Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

SERIÁL: Keď Cruyff obral Adidas o pásik. A Nemci boli zrelí do blázinca

Strach z terorizmu. Hádky o peniaze. A trofej pre majstra sveta v rukách domácich Nemcov. Aj to sú ústredné motívy nevšedného príbehu, ktorý písal svetový šampionát v roku 1974.

23.05.2018 05:00
Franz Beckenbauer, Sepp Maier, Johan Cruyff,... Foto:
Momentka z finále. V bránke Nemecka Sepp Maier, v hlavičkovom súboji jeho spoluhráč Berti Vogts, ktorého sledujú Franz Beckenbauer a Johan Cruyff.
debata

Ďalší futbalový sviatok sa konal len dva roky po olympiáde v Mníchove. Po tej olympiáde, na ktorej osem palestínskych teroristov z extrémistickej organizácie Čierny september vtrhlo do olympijskej dediny a postaralo sa o krvavý masaker.

Nemci v ozbrojenej pevnosti

Priamo na mieste útoku zahynuli dvaja členovia izraelskej výpravy, neskôr na letisku vo Fürstenfeldbrucku ďalší deviati. Prestrelku neprežili ani piati teroristi, jeden policajt a pilot vrtuľníka.

„Toto obdobie sa nieslo v nešťastnom znamení. Zdvihla sa vlna únosov, teroristických útokov. V Malente, kde sme mali pred šampionátom sústredenie, celý priestor hermeticky uzavreli. Bez policajného doprovodu sme nemohli urobiť ani krok,“ opisuje okolnosti príprav vtedajší nemecký brankár Sepp Maier.

Seriál: Z histórie MS

Už onedlho si planétu znovu podmaní futbal. Pravda.sk vám pri príležitosti blížiacich sa MS prináša seriál z histórie šampionátov. Spoznajte s nami príbehy slávnych i menej známych hrdinov. Všetky diely nájdete TU

ms rusko 2018

Domácich reprezentantov strážili bezpečnostné zložky vo dne, v noci. Nie div. V Nemecku šírila strach ľavicová teroristická organizácia Frakcia Červenej armády. Skupina, ktorá má na svedomí vraždy, únosy, bombové útoky, celkovo 34 ľudských životov.

„V tom čase bola na vrchole svojho pôsobenia. Nemohli sme žiť ako bežní futbalisti, o voľnom pohybe sme mohli len snívať,“ hovorí Maier v autobiografii Brankárove spomienky. „Náš tréningový tábor pripomínal tesne pred šampionátom po uši ozbrojenú pevnosť,“ dodáva Paul Breitner, ďalšia z nemeckých legiend.

zväčšiť Logo MS 1974.
MS 1974 logo Logo MS 1974.

Poker o prémie

Okrem toho sa na partiu okolo trénera Helmuta Schöna, ktorú experti bez váhania označovali za najväčšieho favorita na zisk zlata, hrnula kritika od fanúšikov i z médií. Dôvod? Peniaze. Nemecký futbalový zväz vypísal za zisk titulu prémiu 30-tisíc mariek – na hlavu. S tým však futbalisti nesúhlasili. Požadovali podstatne viac.

V novinách si preto mohli o sebe prečítať, že sú chamtivci, nevážia si reprezentačné farby. Za príklad im žurnalisti dávali ich predchodcov z roku 1954, ktorí získali titul za úplne iných finančných okolností – hrali zadarmo.

Náš tréningový tábor pripomínal tesne pred šampionátom po uši ozbrojenú pevnosť.
Paul Breitner, obranca Nemecka

„Tridsaťtisíc mariek možno znelo ako veľa peňazí. Ak si však uvedomíte, že 60 percent z tejto sumy šlo na dane, ste šesť týždňov mimo domova, odtrhnutý od iných príjmov, potom to už nie je taký veľký balík,“ hovorí Maier.

Navyše, Nemci sa dozvedeli o tom, že Taliani hrajú o štvornásobok tejto sumy. V okamihu preto rozohrali s funkcionármi o prémie ostrý, mimoriadne emotívny poker. Rokovania trvali dlho – skončili sa päť dní pred štartom šampionátu. V poslednú noc sa hráči naťahovali s futbalovými bosmi do štvrtej hodiny ráno. Výsledok? Vyjednali 70-tisíc mariek.

„Boli sme absolútne zničení. Hotoví do klubového blázinca,“ tvrdí Maier.

Cruyffov špeciálny dres

Vysoká hra peňazí, doťahovačiek so sponzormi a spory v tíme však nepostihli len Nemcov. Ideálna atmosféra nevládla ani v tábore Holanďanov. Tú narúšala najmä najväčšia hviezda – legendárny Johan Cruyff.

Výnimočný strelec mal v tom čase platnú zmluvu s firmou Puma. Žiadny problém. Až na drobný detail – holandskú reprezentáciu obliekal Adidas. Ľudia okolo Cruyffa trvali na tom, že dres tejto značky nosiť nebude.

Po náročných rokovaniach bol napokon na stole výsledok – všetci Holanďania nastúpia v dresoch s tromi pásikmi na rukávoch (symbol Adidasu), Cruyff bude nosiť o jeden menej. Výnimka napokon trvala do roku 1977, keď (od predvlaňajška nebohý) kanonier ukončil reprezentačnú kariéru.

Johan Cruyff (vľavo) a jeho dres s dvomi... Foto: SITA/AP
Johan Cruyff, Paul Breitner Johan Cruyff (vľavo) a jeho dres s dvomi pásikmi. Na zemi bojuje o loptu Nemec Paul Breitner. Momentka je z finálového zápasu.

Spory boli vyriešené, šampionát na nemeckých trávnikoch sa mohol začať…

Domáci odštartovali pohodlne – Austráliu zdolali 3:0, Čile 1:0. Potom však prišiel šok. V očakávanom a najmä mimoriadne sledovanom nemecko-nemeckom derby s NDR (Schön o súperovi prehlásil, že vie len dobre behať a skákať) prehral favorit 0:1.

Reakcia?

Mužstvo, ktoré viedol s kapitánskou páskou na ruke Franz Beckenbauer, bolo na dne. „Mali sme sa hádam zmárniť? Prehra nás prenasledovala aj v snoch,“ tvrdí Maier.

ĎALŠÍ DIEL SERIÁLU SI PREČÍTAJTE V PIATOK 25. MÁJA
Deň, keď padol mýtus. Americké ovce namiesto porážky rozdrobili mocné Anglicko

Kto očakával, že Nemci upadli do depresie, zatvorili za sebou dvere a stránili sa pred okolitým svetom, mýlil sa. Netrúchlili. V tú noc tieklo šampanské potokom. Cigary horeli jedna za druhou. Akoby bolo po šampionáte a zlato zostalo doma. Pitky ukončil až príchod Schöna – zúriaceho. Nie div, pre dym nevidel na pol metra.

„Keď nás vyhnal do postelí, dostal som šialený nápad. Ulimu Hoenessovi som povedal: Do Hamburgu to nie je ani osemdesiat kilometrov. Poď, navštívime si ženy,“ uvádza Maier v autobiografii.

Pľuzgiere z ručnej brzdy

Slovo dalo slovo a dvojica nemeckých reprezentantov sedela v aute na ceste za svojimi polovičkami. Do Hamburgu dorazila o pol piatej ráno.

„Ako si na to tak presne pamätám? V tom čase zapínajú na predmestiach svetelnú signalizáciu. Keď som chcel zastaviť na červenú, zošliapol som brzdový pedál až na podlahu. Nereagoval. Buď vytiekla kvapalina, alebo odišlo brzdové obloženie,“ hovorí Maier.

Spolu s Hoenessom mu nezostávalo nič iné, len prenocovať v Hamburgu. A spoliehať sa na to, že auto v servise ráno opravia. Nestalo sa. Spiatočnú cestu odšoféroval Maier s ručnou brzdou. Keď vystupoval v Malente, kde si Nemci počas šampionátu rozložili tábor, mal ruku samý pľuzgier.

zväčšiť Oficiálna lopta MS 1974. Foto: WWW.WORLDCUPBALLS.INFO
lopta, 1974 Oficiálna lopta MS 1974.

„Keď sa tak na vás dvoch dívam, opuchnuté oči, bledé tváre, je mi z vás zle. To máte z tých prekliatych pitiek,“ vítal ich na tréningu Schön, ktorý nemal o odvážnom výlete svojich zverencov ani potuchy.

Na Nemcov čakala semifinálová skupina (zo štyroch základných skupín postupovali do dvoch semifinálových po dve najlepšie mužstvá, vyraďovacia fáza sa nehrala). A v nej jeden náročný súper za druhým – Poliaci na čele s najlepším strelcom turnaja Grzegorzom Latom (7 gólov), nevyspytateľní Švédi a silná Juhoslávia, ktorá uhrala v základnej skupine remízu s Brazíliou.

Ležérni Holanďania, arogantní Nemci

Nemecký stroj sa však už nezadrhol – hoci len výsledkovo (hra nudila). Do finále postúpil bez straty bodu. Rovnako si počínali aj Holanďania – vďaka svojmu totálnemu futbalu.

Zostrih z finále MS 1974.

A tak sa Olympijský štadión v Mníchove tešil 7. júla na veľké finále – podporené dávkou emócií, rivality, veľkých vyhlásení.

„Zakaždým, keď som hral proti Nemcom, mal som s tým problém. Osemdesiat percent členov mojej rodiny zomrelo počas druhej svetovej vojny – vrátane ocka, sestry, dvoch bratov. Preto každý zápas s Nemeckom vo mne vyvolával pocit hnevu. Vedel som, že nastupujem proti dobrým hráčom, no zároveň veľmi arogantným,“ prilieval olej do už i tak veľkého ohňa holandský stredopoliar Willem van Hanegem.

Nič dlžní nezostali súperovi ani Nemci – vtedajší majstri Európy z roku 1972. „Holanďania nás podceňovali. Už počas rozcvičky na vedľajšom ihrisku sme si všimli, že loptu si prihrávajú ležérne – akoby šlo o úplne bežný zápas,“ spomína si Maier.

Zakaždým, keď som hral proti Nemcom, mal som s tým problém. Osemdesiat percent členov mojej rodiny zomrelo počas druhej svetovej vojny – vrátane ocka, sestry, dvoch bratov.
Willem van Hanegem, stredopoliar Holandska

Bol to práve on, kto inkasoval prvý. Už v úvodnej minúte premenil pokutový kop Johan Neeskens. Z rovnakej štandardnej situácie vyrovnal následne Paul Breitner. Do polčasu otočil vývoj skóre kanonier Gerd Müller. Výsledok sa už po zmene nezmenil a Nemci mohli po víťazstve 2:1 oslavovať svoj druhý titul majstra sveta.

Pani Hoenessová, počkajte vedľa…

Nie však tak, ako by si šampióni predstavovali. „Z bezpečnostných dôvodov sme nesmeli ísť ulicami v otvorených autách. Nejaká poondiata korunovaná hlava vymyslela, že budeme oslavovať podľa predpisov – v autobuse. Napriek tomu, že v tých chvíľach nám patril celý svet,“ prezrádza Maier.

MS 1974 vo futbale Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Johan Cruyff, Paul Breitner

To však nebolo všetko. Keď dorazili hráči na banket, zostali ako obarení. V miestnosti sedeli funkcionári so svojimi ženami. „A kde sú naše?“ pýtali sa čerství majstri sveta. Banket je len pre hráčov a funkcionárov, dostali okamžitú odpoveď. „A žien funkcionárov sa to netýka?“ pýtali sa vyčítavo znovu.

zväčšiť Šampióni s trofejou. V rukách ju drží Franz... Foto: Profimedia
Franz Beckenbauer, Sepp Maier Šampióni s trofejou. V rukách ju drží Franz Beckenbauer, vedľa neho Sepp Maier a Paul Breitner.

Prvý zareagoval Uli Hoeness. Zašiel po svoju Susi a vrátil sa s ňou do miestnosti. „Pani Hoenessová, musíte počkať vedľa,“ počula trúfalé slová od jedného z funkcionárov. Ihneď sa pustila do plaču, čo už nevydržal Maier.

Zavelil: Poďte, ideme inam. Mužstvo svetových šampiónov neváhalo. Vstalo ako jeden muž a povymetalo jednu diskotéku za druhou, bar za barom.

Účty však neplatilo, všetky skončili na futbalovom zväze…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #História MS - seriál