Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z ľudí je cítiť nervozita a napätie, hlási z Cypru Oravec

Na Cypre pôsobí od augusta minulého roka. V drese futbalového klubu Enosis Neon Paralimni si Tomáš Oravec odkrúca prvú sezónu.

23.03.2013 10:00
Tomáš Oravec Foto: ,
Tomáš Oravec.
debata

„Cyperčania veria, že politici nájdu riešenie, ktoré im umožní naďalej žiť podľa predstáv,“ vraví 32-ročný slovenský futbalový útočník.

Aké nálady vládnu na Cypre? Je v krajine cítiť, že sa nachádza v kríze?
Pri prechádzke mestom ani nie. Keď sa však priblížite k bankomatu, hneď vám je jasné, že niečo nie je v poriadku. Tvoria sa pri nich niekoľkometrové rady. Predsa len, ľudia sa potrebujú dostať k svojim peniazom, aby mohli ďalej normálne žiť. Kedže banky sú zatvorené, je to pre nich jediná cesta. Treba dodať, že niektoré obchody neakceptujú platby kartami. Pre ľudí to znamená ďalšie nepríjemné obmedzenie.

Ako prijali ľudia zatvorenie bánk?
Napriek tomu, že bankomaty opäť vydávajú peniaze, začína byť situácia kritická. Z ľudí je cítiť nervozita, neistota a napätie. Nevedia, čo bude ďalej. Donedávna ešte ani netušili, kedy sa banky opäť otvoria. Kompetentní totiž každým dňom termín prekladali. Teraz Cyperčanov trochu upokojilo, že banky otvoria v utorok. V pondelok je totiž štátny sviatok. Na druhej strane, spokojnosť ľudí nepodporuje fakt, že zamestnávatelia nemôžu pre nedostatok peňazí platiť svojich zamestnancov.

Prevláda u Cyperčanov hnev alebo skôr obavy o budúcnosť?
V súčasnosti ani jedno ani druhé. Cyperčanov v prvom rade potešilo, že parlament neschválil zdaňovanie vkladov, čoho sa veľmi obávali. Toto opatrenie by totiž zasiahlo veľa z nich. Zároveň veria, že politici nájdu riešenie, ktoré im umožní naďalej žiť podľa ich predstáv.

Skloňuje sa medzi bežnými ľuďmi aj slovo bankrot?
Dočítal som sa, že Cyprus má peniaze na bežný chod do konca mája. Domáci preto počítajú naozaj so všetkými možnosťami – aj s bankrotom.

Ako vnímajú Cyperčania možný odchod krajiny z Európskej únie?
Nepoznám názory konkrétnych ľudí. Ale videl som prieskum, z ktorého vyšlo, že by odchod z Európskej únie Cyperčanom príliš neprekážal.

Je cyperská kríza jednou z hlavných tém aj vo vašej šatni?
Momentálne netrénujeme. Keďže je reprezentačná prestávka, dal nám tréner na sedem dní voľno. Možno tak urobil aj trochu prezieravo (smiech). Niektorí chlapci odleteli do svojich krajín, iní zostali na Cypre. Keď sa však o týždeň všetci zídeme, určite bude momentálna situácia jednou z horúcich tém.

Prejavila sa kríza aj v športe? Dotkla sa aj chodu klubu z Paralimni?
V kluboch je cítiť nedostatok peňazí už dlhšie. Sám som zvedavý, čo bude nasledovať teraz. V niektorých kluboch majú existenčné problémy, čo je odraz toho, že aj v miestnom futbale je v porovnaní s minulosťou menej sponzorov. Zopár hráčov dokonca rozviazalo zmluvy, kedže im meškali výplaty.

Pocítili ste krízu aj na vlastnej koži?
Určite áno. Napriek tomu, že sa v klube snažia a zo všetkých síl zháňajú peniaze, výplaty meškajú. Mne je Enosis dlžný prinajmenšom dve mesačné mzdy. Zatiaľ však nemám veľké obavy. Klub má totiž povesť, že doteraz každému doplatil, čo mu bol dlžný.

Tomáš Oravec

Košický rodák (3. júla 1980) je odchovancom miestneho futbalu. Na Slovensku si zahral aj v dresoch Ružomberka, Petržalky (najlepší strelec sezóny 2006/2007), Žiliny a Trnavy. Výborný hlavičkár je futbalovým svetobežníkom. Okúsil českú, rakúsku, grécku, portugalskú či dokonca čínsku ligu. Pochváliť sa môže aj deviatimi štartmi v národnom mužstve, za ktoré strelil tri góly.

debata chyba