Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Nemecku po gólovej smršti zavládlo nadšenie. Löw ľutuje Scolariho

Tréner nemeckých futbalistov Joachim Löw po vysokej výhre 7:1 nad Brazíliou v semifinále majstrovstiev sveta v Belo Horizonte ľutoval kouča domácej reprezentácie Luiza Felipeho Scolariho. Sám totiž podobné sklamanie zažil ešte ako asistent Jürgena Klinsmanna na šampionáte v roku 2006.

09.07.2014 11:38
Luiz Felipe Scolari, Joachim Löw Foto: ,
Brazílsky tréner Luiz Felipe Scolari (vľavo) so svojím náprotivkom z nemeckej lavičky Joachimom Löwom.
debata

„Vtedy sme hrali doma a všetci mali veľké očakávania. Nakoniec sa to skončilo šokom,“ pripomenul Löw vyradenie v semifinále, po ktorom však nasledoval zisk bronzových medailí. „Toto bolo niečo podobné – 200 miliónov ľudí videlo tím vo finále a to môže hráčom zviazať nohy. Scolariho je mi ľúto, pretože viem, ako sa asi cíti,“ dodal.

Löwa potešilo, že po pár nepresvedčivých výkonoch si jeho tím nechal najlepšiu formu pre najdôležitejšie zápasy šampionátu. Nemecko už po polčase nad Brazíliou viedlo 5:0. „Góly sme dali počas osemnástich minút, to s hráčmi súpera otriaslo. Boli v šoku a nevedeli, čo robiť,“ citovala kouča agentúra Reuters.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Nemci navyše cestu do finále, kde nastúpia proti lepšiemu z dvojice Argentína – Holandsko, vydláždili niekoľkými rekordmi. Vyrovnali najvyššiu brazílsku prehru v histórii, pripravili jej prvú domácu prehru za posledných 12 rokov, ako prví dali v semifinále majstrovstiev sveta sedem gólov a Miroslav Klose sa s 16 gólmi osamostatnil na čele tabuľky strelcov na šampionátoch.

Klose v 23. minúte otvoril stavidlá nemeckej ofenzívnej smršte, ktorá v priebehu šiestich minút položila domáci výber na lopatky štyrmi gólmi. Osamotený pred brankárom Júliom Césarom nadvakrát poslal loptu do siete na 2:0. Svoj zápis do futbalovej histórie ani neoslávil tradičným saltom vzad. „Dostal som kopanec do ľavej nohy, nemohol som skákať,“ vysvetlil Klose, ktorý na semifinále nastúpil v základnej zostave Nationalelf.

zväčšiť Rekordér MS Miroslav Klose tentoraz neoslavoval... Foto: SITA/AP, Francois Xavier Marit
Miroslav Klose Rekordér MS Miroslav Klose tentoraz neoslavoval svoj gól typickým saltom.

„Miro je neuveriteľný. Utvoriť rekord, a to ešte v Brazílii, to je veľká vec. Pre nás všetkých to veľa znamená. Rekord, ktorý teraz môže prekonať iba Thomas Müller. Miro si to zaslúžil. Vo svojom veku stále predvádza špičkový futbal,“ vyhlásil tréner prvého finalistu Joachim Löw a dodal: " Všetci odviedli skvelú prácu, ale musíme v tom pokračovať až do nedele. Teraz nás samozrejme čaká menšia oslava, ale už ráno budeme myslieť len na finále. A rozhodne sa nebojím, že po takejto výhre by sme niečo podcenili. Hráči sú nohami na zemi."

Člen úspešného nemeckého tímu Thomas Müller môže mať okrem triumfu nad Brazíliou aj „osobnú“ radosť. Dvadsaťštyriročný ofenzívny univerzál, ktorý v 11. min otvoril skóre a načal na štadióne v Belo Horizonte dokonalé „rozoberanie“ brazílskeho mužstva, zaznamenal jubilejný 2000. gól nemeckého národného tímu v histórii. Pre zaujímavosť: prvý gól strelil 5. apríla 1908 Fritz Becker v Bazileji proti Švajčiarsku (Nemci prehrali 3:5, pozn.), tisíci dal 17. novembra 1976 Heinz Flohe proti bývalému Československu (výsledok 2:0). Futbalisti Nemecka v 891 dueloch nastrieľali spolu 2006 gólov.

Nemecké oslavy postupu do finále Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Strelec otváracieho gólu Nemecka Thomas Müller...
debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #brazílska futbalová reprezentácia #nemecká futbalová reprezentácia