Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Intertoto Cup: Nitra hostí Grevenmacher

Cez víkend odštartuje zápasmi 1. kola letná súťaž európskych klubov UEFA- Interoto Cup 2006/2007, v ktorom sa bude hrať o miestenky v Pohári UEFA podľa nového formátu. Slovenský futbal zastupuje FC Nitra. V nedeľu o 16.00 privíta luxemburský SC Grevenmacher.

16.06.2006 14:54
debata

Formát UEFA-Intertoto Cupu 2006/2007 prešiel opäť zmenou a tak namiesto piatich kôl sa bude v tejto sezóne hrať len v troch kolách.Celkovo sa v tradičnej letnej súťaži predstaví 49 mužstiev zo 49 krajín, pričom absolútnymi nováčikmi sú len tri kluby – FK Araz (Azerb.), Dungannon Swifts (Sev.Ír.) a Šachťor Karagndy (Kazach.). V 1. kole zasiahne do bojov 26 mužstiev, ku ktorým pribudne pätnásť v 2. kole (1. a 9. júla) a ďalších osem v 3. kole (15. a 22. júla) Jedenásť postupujúcich tímov z 3. kola sa potom kvalifikuje do 2. predkola Pohára UEFA, pričom doterajší formát katapultoval do 1. kola klubovej súťaže číslo dva len troch úspešných finalistov. ´

„Postúpiť cez Grevenmacher je pre nás možno povinnosť, ale ak sa nám to podarí, budeme radi. Lebo my žiadneho súpera nepodceňujeme, nad nikoho sa nevyvyšujeme,“ povedal na úvod tréner Ivan Galád: „K súperovi vždy pristupujeme s úctou a pokorou. Ak nám to vyjde, budeme hrať s oveľa silnejším ukrajinským mužstvom, ak nie, budeme sa normálne pripravovať na ligovú súťaž, ktorá sa začne už v polovici júla. Prvý zápas hráme na ihrisku nováčika v Senci, avšak my sme mysľou pri najbližšom zápase – a tým je stretnutie Intertoto Cupu s luxemburským SC Grevenmacher.“

Pôvodne mala v Intertote štartovať Žilina, ale pod Dubňom dali prednosť rekonštrukcii štadióna a budovaniu nového umelého trávnika.

Kvôli účinkovaniu v pohárovej súťaži však prešiel technickými úpravami aj štadión v Nitre. „Urobili sme rekonštrukciu sedačiek pod hlavnou tribúnou, kde sme na zvyškoch starej tribúny namontovali sedačky približne pre 700 divákov. Ďalej sme premiestnili obe striedačky na druhú stranu ihriska, vylepšili sme infraštruktúru v útrobách štadióna a divákov chceme prilákať aj dobrou hrou. Aby ich však v nedeľu prišlo čo najviac, vôbec sme neupravovali ani vstupné. Chceme, aby diváci pomohli mužstvu uhrať taký výsledok, ktorý im dá nádej na postup do 2. kola letnej pohárovej súťaže,“ zdôraznil manažér nitrianskeho klubu Peter Dedík.

V hráčskom kádri trénera Ivana Galáda sú novými resp. staronovými tvárami Martin Svintek z Dukly Banská Bystrica a odchovanec Peter Gunda, ktorý naposledy pôsobil v nižších rakúskych súťažiach. Ďalším odchovancom-navrátilcom je aj obranca Ivan Kováč, ktorý ako hráč Slavie Praha pôsobil na hosťovaní v bratislavskom Slovane a do tímu pribudli aj hráči z nižších slovenských súťaží.

„Pod Zoborom už nepočítame so službami Mareka Bubenka. Ale o konečnom zložení mužstva, rozhodneme až koncom tohto mesiaca. Až potom sa to ukáže, koľkých hráčov budeme potrebovať. Veľa nám o sile súčasného mužstva prezradia aj zápasy v Intertote,“ dodal manažér Dedík, podľa ktorého vníma Nitra tradičnú letnú súťaž ako spestrenie prípravy: „V podstate sme len prípravné zápasy vymenili za stretnutia v Intertote. Samozrejme budeme chcieť uspieť, aby sme dokázali, že naše výsledky v lige neboli náhodné. Bude to pre nás dôležitá medzinárodná konfrontácia, ale v Intertote nemôžeme využiť služby nových hráčov v mužstve. Budeme to musieť odohrať iba s tými hráčmi, ktorí figurujú na súpiske.“

Aj pre povinnosti v pohárovej Európe začali Nitrania ako jeden z prvých účastníkov Corgoň ligy s letnou prípravou už v pondelok 12. júna. „Tréner Galád privítal hráčov so širokým úsmevom, hoci tá ich dovolenka bola dosť krátka. No už teraz si uvedomujeme, že súťaž bude nielen nová, ale aj veľmi ťažká a náročná. Je predsa dokázané, že pre nováčika je zložitejší druhý rok v súťaži ako prvý. Preto to bude pre nás skúška ohňom. V Nitre nás v súčasnosti najviac teší to, že po osemročnej prestávke opäť hráme v pohárovej Európe. Preto chceme urobiť všetko preto, aby sme v nej dosiahli čo najlepšie výsledky a aby sme v nej čo najdlhšie zostali,“ skonštatoval manažér Dedík.

UEFA-Intertoto Cup 2006 – 1. kolo:

SOBOTA 17. júna
Ethnikos Achnas (Cypr.) – Partizani Tirana (Alb.)
FK Araz (Azerb.) – FC Tiraspoľ (Mold.)
FC Keflavík (Isl.) – Dungannon Swifts (Sev.Ír.)
Tampere United (Fín.) – AFC Carmarthen Town (Wal.)
JK Trans Narva (Est.) – FF Kalmar (Švéd.)
NK Žrinjski (Chorv.) – FC Marsaxlokk (Malta)
Šachťor Karagandy (Kaz.) – MTZ-RIPO Minsk (Biel.)
NEDEĽA 18. júna
FK Vétra (Lit.) – Shelbourne Rovers (Ír.)
FC Dinaburg (Lot.) – HB Tórshawn (Faer.os.)
FC Kilikia (Armén.) – Dinamo Tbilisi (Gruz.)
FC NITRA (SR) – CS Grevenmacher (Lux.)
Pobeda Prilep (Maced.) – Farul Constanta (Rum.)
UE St. Juliá (Andora) – NK Maribor (Slovin.)
/Odvety 1. kola sú na programe 24. a 25. júna/

Káder CLUB SPORTIF GREVENMACHER (Lux.)

BRANKÁRI: Jose Campinho (Port.), Marc Oberweis (Lux.)
OBRANCOVIA: Christian Albrecht, Stephan Cordian, Markus Koster, Alexander Ziehl (všetci Nem.), Jérome Henrot (Fr.), Pierre Manzangala Kandu (Burundi), Paul Engel, Tim Heinz (obaja Lux.)
STREDOPOLIARI: Malik Benachour, Karim Groune, Kevin Martin (všetci Fr.), Steve Birtz, Christian Braun, Laurent Thiel, Alain Thimmesch, Luc Thimmesch (všetci Lux.), Nino Helbig, Volker Schmitt (obaja Nem.), Marcío (Braz.)
ÚTOČNÍCI: Karem Armut, Stefan Wagner(obaja Nem.), Ahmed Zerrouki (Fr.), Anton Bozic, Sven di Domenico, Daniel Huss, Manuel Morocuti, Tom Munoz, Gilles Schreiner, Fatih Sözen (všetci Lux.)
Tréner: Herbert Herres

debata chyba