Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Holanďania chceli pred rozstrelom opäť vymeniť brankára, ale nemohli

Zázračné ťahy trénera Louisa van Gaala priviedli holandských futbalistov na majstrovstvách sveta v Brazílii až do semifinále.

10.07.2014 08:06
Jasper Cillessen Foto: ,
Brankárovi Holandska Jasperovi Cillessenovi sa v rozstrele proti Argentíne nedarilo tak, ako Timovi Krulovi proti Kostarike.
debata

Naordinovaná kontrolovaná defenzíva so smrtiacimi protiútokmi, zmeny taktického rozostavenia vyplývajúce z aktuálneho gólového stavu, zaradenie útočníka Kuyta do defenzívnej línie, či výmena brankárov pred penaltovým rozstrelom vo štvrťfinále s Kostarikou urobili z Van Gaala jednu z najväčších osobností svetového šampionátu v Brazílii. Napriek tomu svoj tím do finále nedostal.

V semifinále proti Argentíne nemohol vymeniť pred rozhodujúcom penaltovým rozstrelom brankára Jaspera Cillessena za Tima Krula tak, ako to urobil predtým proti Kostaričanom. Vyčerpal si totiž všetky tri striedania a potom sa len prizeral, ako Cillessen štyrikrát vyťahoval loptu zo siete, zatiaľ čo jeho náprotivok Sergio Romero zneškodnil dva holandské pokusy. Holanďania prehrali s Argentínčanmi 2:4 a vo finále budú chýbať.

"Vymenil by som brankára, keby som mal šancu. Ja som však už striedať nemohol,“ priznal Van Gaal. Zároveň sa snažil vysvetliť, že všetky tri striedania, ktoré urobil, boli pre vývoj zápasu potrebné. Už po prvom polčase stiahol z hry obrancu Bruna Martinsa Indiho, neskôr po hodine hry stredopoliara Nigela de Jonga a v predĺžení aj kapitána Robina van Persieho. U trojgólového strelca Van Persieho sa to môže javiť ako chyba, keďže ho potom nemohol použiť v rozstrele.

Penaltový rozstrel

„Martins Indi to mal s Pérezom ťažké a navyše dostal žltú kartu. De Jong sa vrátil do tímu po zranení slabín zo súboja s Mexikom a nechcel som ho preťažovať. Napokon Van Persie už ledva stál na nohách a myslel som si, že práve Huntelaar si utvorí viac šancí na skórovanie,“ vysvetlil Van Gaal. Po chvíli ešte 62-ročný futbalový stratég dodal: „Samozrejme, ak nestrelíte gól, každé striedanie je vlastne nesprávne.“

Chybou z pohľadu úradujúcich finalistov MS sa dodatočne javí aj použitie stopéra Rona Vlaara ako prvého strelca v rozstrele. Vlaar proti Sergiovi Romerovi neuspel a s Holanďanmi sa to už potom viezlo. „Ak by bol na ploche Van Persie, išiel by on prvý. Nebol však k dispozícii, preto sa tréner spýtal mňa, či sa cítim. Cítil som sa dobre, ale neskóroval som. Je to veľmi zlý pocit,“ povedal Vlaar, podľa Van Gaala jeden z najlepších hráčov zápasu. "Pred Vlaarom som sa pýtal aj dvoch iných hráčov, či si netrúfajú na začiatok rozstrelu. Odmietli,“ priznal Van Gaal. Mená dvoch hráčov neprezradil.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Bývalý reprezentant a súčasný televízny expert Ronald de Boer podrobil Van Gaala kritike za nasadenie Vlaara ako prvého exekútora pokutových kopov. „Vždy by to malo byť tak, že pri pokutových kopoch začnú dvaja najlepší ofenzívni hráči, ktorých má tréner k dispozícii. V našom prípade to boli Robben a Sneijder,“ vysvetlil niekdajší skvelý stredopoliar R. de Boer pre Kicker.

Holanďania sa v sobotu v súboji o 3. miesto stretnú s domácimi Brazílčanmi, ktorí sa pokúsia rehabilitovať za potupných 1:7 s Nemcami. Bude to posledný zápas Van Gaala na lavičke tímu „oranjes“ pred prevzatím trénerskej taktovky na Old Trafforde v Manchestri. Van Gaal nemá zo stretnutia o 3. miesto dobrý pocit. Už roky je proti tomu, aby sa taký „nezmyselný“ zápas vôbec hral. „Ak prehráme, tak sa rozlúčime so šampionátom ako veľkí lúzri s dvoma prehrami na záver,“ dodal pesimisticky holandský tréner.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #Louis van Gaal #argentínska futbalová reprezentácia #holandská futbalová reprezentácia