Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drží Messi na kopačkách osud brazílskej prezidentky?

Futbal ako náboženstvo v Brazílii má v tejto krajine politickú príchuť. Po zlatom triumfe hráčov okolo Neymara by nahnevaní obyvatelia pravdepodobne zabudli, že štát vložil obrovské peniaze do svetového šampionátu.

10.07.2014 19:00
Dilma Rousseffová Foto: ,
Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová
debata (2)

Lenže po debakli s Nemcami môže ožiť nespokojnosť s tým, že tieto financie nenatiekli do viacerých dôležitých oblastí, napríklad do zdravotníctva.

Je otázne, ako dlho Brazílčanom potrvá, kým vymažú z hláv výprask v semifinále spolu s drahými majstrovstvami, ktoré vyšli v prepočte na 8 miliárd eur. „V najhorších snoch by som si nepredstavovala takú potupnú prehru s Nemeckom. Brazília sa však pozviecha z veľmi bolestivého stavu,“ povedala prezidentka Dilma Rousseffová pre televíziu CNN. Bude na to stačiť čas do začiatku októbra, kedy sa chystá vo voľbách obhájiť funkciu hlavy štátu?

Americký politológ Mark Kennedy patril medzi tých, čo pred mesiacom upozorňovali na prepojenie medzi futbalom a politikou:

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

„Slabý výkon brazílskej reprezentácie by mohol ohroziť zisk druhého mandátu pre Rousseffovú,“ napísal na svojom blogu. Viacerí fanúšikovia, ktorí prídu na finále napriek neúčasti neymarovcov, na sociálnych sieťach radia prezidentke, aby si zobrala do čestnej lóže ušné upchávky, ak nechce počuť, čo budú proti nej vykrikovať tribúny.

Brazílsky profesor politológie David Fleischer sa nazdáva, že šampionát neovplyvní pozíciu Rousseffovej. „Majstrovstvá sveta v rokoch 1998, 2006 a 2010 nemali nijaký dopad na voľby v daných rokoch,“ poznamenal pre noviny The Guardian o troch podujatiach, z ktorých Brazílčania nepriniesli trofej.

Lenže teraz sa hrá na domácej pôde so závratnými investíciami. Fabiano Maisonnave, reportér novín Folha de Sao Paolo, dal najavo, že nálada sa môže za určitých okolností prudko zhoršiť po poslednom hvizde rozhodcu. Predstavme si prehru Brazílie v zápase s Holandskom o bronz a výsledok v dueli o trofej.

„Bol by to šok, keby Argentínčania ako úhlavný rival Brazílčanov zvíťazili vo finále s Nemeckom. Všetko je veľmi emocionálne. Predstavte si, ako by sa cítil anglický fanúšik, keby videl Lionela Messiho dvíhať trofej vo Wembley po boku usmiateho Diega Maradonu, a to po najhoršej prehre na majstrovstvách sveta,“ zdôraznil Maisonnave pre The Guardian.

Tak či onak Rousseffovej asi ubudne počet voličov, ale možno nie tak veľa, aby sa strachovala o prezidentské kreslo. Pokiaľ ide o úvahu o návrate protestov do ulíc, zaznievajú názory, že by sa mohli znovu objaviť, ale už nie v takom rozsahu ako pred začiatkom šampionátu. Dôvodov by malo byť viacero. Únava z demonštrovania, strach z tvrdého zásahu polície, spôsobovanie dopravného chaosu, ktorý sťažuje život samotným obyvateľom.

Nech sa už bude uberať dianie po šampionáte akokoľvek, britský ekonóm Nicholas Spiro si myslí, že výprask Brazílie s Nemeckom je ponaučenie pre politické vedenie. „Rousseffová potrebuje túto prehru ako úder do hlavy, pretože jej občanov znepokojujú extravagantné výdaje na majstrovstvá a, naopak, požadujú nemocnice a školy,“ povedal pre televíziu CNBC.

Brazília pritom nalieva veľa peňazí aj do letnej olympiády v roku 2016. Náklady na Hry v Riu de Janeiro s končiacim sa sviatkom futbal pohltia v prepočte viac ako 20 miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #MS 2014 vo futbale #Dilma Rousseffová