Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľké trápenie! Futbalisti 'utrpeli' s Lichtenštajnskom výhru 2:0

Slovenskí futbaloví reprezentanti si v G-skupine kvalifikácie MS 2014 pripísali prvé víťazstvo. Na bratislavských Pasienkoch pred vyše štyritisíc divákmi po trápení zdolali outsidera z Lichtenštajnska len 2:0 (1:0). V októbri ich čakajú v tomto kalendárnom roku ešte dva kvalifikačné zápasy na domácej pôde - s Lotyšskom a Gréckom.

11.09.2012 19:51 , aktualizované: 22:15
Miroslav Stoch Foto:
Miroslav Stoch a jeho gólová radosť.
debata (18)

G-skupina:
Slovensko – Lichtenštajnsko 2:0 (1:0)

ZÁPAS SME SLEDOVALI V PODROBNEJ ONLINE REPORTÁŽI 

  • Góly: 36. Sapara, 78. Jakubko, ŽK: 45+. Zabavník, 60. Weiss, 65. Jakubko – 29. Polverino, 39. Burgmeier, 49. Christen, 71. D. Hasler, rozhodovali: Simon Lee Evans – Edward James King, Alun Boore (všetci Wales)
  • Slovensko: D. Kuciak – Pekarík, Škrtel, Saláta, Zabavník – Ľ. Guldan, Sapara – Weiss ml. (63. Breznaník), Hamšík (82. Kucka), Stoch – M. Bakoš (60. Jakubko)
  • Lichtenštajnsko: Jehle – Oehri, Martin Stocklasa, Kaufmann, Burgmeier – Polverino – Th. Beck (70. F. Eberle), N. Hasler, D. Hasler, Erne – Christen (84. Flatz)
   

Slovenskí tréneri urobili v porovnaní so zápasom v Litve štyri zmeny v zostave. Boli vynútené, lebo viacerí hráči nemohli z rôznych dôvodov nastúpiť a tak sa na ihrisku objavil v základnej zostave brankár Kuciak a v poli Saláta, Guldan a Weiss.

Domáci hráči mali od začiatku prevahu, ale súpera, ktorý uplynulý týždeň dostal od Bosny a Hercegoviny osem gólov, lámali len veľmi ťažko. Ani šanci nebolo veľa. V 7. min sa do nej dostal Bakoš, ale brankár vyrazil. K slovu sa dostali aj húževnato brániaci Lichtenštajnčania, ktorí po necelej polhodine dva razy pálili na Kuciaka a slovenský gólman mal s ich strelami plné ruky práce.

Slováci sa, našťastie, dostali do prestávky k chudobnému náskoku, keď sa v 36. min najlepšie zorientoval v šestnástke Sapara a otvoril skóre. Ten istý hráč dal aj jediný gól svojho tímu v Litve. V prvom polčase sa k nemu mohol pridať ešte Hamšík, ale v 40. min sa jeho prudká hlavička odrazila od brvna.

Marek Hamšík a Marek Sapara si... Foto: Ľuboš Pilc
Marek Hamšík, Marek Sapara Marek Hamšík a Marek Sapara si "tľapkajú" po góle v sieti Lichtenštajnska.

Lichtenštajnský tím odolával aj po prestávke. Domáca prevaha síce pokračovala, ale dlho bez efektu. Po hodine hry tréneri poslali na ihrisko nových hráčov Jakubka a Breznaníka. Hra sa nezlepšila, ale dvanásť minút pred koncom Slováci aspoň poistili svoje víťazstvo, keď do voľného priestoru v šestnástke vbehol Stoch a jeho strelu smerujúcu do bránky ešte pred čiarou dorazil do siete striedajúci Jakubko. Ten sa mohol zapísať medzi strelcov minimálne ešte raz, ale už v nadstavenom čase spálil dobrú možnosť.

Slovenskí reprezentanti ani v ôsmom vzájomnom stretnutí s Lichtenštajnskom neinkasovali gól a celkové skóre už zvýšili na 25:0, ale ich víťazstvo je najnižšie (ešte pred trinástimi rokmi bolo takisto 2:0).

Videozostrih zápasu

Stanislav Griga (tréner SR): „Efektivita na našich kopačkách bola nízka. Máme síce povinné tri body, ale gólov v sieti súpera malo byť viac, aby sme divákov potešili. Je dobré, že sme dali gól už v prvom polčase. Ak by bolo cez prestávku 0:0, potom sme už mali pripravené striedania. V druhom polčase sme mali zvýšiť pohyb, zo strany dávať kvalitnejšie prihrávky do vnútra šestnástky a byť agresívnejší v zakončení. Dávali sme si pozor na defenzívu, lebo bolo 1:0 a súper mohol z nevinnej akcie vyrovnať. Proti defenzívne ladenému mužstvu sa hrá ťažko. Nevedeli sme sa presadiť jeden na jedného, chýbala ľahkosť pohybu. Dnes to ako jediný dokázal Miňo Stoch, ktorý sa bavil futbalom. Takýchto hráčov v zápase proti podobnému súperovi musíte mať viac. S bodovým ziskom nemôžeme byť spokojní, máme štyri body, chceli sme po prvých dvoch dueloch šesť. V Litve sme dva body ‚stratili‘, ale na základe toho, čo sa tam stalo, ten bod môže byť dôležitý.“

Miroslav Stoch (stredopoliar SR):... Foto: TASR
Miroslav Stoch Miroslav Stoch (stredopoliar SR): "Najdôležitejšie sú tri body. Všetci vieme, že naša hra nebola ideálna. Vedeli sme, čo na nás čaká. Hráči Lichtenštajnska boli vzadu, iba bránili a proti tomu sa ťažko hrá. Nepredviedli sme dobrú hru pre diváka, ale dôležité je víťazstvo. Na celom svete už nie je slabý súper. Ak by sme premenili šance v prvom polčase a dali tri góly, zápas by sa odvíjal určite inak. Je len ťažké hrať proti týmto malým krajinám, ktoré prídu iba brániť. Potom sa hrá len veľmi ťažko. Podobne to bolo aj v minulej kvalifikácii proti Andore.

Stanislav Griga (tréner SR): „Zápas mal očakávaný priebeh. My sme útočili do plných, hrali sme proti dobre organizovanému súperovi. Vyhrali sme 2:0, získali povinné tri body, ale mali sme streliť viac gólov a potešiť divákov. Príležitosti sme si utvorili, chýbala však väčšia efektivita. Na druhej strane sme chceli odohrať zápas na nulu, to sa nám podarilo. Proti takémuto defenzívne ladenému súperovi sa hrá veľmi ťažko. Jediný, čo sa dokázal individuálne presadiť, bol Miňo Stoch. Ten sa bavil futbalom a bol nespokojný, keď mu niečo nevyšlo. V októbri na nás čakajú dva duely proti Lotyšsku a Grécku, to budú úplne iné zápasy“

Hans-Peter Zaugg (tréner Lichtenštajnska): „Chcem zagratulovať Slovensku k víťazstvu, ktoré bolo zaslúžené. Na druhej strane musím zložiť kompliment aj mojim hráčom, s ich výkonom som bol spokojný. Určite sme si napravili dojem zo zápasu s Bosnou a Hercegovinou. Dnes sme sa v prvých dvadsiatich minútach dostali pod tlak, Slováci boli aktívnejší. Postupne sme sa však viac dostali k lopte. Za stavu 0:1 sme mali nádej na vyrovnanie, ale dopustili sme sa chyby, inkasovali sme a bolo rozhodnuté.“

Priebežná tabuľka G-skupiny:
    Z V R P S B
1. Bosna a Hercegovina 2 2 0 0 12:2 6
2. Slovensko 2 1 1 0 3:1 4
3. Grécko 1 1 0 0 2:1 3
4. Litva 1 0 1 0 1:1 1
5. Lotyšsko 2 0 0 2 2:6 0
6. Lichtenštajnsko 2 0 0 2 1:10 0
Fanúšikovia Lichtenštajnska v Bratislave.
Fanúšikovia Lichtenštajnska v Bratislave.
+11Marek Hamšík a Marek Sapara si "tľapkajú" po...
18 debata chyba