Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stochovu parádu ocenil celý svet: Jeho gól bol najkrajší v roku 2012

Slovenský reprezentant pôsobiaci v tureckom klube Fenerbahce Istanbul Miroslav Stoch sa stal držiteľom Ceny Ferenca Puskása FIFA za najkrajší gól v roku 2012.

07.01.2013 19:54 , aktualizované: 08.01.2013 09:32
Stoch, Fifa Foto: , ,
Cenu Ferenca Puskasa za najkrajší gól roka 2012 dostal Miroslav Stoch (na snímke vľavo) z Fenerbahce Istanbul, ktorý tak dosiahol historický úspech pre slovenský futbal. Cenu Stochovi odovzdáva bývalý kulumbijský útočník Carlos Valderrama.
debata (6)

Experti Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) najskôr vybrali Stochov presný zásah medzi desať najkrajších v hodnotenom období a potom mu fanúšikovia vo verejnom hlasovaní zabezpečili miesto vo finálovej trojke, v ktorej mu robili spoločnosť Kolumbijčan Radamel Falcao a Brazílčan Neymar.

„Chcel by som sa poďakovať každému, kto za mňa hlasoval. Je to pre mňa veľké prekvapenie a zároveň pocta. Ďakujem aj mojim najbližším,“ uviedol bezprostredne po prebratí ceny na pondelňajšom galavečere vo švajčiarskom Zürichu odchovanec nitrianskej futbalovej školy Stoch, ktorému odovzdal cenu legendárny bývalý kolumbijský futbalista Carlos Valderrama.

„Pri preberaní ocenenia to boli veľmi príjemné pocity. Neviem, ako by som ich opísal, a čo viac by som k tomu mohol povedať. Som šťastný, že sa mi podarilo získať túto cenu. Keď som dal na jar ten gól, vôbec mi v tej chvíli nenapadlo, že by mohol byť najkrajší na svete. Dnes sa to stalo skutočnosťou a splnil sa mi sen,“ povedal v rozhovore pre spravodajskú televíziu TA3 Stoch. Futbalista so skúsenosťami z viacerých zahraničných líg bol po príchode do Zürichu nervózny.

Ďakovnú reč si podľa vlastných slov pre istotu nacvičil dopredu, hoci netušil, ako všetko dopadne. „Keď Valderrama otváral obálku a do toho išla dramatická zvučka, tak som sa aj triasol. Moje meno nevyslovil úplne najlepšie, ale pochopil som, že ide o mňa. Spadla zo mňa časť nervozity. Som rád, že som potom zvládol ďakovnú reč. Keď som sa pozrel do hľadiska a videl v ňom množstvo osobností svetového futbalu a zopár hercov, tak som bol trocha nervózny. Boli to krásne pocity,“ doplnil úspešný Slovák.

Stochov gól padol v súboji najvyššej tureckej súťaže medzi Fenerbahce Istanbul a Genclerbirligi. Slovákov spoluhráč Alex rozohral 3. marca 2012 rohový kop, loptu odcentroval oblúčikom pred šestnástku, kde ju 23-ročný rodák z Nitry volejom poslal do siete. Mnohí odborníci sa zhodli, že išlo o mimoriadne ťažký kop.

„Bolo to z veľkej diaľky. Po rohu som nemal príliš na výber. Alex mi poslal výbornú loptu, ja som stál na hranici šestnástky. Proti mne vybehli dvaja hráči, ak by som si loptu spracovával, mohli mi ju zobrať a založiť rýchly protiútok. Zvolil som preto strelu z prvej,“ zaspomínal si Stoch.

Cenu dostal od Valderramu, ktorý v minulosti v prípravnom zápase so Slovenskom prekonal ďalšieho nitrianskeho odchovanca Miroslava Königa. „Viem, že Valderrama bol vynikajúci futbalista, ale nepamätám si ho na ihrisku,“ priznal pre TA3 Stoch, ktorý radí súčasné ocenenie veľmi vysoko. Medzi individuálnymi je to jeho najväčšie. Podľa jeho slov okrem slovenských fanúšikov hlasovali najmä priaznivci Fenerbahce, ktorých je vo svete veľa.

Stoch si pochvaľoval atmosféru v Zürichu. „Organizátori pripravili celé podujatie na fantastickej úrovni, od začiatku bolo o hostí príkladne postarané, naozaj klobúk dole. Na takomto galavečere som nikdy v živote nebol, určite to je niečo, na čo budem dlho, dlho spomínať. Osobnosťami sa to tam veru len tak hemžilo. Prakticky, kde ste sa pozreli, tam bol známy človek. Trochu som ´pokecal´ napríklad so Ševčenkom, bývalým spoluhráčom z Chelsea, rovnako aj s trénerom Scolarim. Bolo to veľmi príjemné. Miestami som sa cítil ako vo sne. Fantázia,“ doplnil pre svoj vlastný web Stoch.

6 debata chyba