ,
Cristiano Ronaldo.
debata

Hviezda Realu Madrid opäť zasadla na trón pre najlepšieho futbalistu sveta. Na galavečere Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Zürichu si Portugalčan prevzal prestížnu Zlatú loptu za rok 2013. „Zaslúžil som si ju. Tak, ako som si ju zaslúžil vlani i predvlani,“ vravel novinárom s príznačným sebavedomím nový vládca svetového futbalu.

Kráľa uznáva aj Messi

Ronaldo zosadil po štvorročnej nadvláde z trónu Lionela Messiho. Argentínčanovi sa tentokrát ušlo „len“ druhé miesto. V hlasovaní novinárov, reprezentačných trénerov a kapitánov predskočil Francúza Francka Ribéryho. „Ronaldo má za sebou skvelý rok, takže bez diskusie si ocenenie zaslúži. Vyhrať som však pokojne mohol aj ja či Franck,“ vyhlásil útočník Barcelony.

Rodák z Madeiry si poťažkal Zlatú loptu po druhý raz v kariére. Premiéru zažil v roku 2008 – ešte ako hráčovi Manchestru United mu k nej pomohlo víťazstvo v Premier League, na klubových majstrovstvách sveta, ale najmä veľký triumf v Lige majstrov.

Tentoraz dokráčal Ronaldo k prvenstvu bez toho, aby získal s klubom akúkoľvek trofej. Na rozdiel od Ribéryho, ktorý pomohol Bayernu Mníchov hneď k piatim. „Som sklamaný. Vyhrať mal Franck. Dnes sa však pred výsledkami viac zohľadňuje celosvetová hodnota hráčov,“ hneval sa Michel Platini, šéf Európskej futbalovej federácie (UEFA).

V prospech Ronalda však hovoria individuálne výkony. Vlani nastrieľal v 59 zápasoch neuveriteľných 69 gólov – viac ako Ribéry s Messim dokopy. Počas kariéry prekonal súperových brankárov už viac ako 400-krát. „Držal som palce Messimu, ale hlasujúci sa rozhodli správne,“ uviedol brazílsky supertalent Neymar, pre ktorého je Ronaldo idolom.

Zbožňuje autá, tenis i plač

Možno aj pre dokonalosť, ktorou je 28-ročný krídelník doslova posadnutý. „Má zoznam svojich posadnutostí. Patria medzi ne sklápačky, obočie, vlasy, boj proti cigaretovému dymu, trofeje a samozrejme Zlatá lopta,“ napísal pred časom o Ronaldovi španielsky denník El País. Extrémne požiadavky má vraj aj na výšku trávnika pri svojej madridskej rezidencii. „Záhradníci si musia dávať veľký pozor na to, aby ho zastrihli do úplnej dokonalosti,“ píše sa v biografii o Ronaldovi, ktorého autorom je Luca Caioli.

Jeho posadnutosť pre dokonalosť sa však prejavuje najmä na futbalovom trávniku. Svojou hrou si dokáže podmaniť každého. „Nech ide o fanúšikov v Madride, vo Washingtone, v Ázii, ženy či homosexuálnu komunitu, ktorá ho zvolila za najsexi muža planéty, u každého dokáže vyvolať ošiaľ,“ tvrdí autor knihy.

Na ničom – okrem rodiny – mu však nezáleží tak, ako na strieľaní gólov.

„Najdôležitejšie je mentálne sústredenie. Kľúčom je upriamiť sa na ne,“ vraví Ronaldo, ktorý zbožňuje rýchle autá, tenis, hudbu či plávanie. Rád si však aj poplače. „Keď som bol malý chlapec, plakal som v Lisabone každý deň. A plačem dodnes – od šťastia i zo smútku. Plač je súčasťou života,“ povedal v jednom z množstva rozhovorov.

Potvrdil to aj v pondelok večer – po prevzatí Zlatej lopty plakal a vychutnával si zaslúžený potlesk.

Ako hlasovali Slováci

Martin Škrtel: Luis Suaréz
Ján Kozák: Cristiano Ronaldo
Peter Šurin (denník Šport): Franck Ribéry

Výsledky ankety

Cristiano Ronaldo: 1365 hlasov
Lionel Messi: 1205 hlasov
Franck Ribéry: 1127 hlasov

Zlatá lopta 2013

Hráč roka: Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugalsko)
Hráčka roka: Nadine Angererová (Nemecko)
Tréner mužského tímu: Jupp Heynckes (Bayern Mníchov)
Tréner(ka) ženského tímu: Silvia Neidová (reprezentácia Nemecka)
Gól roka: Zlatan Ibrahimovič (Švédsko, gól Anglicku)
Cena Fair Play: Federácia Afganistanu
Cena prezidenta FIFA: Jacques Rogge (Belgicko)
Čestná cena FIFA: Pelé (Brazília)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Real Madrid #Franck Ribéry #Lionel Messi #Medzinárodná futbalová federácia FIFA