Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historická potupa! Nemecko zlikvidovalo domácu Brazíliu po výsledku 7:1

Futbalisti Nemecka sa stali prvými finalistami majstrovstiev sveta v Brazílii, keď v utorkovom semifinále deklasovali v Belo Horizonte reprezentáciu organizátorskej krajiny nečakane vysoko 7:1.

08.07.2014 22:00
Brazília, Nemecko, fanúšička, sklamanie, plač Foto:
Brazílčanka zažila zrejme najhorších tridsať minút vo svojom živote.
debata (63)

Európsky tím predviedol výborný výkon a nedal juhoamerickému žiadnu šancu. O postupujúcom bolo prakticky rozhodnuté už po prvých 29 minútach hry, počas ktorých dali Nemci päť gólov a so zmätenou obranou Selecao si robili, čo chceli.

Skaza Brazílie v obrazoch Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Brazílčanka zažila zrejme najhorších tridsať...

Pre Nemecko to bol historický prvý polčas, v záverečnej fáze vrcholných turnajov ho vyhralo premiérovo takto jednoznačne. Prvýkrát v histórii záverečných turnajov dal niektorý z tímov za prvých 29 minút päť gólov. Navyše, autor druhého presného zásahu Miroslav Klose sa stal najlepším strelcom záverečných turnajov MS, keď strelil už šestnásť gólov.

Skóre duelu otvoril v 11. min Thomas Müller, ktorý sa posunul s desiatimi zásahmi v kariére na MS už na 8. miesto historických tabuliek. Dvakrát sa zo zásahu do brazílskej siete potom tešil v prvej polhodine Toni Kroos, raz sa presadil Sami Khedira.

V druhom polčase strelil dva góly Andre Schürrle. V 90. min skorigoval výsledok na 1:7 Oscar. Na hre Brazílčanov bolo veľmi cítiť neúčasť potrestaného stopéra Thiaga Silvu a predovšetkým zranenej hviezdy Neymara. Domáci herne sklamali a robili najmä v defenzíve neuveriteľné chyby.

Nemci majú šancu získať prvý titul majstrov sveta od roku 1990 a celkovo štvrtý (1954, 1974, 1990). Vo finále boli naposledy v roku 2002, keď v Japonsku prehrali s Brazíliou 0:2. Na posledných dvoch šampionátoch prehrali v semifinále s Talianmi a Španielmi a napokon obsadili 3. miesto. V tohtoročnom finále ich v nedeľu 13. júla v Riu de Janeiro čaká jeden z dvojice Holandsko – Argentína.

Brazílii sa nesplní sen o šiestom majstrovskom titule. Organizátorská krajina si tento rok na šampionáte nezahrá na legendárnej Maracane, kde by sa predstavila iba v prípade účasti vo finále. Brazílčania majú v sobotu v zápase o 3. miesto šancu na prvý kov z MS od roku 2002.

Brazília – Nemecko 1:7 (0:5)

Góly: 90. Oscar – 24. a 26. Kroos, 69. a 79. Schürrle, 11. Müller, 23. Klose, 29. Khedira, ŽK: 68. Dante (Braz.), rozhodovali: Rodríguez – Torrentera, Quintero (všetci Mex.), 58 000 divákov
Brazília: Júlio César – Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo – Luiz Gustavo, Fernandinho (46. Paulinho) – Hulk (46. Ramires), Oscar, Bernard – Fred (69. Willian)
Nemecko: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels (46. Mertesacker), Höwedes – Schweinsteiger, Khedira (76. Draxler) – Th. Müller, Kroos, Mesut Özil – Klose (58. Schürrle)

Pozrite si päť nemeckých gólov v prvom polčase.

Brazílčania začali náporom, ale Nemci boli pokojní a čakali na domáce zaváhania. Postupne hru vyrovnali a v 11. min trestali prvú veľkú chybu brazílskej defenzívy. Po rohu ostal na hranici malého vápna nepokrytý Müller a pohodlne otvoril skóre.

V 23. min sa začala exhibičná nemecká šesťminútovka. Najskôr sa na dvakrát presadil Miroslav Klose, potom z hranice šestnástky si úspešne nabehol na center Lahma Kroos a mieril presne. Rovnaký hráč poslal po ďalšej kombinačnej akcii loptu do siete aj štvrtýkrát a nečakaný debakel domácich zvýraznil Khedira po kombinácii s Özilom – 0:5.

Nemci trestali chyby domácich, hrali s chuťou a naďalej dopredu. Brazílčania boli bezradní, nevedeli, čo majú hrať. Juhoameričania prvýkrát vážne zahrozili až po päťdesiatich minútach hry. Brankár Neuer však postupne zmaril dve šance Oscara, ktorý sa nepresadil ani osamotený z desiatich metrov, potom aj krížny pokus Paulinha.

Na opačnej strane vyhral Júlio César dva súboje s Müllerom. V 69. min sa strelecky presadil aj André Schürrle, ktorému pripravil gól akciou po pravej strane Lahm. Zaskočených Brazílčanov ešte viac potupil v 79. min Schürrle, ktorý si v ťažkej pozícii spracoval vysokú loptu od Müllera a tvrdo zakončil pod hornú žrď.

V závere mohol ešte skorigovať výsledok Oscar, ale z uhla nemieril presne. V 90. min zahodil po rýchlej akcii dobrú príležitosť Özil, keď sa jeho strela obtrela o ľavú žrď. Z protiútoku sa tešil Oscar, ktorý si poradil s ležérne brániacim Boatengom a strelil čestný úspech Brazílie.

Pozrite sa, ako David Luiz plakal po zápase

Hlasy:

Luiz Felipe Scolari (tréner Brazílie): „V príprave sme urobili všetko, čo sme si mysleli, že je najlepšie. Ospravedlňujeme sa za chyby. Prepáčte, že sme sa nedokázali dostať do finále. Nesiem zodpovednosť za tento výsledok. Nie je normálne inkasovať štyri góly za šesť minút, ale stáva sa aj to.“

Joachim Löw (tréner Nemecka): „Našou odvahou a vierou vo vlastné sily sme skrotili vášeň a veľké emócie Brazílčanov. Naše rýchle góly ich šokovali a potom sme mali všetko pod kontrolou. Smerom dopredu sme hrali skutočne dobre, vychádzali nám kombinácie. Nesmieme však teraz zaspať na tomto úspechu a potrebujeme sa čo najlepšie pripraviť na nedeľu.“

David Luiz (obranca Brazílie): „Chceli sme potešiť ľudí doma, teraz sa im musíme ospravedlniť. Bol to jeden nevydarený večer. Ľudia museli veľmi trpieť, preto sa ešte raz ospravedlňujem za celý tím.“

Júlio César (brankár Brazílie): „Prvý polčas sa len veľmi ťažko vysvetľuje. Musíme uznať kvalitu Nemcov. Je to veľmi smutné, tá prehra je skutočne krutá.“

Thomas Müller (stredopoliar Nemecka): „Tento výsledok nikto neočakával, využili sme všetky možnosti a dosiahli vysoké víťazstvo. Ešte raz musíme zopakovať dobrý výkon, hrať na plný plyn a môžeme dosiahnuť to, v čo všetci veríme. Teraz nás budú všetci chváliť, ale ešte nie sme v cieli.“

Miroslav Klose (útočník Nemecka): „Gól bol pre mňa šokom, nebol som schopný urobiť ani tradičný kotrmelec. Opäť sme dokázali, že sa vieme našou hrou presadiť proti každému súperovi.“

63 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale