Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci neprehrali už 31 duelov, kouč Švajčiarov ďakoval za šancu

Futbalová reprezentácia Nemecka si zabezpečila účasť na budúcoročnom svetovom šampionáte v Brazílii presvedčivým piatkovým víťazstvom 3:0 v Kolíne nad Rýnom nad Írskom.

12.10.2013 10:51
nemecko, radosť, futbal Foto: ,
Radosť nemeckých futbalistov z postupu na MS.
debata

Nemci nenašli premožiteľa ani vo svojom 31. kvalifikačnom dueli o postup na MS či ME. Naposledy prehrali v októbri 2007 v Mníchove s Českom 0:3.

„Koniec koncov, v kvalifikácii sme si počínali dobre. Tím splnil svoju úlohu ôsmimi víťazstvami v deviatich zápasoch. Musíme ešte zlepšiť defenzívu, aj keď sme si dnes udržali čisté konto,“ uviedol tréner Nemecka Joachim Löw. „Íri ukázali veľkého bojovného ducha, uzavierali priestor, čo je pochopiteľné a museli sme sa veľmi snažiť, aby sme ich zdolali,“ povedal po zápase stredopoliar Thomas Müller.

Skóre stretnutia otvoril v 12. min defenzívny štít Realu Madrid Sami Khedira tečovanou strelou z hranice pokutového územia. Na konci prvého dejstva spálil stopercentnú šancu na opačnej strane útočník glasgowského Celticu Anthony Stokes. Druhý gól „Nationalelf“ pridal po zmene strán zakončovateľ londýnskej Chelsea André Schürrle po peknom vysunutí od Toniho Kroosa. Gólový účet uzavrel v samom závere ofenzívny stredopoliar Arsenalu Londýn Mesut Özil, ktorý v jubilejnom 50. dueli za Nemecko dosiahol 16. presný zásah.

Švajčiarski futbalisti si piatkovým víťazstvom nad Albánskom v Tirane 2:1 zabezpečili účasť na budúcoročnom svetovom šampionáte v Brazílii. "Tešíme sa na Copacabanu,“ napísal švajčiarsky Blick po triumfe v Albánsku.

Tréner Švajčiarov Ottmar Hitzfeld. Foto: Reuters, ARBEN CELI
Ottmar Hitzfeld Tréner Švajčiarov Ottmar Hitzfeld.

Švajčiari postúpili na záverečný turnaj majstrovstiev sveta tretí raz po sebe a nechýbali na piatich z posledných šiestich vrcholných podujatí typu MS a ME. Prvý raz si však vybojovali postup skôr ako v poslednom zápase kvalifikácie. Momentálne majú v E-skupine z deviatich zápasov na konte 21 bodov a v utorok ich čaká kvalifikačná derniéra pred vlastnými fanúšikmi v Berne proti Slovinsku.

„Ďakujem hráčom, fanúšikom, ale aj vedeniu futbalového zväzu, že mi po nevydarenej kvalifikácii na ME 2012 dali ešte jednu šancu. Teším sa veľmi spolu so všetkými,“ povedal v jednej z prvých reakcií nemecký tréner výberu Švajčiarska Ottmar Hitzfeld. Strelec prvého švajčiarskeho gólu Shaqiri je rodákom z Kosova a po rodičoch etnický Albánec. Aj on však prežíval krátko po záverečnom hvizde portugalského rozhodcu Proencu veľkú radosť. „Máme za sebou skvelú kvalifikáciu. Postup sme si zaslúžili. Toto švajčiarske mužstvo má svoju kvalitu a veľký hlad po futbale. Verím, že aj v Brazílii ukážeme pekný futbal,“ uviedol 22-ročný stredopoliar. Strelec druhého gólu Lang ho doplnil: "Bol to veľmi ťažký zápas. Hralo sa s veľkou intenzitou až do konca. Teraz budeme chvíľu oslavovať a vychutnávať si postup.“

Tréner Hitzfeld, ktorý priviedol Švajčiarov predtým aj na MS 2010, už netrpezlivo očakáva žreb skupín na MS 2014. Na základe neho zistí, na čo si so svojimi zverencami môže trúfať v Brazílii. "Bolo by pekné, keby sme mali šancu na postup do osemfinále,“ vravel Hitzfeld pre švajčiarske médiá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Švajčiarsko #kvalifikácia MS 2014