Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci sa na postup nadreli. Skvelé Alžírsko zdolali až v predĺžení

Futbalisti Nemecka zvíťazili nad Alžírčanmi 2:1 až po predĺžení a postúpili do štvrťfinále majstrovstiev sveta v Brazílii. V riadnom hracom čase sa duel na štadióne Beira-Rio v Porto Alegre skončil bez gólov.

30.06.2014 22:00 , aktualizované: 01.07.2014 00:53
Andre Schürrle Foto: ,
Radosť Andreho Schürrleho z gólu v alžírskej sieti.
debata (6)

Postup „nationalelf“ medzi najlepšie okteto zariadili gólmi legionári z anglických klubov André Schürrle pôsobiaci v FC Chelsea a Mesut Özil z londýnskeho Arsenalu. V drese Afričanov skóroval v úplnom závere striedajúci Abdelmoumene Djabou.

Nemecko sa stretne vo štvrťfinále s Francúzskom, ktoré si v pondelok poradilo z Nigériou 2:0. Duel sa uskutoční v piatok 4. júla o 18.00 h SELČ na štadióne Maracana v Riu de Janeiro.

Nemecko – Alžírsko 2:1 po predĺžení (0:0) – Nemecko postúpilo do štvrťfinále

  • Góly: 92 Schürrle, 119. Mesut Özil – 120.+ Djabou, ŽK: 107. Lahm – 42. Halliche, rozhodovali: Ricci – De Carvalho, Van Gasse (všetci Braz.). Diváci: 43 063.
  • Nemecko: Neuer – Mustafi (70. Khedira), Mertesacker, J. Boateng, Höwedes – Lahm – Mesut Özil, Schweinsteiger (109. Kramer), T. Kroos, Götze (46. Schürrle) – Th. Müller
  • Alžírsko: M'Bolhi – Mandi, Mostefa, Belkalem, Halliche (97. Bougherra), Ghoulam – Lacen – Taider (78. Brahimi), Feghouli, Slimani – Soudani (100. Djabou)

Prvú možnosť priniesla 9. min a v nej vybehnutie Neuera mimo pokutového územia. Brankár Nemecka sklzom zblokoval strelu Slimaniho. Prekvapujúco aj druhú možnosť mali Afričania, konkrétne Feghouli, ktorý sa šikovne zbavil v pokutovom území dvojice Nemcov, ale z hranice malého vápna mieril nad bránku. Do tretice neuspel ani Ghoulam, keď po peknej akcii z ľavej strany netrafil do priestoru bránky. Nemci sa prebrali z letargie až v závere prvého polčasu. Tutovku Götzeho po strele Kroosa však zneškodnil výborným zákrokom M'Bolhi.

Druhé dejstvo otvorila šanca striedajúceho Schürrleho. Vzápätí po rohovom kope nebezpečne hlavičkoval Mustafi, ale M'Bolhi výborne zasiahol. Potom sa dlho nič zaujímavé nestalo, až štvrťhodinu pred koncom riadneho hracieho času preveril Neuerovu pozornosť strelou z diaľky Slimani. O päť minút čaroval brankár Alžírska, ktorý zneškodnil hlavičku Müllera. Ten istý nemecký útočník neuspel ani o minútu neskôr, keď sa pekne zbavil kľučkou protihráča v pokutovom území, ale netrafil bránku. Záverečný tlak Nemcov nepriniesol gól, preto zápas išiel do predĺženia.

Hneď na jeho začiatku sa však Európania dočkali, keď zle pokrytý Schürrle pätičkou zužitkoval center Müllera. Vyrovnať mohol Mostefa, ale po rohovom kope netrafil bránku. Zverenci Joachima Löwa pridali poistku minútu pred koncom predĺženia zásluhou Mesuta Özila. Konečnú podobu výsledku dal v úplnom závere striedajúci Djabou.

Hlasy (fifa.com, kicker.de):

Joachim Löw (tréner Nemecka): "Po zápase ako bol tento, musí nasledovať hlboký výdych. Zvíťazili sme silou vôle. V prvom polčase sme nenašli správny herný rytmus a strácali veľa lôpt. Po prestávke a v predĺžení sme už boli lepším tímom. Mali sme veľa šancí, ale brankár Alžírska bol skvelý. Často sme sa pokúšali o pressing, ale súperovi hráči nakopávali dlhé lopty. Robili to dobre, my sme boli v niektorých fázach zraniteľní. Neuer si zachytal, čo je pre neho len dobré. Často vybiehal, ale on takto hrá. Schürrle a Khedira dodali tímu nový impulz. V predĺžení išli všetci hráči nadoraz. Na každom turnaji sa vyskytne zápas, ktorý si musíte poctivo vybojovať. Ani Brazília nemala v osemfinále prechádzku v parku. Našou silnou stránkou je aj flexibilita. Čerství hráči určite pomohli mužstvu.“

Philipp Lahm (kapitán Nemecka): "Dopredu sme vedeli, že nás čaká náročný zápas. To sa aj splnilo. V druhom polčase sme si utvorili šance, napriek tomu sme museli do predĺženia. Tešíme sa, lebo toto víťazstvo sme si museli vybojovať.“

Manuel Neuer (brankár Nemecka): "Máme za sebou 120 minút prípravy na Francúzov, proti ktorým to bude ešte ťažšie. Myslím si, že musíme hrať koncentrovanejšie smerom dopredu. Pomohlo nám zaradenie Schürrleho do zostavy. Od jeho príchodu sme boli lepším tímom. Mám svoj spôsob hry, ktorý nebudem meniť.

Rais M'Bolhi (brankár Alžírska, hráč zápasu): „Hrali sme proti silnému Nemecku, ktoré nám strelilo góly až v predĺžení. Sme sklamaní, lebo sme cítili šancu. Kondičná stránka nebola tá rozhodujúca. Prehrali sme, ale aj tak sme sa stali súčasťou alžírskej futbalovej histórie, lebo žiadny tím z našej krajiny sa pred nami nedostal do vyraďovacej fázy. Na tom sa dá stavať do budúcnosti. Tento úspech venujeme nášmu trénerovi, ktorý pre nás urobil veľmi veľa.“

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Brankár Nemecka Manuel Neuer likviduje šancu...
Alžírsky brankár Rais M'Bolhi zasahuje pred...
+9Fanúšik Alžírska.
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #MS 2014 vo futbale #Alžírsko