Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cristiano Ronaldo získal druhý raz Zlatú loptu FIFA

Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo získal na pondelňajšom galavečere Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vo švajčiarskom Zürichu po druhý raz v kariére Zlatú loptu pre najlepšieho hráča predošlého kalendárneho roka.

13.01.2014 20:08 , aktualizované: 22:47
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo.
debata

Premiérovo sa 28-ročný útočník Realu Madrid tešil z triumfu za rok 2008. V roku 2013 strelil C. Ronaldo v 59 zápasoch 69 gólov, bol najvýraznejšou osobnosťou pri postupe Portugalska na záverečný turnaj majstrovstiev sveta do Brazílie. „Je veľmi ťažké získať túto cenu. Som rád, že som to opäť dokázal. Je to jeden z najkrajších momentov môjho života. Ďakujem svojej rodine, svojim spoluhráčom z národného tímu aj Realu Madrid,“ uviedol Cristiano Ronaldo. O prvenstve opory Realu Madrid a portugalskej reprezentácie rozhodli v hlasovaní kapitáni a tréneri reprezentačných mužstiev a vybraní zástupcovia médií. Ronaldo získal 1365 bodov, druhý v poradí bol Argentínčan Lionel Messi z FC Barcelona (1205 b.), tretí skončil Francúz Franck Ribéry z FC Bayern Mníchov (1127 b.).

„Ronaldo mal skvelý rok, takže sa nie je o čom baviť. Bol to dobrý rok pre nás všetkých troch, čo sme boli nominovaní, a ktokoľvek z nás by vyhral, tak by si to zaslúžil,“ vyhlásil Messi. Ten ako kapitán Argentíny hlasoval pre svojich spoluhráčov z Barcelony Andrésa Iniestu, Xaviho a Neymara. Messimu, ktorý vyhral predchádzajúce štyri ročníky ankety, v roku 2013 ublížilo chatrnejšie zdravie, pre ktoré vynechal aj posledné dva mesiace roka. „Neviem, či by bol výsledok iný, keby som nebol zranený. Znamená to ale, že som nebol v najlepšej forme v závere minulej sezóny a v úvode tej novej. Naopak, Cristiano hral skvele a o jeho víťazstve nemôže byť pochýb,“ dodal Messi.

V pondelok premiérovo udelili Čestnú cenu FIFA, prvým laureátom sa stal trojnásobný majster sveta Pelé. „Nikto iný nemal taký vplyv na túto hru, nikto iný neinšpiroval toľkých, aby s futbalom začali,“ uviedol na margo Pelého prezident FIFA Sepp Blatter. „Ďakujem všetkým. Sľúbil som svojej rodine, že tu nebudem plakať, ale nepodarilo sa to. Chcem sa poďakovať Bohu, že mi dal zdravie a mohol som hrať tak dlho. Závidel som všetkým, ktorí vyhrali Zlatú loptu, no teraz som skompletizoval svoju zbierku trofejí,“ vyhlásila 73-ročná legenda brazílskeho i svetového futbalu.

Pelé. Foto: SITA/AP, Michael Probst
Pelé Pelé.

Držiteľom Ceny Ferenca Puskása za najkrajší gól sa stal švédsky útočník Zlatan Ibrahimovič. Tridsaťdvaročný zakončovateľ parížskeho Saint-Germain si vyslúžil nomináciu za svoje „nožničky“ z 20-metrovej vzdialenosti v medzištátnom prípravnom zápase proti Anglicku ešte z lanského novembra.

Zlatan Ibrahimovič. Foto: Reuters, ARND WIEGMANN
Zlatan Ibrahimovič Zlatan Ibrahimovič.

„Som poctený, že tu môžem byť. Chcem zagratulovať aj zostávajúcim dvom finalistom a všetkým bývalým držiteľom ceny,“ vyhlásil Ibrahimovič. Pred rokom sa zo zisku ceny tešil slovenský reprezentant Miroslav Stoch za exportný volej proti Genclerbirligi ešte v drese Fenerbahce Istanbul.

Pozrite si famózny gól Zlatana Ibrahimoviča.

Ženskú Zlatú loptu získala za rok 2013 Nemka Nadine Angererová, ktorá uspela v konkurencii päťnásobnej víťazky tejto ankety Brazílčanky Marty a Američanky Abby Wambachovej.

Nadine Angererová. Foto: SITA/AP, Steffen Schmidt
Nadine Angererová Nadine Angererová.

„Som prekvapená zo svojho triumfu. Ďakujem všetkým, ktorí za mňa hlasovali. Je pre mňa česť, že som bola nominovaná po boku takých skvelých futbalistiek ako sú Marta a Abby,“ povedala po prevzatí ocenenia Angererová. Cena Fair-play putuje do Afganistanu, získala ju národná federácia ázijskej krajiny za budovanie infraštruktúry pre rozvoj futbalu a tamojšej najvyššej súťaže.

Najlepším trénerom mužského kolektívu sa stal Jupp Heynckes, ktorý priviedol Bayern Mníchov k zisku unikátneho treble – triumf v nemeckej I. bundeslige, Nemeckom pohári (DFB Pokal) a Lige majstrov. „Som veľmi rád, že si môžem v závere kariéry prevziať túto cenu. Veľa to pre mňa znamená. Vďaka patrí celému klubu, pracoval som s úžasnými hráčmi,“ vyhlásil Heynckes.

Jupp Heynckes. Foto: Reuters, ARND WIEGMANN
Jupp Heynckes Jupp Heynckes.

Silviu Neidovú ocenili ako najlepšiu trénerku futbalistiek. Štyrdisaťdeväťročná kormidelníčka priviedla Nemky k triumfu na minuloročných majstrovstvách Európy vo Švédsku. Držiteľom Ceny prezidenta FIFA za rok 2013 za celoživotný prínos sa stal bývalý šéf Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge. „Chcem sa poďakovať Seppovi Blatterovi za toto ocenenie. Predo mnou získalo túto cenu mnoho osobností. FIFA a MOV majú rovnakú víziu – že šport môže slúžiť ľudstvu,“ vyhlásil na galavečeri 71-ročný rodák z belgického Gentu.

Počas galavečera vyhlásili aj ideálnu svetovú jedenástku za rok 2013 podľa FIFA a FIFPro. Brankárom najlepšieho výberu sa stal Manuel Neuer, obrannú štvoricu vytvorili Philipp Lahm, Sergio Ramos, Thiago Silva a Dani Alves. Medzi stredopoliarmi sa presadili Andrés Iniesta, Xavi Hernández a Ribéry, v útoku si našli svoje miesto Cristiano Ronaldo, Ibrahimovič a Messi.

Ideálna svetová futbalová jedenástka FIFA a FIFPro za rok 2013:

Manuel Neuer – Philipp Lahm (obaja Bayern Mníchov/Nem.), Sergio Ramos (Real Madrid/Šp.), Thiago Silva (Paríž Saint-Germain/Braz.), Dani Alves (FC Barcelona/Braz.) – Andrés Iniesta, Xavi Hernández (obaja FC Barcelona/Šp.), Franck Ribéry (Bayern Mníchov/Fr.) – Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portug.), Zlatan Ibrahimovič (Paríž Saint-Germain/Švéd.), Lionel Messi (FC Barcelona/Arg.)

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Zlatá lopta FIFA 2013