Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový génius Messi uchvátil všetkých. Spoluhráčov, súperov i fanúšikov

Prezývajú ho Blcha. Má len 169 cm, ale vo väčšine duelov, v ktorých hrá patrí medzi najväčšie osobnosti. Argentínsky futbalový zázrak Lionel Messi nesklamal fanúšikov FC Barcelona ani v utorňajšom odvetnom stretnutí štvrťfinále Ligy majstrov proti londýnskemu Arsenalu. Štyrmi gólmi sa postaral o postup svojho tímu medzi najlepšie štyri kluby Európy a výkonom si vyslúžil miesto na titulných stranách všetkých španielskych denníkov. A chvála sa na neho valila aj z úst súperov.

07.04.2010 23:45
Lionel Messi Foto:
Lionel Messi.
debata

„Je to najlepší hráč, proti akému som hral. Je najlepší na svete,“ poznamenal na jeho adresu španielsky brankár Arsenalu Manuel Almunia pre AP. Hoci sa Španiel v 18. minúte tešil z vedúceho gólu útočníka londýnskeho tímu Niklasa Bendtnera, ešte netušil, že o pár minút mu úsmev z tváre zmizne.

Čo dokázal Messi

Po prvý raz dal v jednom zápase štyri góly. Okrem toho strelil päť hetrikov a osemnásťkrát skóroval v jednom stretnutí dvakrát.

Štvorgólovým zápisom sa dostal na čelo najlepších strelcov aktuálnej Ligy majstrov. Dal osem gólov, o jeden viac ako Cristiano Ronaldo z Realu Madrid.

Je prvým hráčom, ktorý dal v tohtoročnej Lige majstrov v jednom zápase štyri góly.
V novodobej histórii je šiestym štvorgólovým futbalistom v Lige majstrov. Okrem neho sa podobným kúskom blysli aj Marco van Basten (AC Miláno), Simone Inzaghi (Lazio Rím), Dado Pršo (AS Monaco), Ruud van Nistelrooy (Real Madrid) a Andrij Ševčenko (AC Miláno).

Je prvým futbalistom FC Barcelona, ktorý dal v zápase najprestížnejšej súťaže štyri góly.

Pridal sa k ôsmim hráčom, ktorým sa podarilo streliť hetrik v prvom polčase.

Strelecky sa mu najlepšie darí práve proti Arsenalu Londýn. Anglickému klubu dal už sedem gólov.

Vyrovnal sa klubovému rekordérovi v počte dosiahnutých gólov v Lige majstrov. Brazílčan Rivaldo dosiahol 25 presných zásahov.
Strelil už 39. gól v tejto sezóne. O jeden viac ako vlani. A potreboval na to o osem zápasov menej ako v minulej sezóne.

Celkovo dal v drese FC Barcelona už 119 gólov – 67 doma a 52 vonku.


Už o tri minúty neskôr rýchlonohý útočník prudkou strelou vyrovnal. V 37. a 42. minúte pridal ďalšie dva góly a bolo po zápase. Do konca polčasu mohol pridať aj štvrtý presný zásah, ale lopta mu príliš ušla. Zmarenú šancu si vynahradil dve minúty pred koncom riadneho hracieho času, keď zvýšil na konečných 4:1 pre domácich. Trikrát skóroval ľavačkou a raz pravou nohou.

Vypredaný štadión Nou Camp mu pripravil veľkolepú ďakovačku. Až 93 300 ľudí spustilo frenetický aplauz a oslavovalo ešte len 22-ročného geniálneho futbalistu.

„Štyri strelené góly ma veľmi potešili. Ale na čom najviac záleží je, aby sa mužstvu aj naďalej darilo ako doteraz,“ uviedol skromný Argentínčan na margo svojo famózneho predstavenia. V Lige majstrov dal v tejto sezóne už osem gólov a o jeden predbehol v tabuľke strelcov Portugalčana v službách Realu Madrid Cristiana Ronalda. Zároveň má veľkú šancu stať sa najlepším kanonierom FC Barcelona v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži. V historických tabuľkách sa vyrovnal Brazílčanovi Rivaldovi a spolu majú na konte 25 gólov.

„Hráč ako on sa narodí raz za 25–30 rokov,“ zložil Messimu poklonu jeho spoluhráč Xavi Hernandez. „Nemám slov. Takýto výkon jednoducho musíte zažiť. Leo bol brilantný a to bolo rozhodujúce,“ dodal kouč Kataláncov Pep Guardiola.

Lionel Messi ďakuje nebesám. V pozadí tréner... Foto: SITA, AP
Messi Barcelona Lionel Messi ďakuje nebesám. V pozadí tréner Pep Guardiola.

Ani tréner pokoreného Arsenalu Arséne Wenger nezaostal v chválení štúpleho Argentínčana. „Neviem koľko hráčov vie strieľať také góly. Niečo, čo vyzerá nemožné, on urobí možným. Bolo to, akoby ste hrali playstation. Vo výnimočných dueloch robia rozdiel medzi mužstvami výnimoční hráči. Prehrali sme s lepším tímom, ktorý má navyše najlepšieho hráča na svete,“ komentoval Francúz výkon najlepšieho hráča na trávniku.

Messi prišiel do Barcelony ako dieťa pred desiatimi rokmi. Funkcionári klubu ponúkli rodičom talentovaného mladíka pomocnú ruku pri jeho liečbe. Messi totiž v detstve trpel nedostatkom rastového hormónu. Už o štyri roky neskôr sa stal historicky najmladším hráčom, ktorý nastúpil v Primera División, ako aj najmladším autorom gólu. Postupne sa vypracoval na kľúčového hráča Kataláncov.

Nemecký futbalový portál transfermarkt.de odhaduje cenu Argentínčana na 80 miliónov eur. Pre vedenie FC Barcelona je však nepredajný. Je totiž lídrom mužstva, ktoré sa usiluje o obhajobu triumfu v Lige majstrov a španielskeho titulu.

Messiho forma teší aj jeho krajanov. V drese Argentíny sa mu však nedarí až tak výrazne ako v Barcelone. V osemnástich kvalifikačných dueloch o postup na MS v JAR strelil len štyri góly. Majster sveta z roku 1978 Osvaldo Ardiles však predpovedá, že Messi v Južnej Afrike naplno zažiari a prirovnáva ho k legendárnemu Diegovi Maradonovi. Božský Diego priviedol Argentínu v roku 1986 k titulu majstrov sveta.

Lionel Messi. Foto: SITA, AP
Lionel Messi Lionel Messi.

„Messi je z inej planéty. Neexistujú slová, ktorými by sa dal opísať. V kvalifikácii hrala Argentína naozaj zle. Preto nemohol Messi hrať svoju normálnu hru. Ozajstný test príde na šampionáte,“ povedal Ardiles pre BBC.
Argentínsky zázrak však na MS ešte nemyslí. V sobotu totiž čaká Barcelonu slávne derby El Clásico proti odvekému rivalovi Realu Madrid. Hrá sa o veľa. O majstrovský titul. „Budeme vďační aj za akékoľvek víťazstvo,“ povedal Messi.

Je extratrieda. Nedá sa ubrániť, tvrdí Moravčík

Podľa slovenskej futbalovej legendy Ľubomíra Moravčíka patrí Lionel Messi medzi troch najlepších hráčov futbalovej histórie. Zápasy FC Barcelona sleduje najmä kvôli fantastickému Argentínčanovi.

Väčšina expertov pasuje Lionela Messiho za najlepšieho futbalistu planéty. Súhlasíte s ich tvrdením?
Futbalová história pozná len troch najlepších hráčov – Pelého, Maradonu a teraz Messiho. Boli aj iní fantastickí futbalisti, ale táto trojka je fenomenálna. Navyše sú symbolmi istej doby. Pelé povojnových čias, Maradona stredného obdobia a Messi novodobej modernej éry.

Čo robí Messiho výnimočným?
Všetko, čo robí sa zdá byť veľmi jednoduché a pritom je to nesmierne ťažké. Jeho najväčšou devízou je skvelá práca s loptou vo veľkej rýchlosti. Má nízko ťažisko, neuveriteľne rýchlo mení smer pohybu a má fantastický balanc. Vie dať gól pravou i ľavou nohou. Je taký rýchly, že aj ked viete kam ide, nestihnete ho zastaviť. Súperi ho zdvojujú i ztrojujú, ale zbytočne. Nedá sa ubrániť. Geniálni hráči ako on sa nedajú tak ľahko opísať.

V anglickej lige je najlepším hráčom Wayne Rooney. Viete ho porovnať s 22-ročným Argentínčanom?
Oni sa nedajú porovnávať. Rooney je síce fantastický hráč, ale Messi je extratrieda. K Rooneymu môžeme postaviť aj Cristiana Ronalda, ale Messi vyčnieva nad všetkými ostatnými.

Koľko percent z hry Kataláncov tvorí výkon argentínskeho útočníka?
V jeho aktuálnej forme minimálne päťdesiat percent. Keby hrala Barcelona bez neho, tak Arsenal by zdolala jedna nula. Ale príde Messi, dá štyri góly a je po zápase. Zoberte si posledné stretnutia a zrátajte koľko gólov dal Messi a koľko ostatní hráči. Možno to napokon vyjde aj na 80 percent v jeho prospech. Vždy sa teším, keď dávajú v televízii Barcelonu, lebo chcem vidieť Messiho. Jeho kúsky sú nádherným divadlom. A presne to robí futbal krásnym.

Jediné, čo Messimu vyčítajú sú jeho nevýrazné výkony v drese argentínskej reprezentácie. Čím to je, že v klube sa mu darí viac?
Iste nemá v národnom výbere horších spoluhráčov ako v Barcelone. Ale hrať za Argentínu je špecifické aj v tom, že takmer všetky zápasy hrá na inom kontinente. Pre Messiho je možno ťažké rýchlo sa prispôsobiť na nové klimatické podmienky. Na pohode hráča sa totiž podieľa množstvo faktorov. Tu v Európe má dostatok času na prípravu, na oddych, cíti sa tu asi lepšie ako doma.

Messi má len 22 rokov. Ako dlho si môže udržať taký fantastický štandard?
Všetko bude závisieť od jeho zdravotného stavu. Nepochybujem, že ak bude zdravý, tak o motiváciou bude mať vždy postarané. Ešte nikdy nevyhral majstrovstvá sveta, ani šampionát Južnej Ameriky. Nikdy ho nestratí chuť vyhrávať, strieľať góly, byť najlepší.

Myslíte si, že sa nájde nejaký klub, ktorý ho vykúpi z Barcelony?
To bude záležať len na jeho rozhodnutí. Ja však neviem, kam inam by išiel. Barcelona je krásne mesto, v príjemnom podnebí. Hrá vo fantastickom a úspešnom klube. Peniazmi ho iste nezlákajú. Preč pôjde iba ak ho omrzí stále vyhrávať (smiech).

Lionel Messi ďakuje nebesám. V pozadí tréner...
debata chyba