Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Messi vyhral stávku o 100 eur, hnevala ho penalta. Poliaci píšu o škole prežitia

Stredajšie večerné súboje C-skupiny na MS v Katare priniesli veľkú drámu. Futbalisti Argentíny si postup do osemfinále zaistili triumfom 2:0 nad Poliakmi a stali sa víťazmi skupiny.

01.12.2022 06:33
Robert Lewandowski a Lionel Messi Foto: ,
Robert Lewandowski a Lionel Messi po zápase.
debata (21)

Poľský gólman Wojciech Szczesny v prvom polčase zlikvidoval pokutový kop Lionela Messiho.

„Hnevám sa, že som nedal penaltu, no po mojej chybe bolo mužstvo silnejšie. Vedeli sme, že prvý gól príde,“ vravel Messi.

"Teraz už môžem povedať, že som tušil, ktorú stranu si Messi vyberie, ale počas strely som si nebol taký istý.

Messi zvykne zahrávať penalty aj s pohľadom na brankára, inokedy tvrdou strelou, vtedy lopta zväčša mieri doľava z pohľadu brankára. Videl som, že nezastavuje, vycítil som, že loptu pošle na ľavú stranu a dostal som sa tam. Mužstvu som niečo dlhoval," komentoval Szczesny.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

Brankár Juventusu podľa portálu transfermarkt.com zneškodnil 26. penaltu z 87 pokusov, ktorým čelil.

Podarilo sa mu to aj proti Saudskej Arábii a okrem rozstrelov sa stal tretím brankárom od roku 1966, ktorý uspel pri dvoch penaltách na jednom svetovom šampionáte (ďalšími gólmanmi boli Brad Friedel na MS 2002 za USA a Szczesného krajan Jan Tomaszewski na MS 1974).

„Bolo to ťažké, pretože Argentína je niekde inde ako my. Prvýkrát v živote som šťastný po prehre,“ doplnil poľský hrdina z bránky.

Narážal na to, že jeho spoluhráči napokon nemusia smútiť, pretože sa napriek prehre s juhoamerickým tímom tiež kvalifikovali do vyraďovacej časti. V druhom súboji totiž Mexičania zdolali tím Saudskej Arábie „len“ 2:1.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

Z troch duelov v skupine nazbierali rovnako ako Poliaci štyri body, ale mali o jeden gól horšie skóre. Aj keby mexickí futbalisti neinkasovali v nadstavenom čase druhej štyridsaťpätmi­nútovky, do osemfinále by nepostúpili.

Pri rovnosti bodov s Poliakmi a totožnom celkovom skóre 2:2 by totiž ďalej šli poľskí hráči na základe nižšieho počtu žltých kariet z duelov základnej skupiny.

Hráči Mexika potrebovali tretí presný zásah, no ten napriek veľkému tlaku nedosiahli.

741324139 Čítajte aj Argentína ukázala, že s ňou treba počítať. Postup oslavujú aj Poliaci

Szczesného výkon vyzdvihol aj denník Przeglad Sportowy.

"Po prestávke to už bola len poľská škola prežitia. Bez Szczesného v bránke by sme neboli v druhej fáze turnaja.

Náš brankár je v životnej forme práve teraz, na majstrovstvách sveta. Akoby nám chcel vynahradiť sklamania z predchádzajúcich záverečných podujatí, na ktorých štartoval," napísalo v komentári poľské periodikum.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

V boji o štvrťfinále si už v sobotu 3. decembra Argentínčania zmerajú sily s Austrálčanmi, o deň neskôr Francúzi vyzvú Poliakov.

„Musíme zostať pokojní, kráčať od zápasu k zápasu. Teraz sa pre nás začínajú akoby nové majstrovstvá sveta. Zápas proti Austrálii bude náročný, hocikto môže zdolať hocikoho, bude to vyrovnaný súboj,“ uviedol Messi.

Szczesny prehral stávku s Messim

Ako sme uviedli, Argentínčania dostali možnosť zahrávať penaltu po Szczesného faule na Messiho, potvrdil ju VAR. Poľský brankár pre TV 2 Sport prezradil, že sa pred verdiktom rozprával s Messim.

"Povedal som mu, že sa stavím o 100 eur, že rozhodca penaltu neodpíska. Nuž, prehral som. Neviem, či je to dovolené na majstrovstvách sveta. Možno za to dostanem trest.

Ale teraz mi to je jedno, ani mu nezaplatím. Prosím vás, nejakých 100 eur ho netrápi," vravel v dobrej nálade rodák z Varšavy.

Brankár Poľska Wojciech Szczesny likviduje... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Wojciech Szczesny Brankár Poľska Wojciech Szczesny likviduje penaltu Lionela Messiho z Argentíny.

O penaltovej situácii hovoril pre TVP:

„Hneď som povedal rozhodcovi, že som sa dotkol Messiho tváre, ale trafil som ho do nej len zboku.“

Szczesny tiež arbitrovi povedal, že síce prišlo ku kontaktu, ale nemyslí si, že to má byť penalta. „Rozhodol však inak a to je v poriadku. Musel som sa predviesť,“ dodal.

Modeling i armáda. Sexy partnerka hviezdy Belgicka Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Brankár Thibaut Courtois a modelka Mishel...
21 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #poľskí futbalisti #argentínski futbalisti #Katar 2022