Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Seman si užil tri šampionáty so zlatou pointou

S úsmevom sa včera vrátil z Kyjeva. Tréner brankárov reprezentačného tímu do 21 rokov Stanislav Seman niesol trofej, ktorú mužstvo vybojovalo v Memoriáli Valerija Lobanovského.

17.08.2012 09:00
Stanislav Seman Foto:
Stanislav Seman, čerstvý šesťdesiatnik, sa vo štvrtok vrátil z Kyjeva s trofejou za prvenstvo v Memoriáli Valerija Lobanovského.
debata

„Z prvenstva mám radosť. Aj preto, že za najlepšieho brankára podujatia vyhlásili Michala Šullu. Aj ja mám teda svoj podiel na trofeji a pokladám to za pekný darček k šesťdesiatke,“ pripomenul slávny brankár svoje jubileum, ktoré oslávil pred týždňom.

Stanislav Seman je len jedným z dvoch slovenských futbalistov, ktorý sa môže pochváliť zlatou olympijskou medailou. Vybojoval ju v Moskve 1980, kde ČSSR zdolala vo finále NDR 1:0.

„Samozrejme, je to najkrajší moment kariéry. A finálový zápas bol čerešničkou na olympijskej torte,“ potvrdzuje gólman, ktorý odchytal v Moskve všetkých šesť stretnutí (druhý Slovák v olympijskej zostave Kunzo vo finále nenastúpil).

Až na jednu výnimku nastúpil aj na všetky kvalifikačné zápasy, hoci v príprave dostávali šancu aj ďalší poprední brankári – Netolička, Stromšík, Čaloun. „Už cesta do Moskvy bola mimoriadne náročná a ani sme príliš neverili, že ju zvládneme – vyradili sme Bulharsko, Poľsko i Maďarsko, všetko silné tímy,“ pokračuje.

Košický rodák bol celú kariéru verný Lokomotíve, v ktorej drese odchytal 225 ligových stretnutí. Železničiari vtedy patrili k československej špičke a brankárska opora im vychytala aj dve víťazstvá v Čs. pohári. Dva roky strávil v banskobystrickej Dukle, to vtedy, keď vojenčil.

Jeho reprezentačná kariéra bola pomerne krátka, trvala len dva roky (na konte má 15 štartov), ale unikátna. Ako jediný československý futbalista sa zúčastnil za dva roky na troch najväčších futbalových podujatiach – ME 1980, OH 1980 a MS 1982. Na európskom šampionáte nastúpil v skupine proti Grécku a na svetovom o dva roky neskôr proti Anglicku.

Po skončení kariéry sa venoval výchove brankárov v popredných kluboch – v Banskej Bystrici, Košiciach, Žiline, teraz v Prešove, pôsobil aj v zahraničí – v Kuvajte i Lotyšsku. Cez jeho ruky prešli skoro všetci špičkoví slovenskí brankári v posledných desaťročiach – Molnár, Ondruška, Čontofalský, Kello, Perniš, Kuciak… „Bola to česť, že som ich mohol viesť a možno som mal aj nejaký podiel, že boli a sú špičkoví brankári,“ dodáva Stanislav Seman.

debata chyba