Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Africký Hamšík miluje hamburgery a Cristiana Ronalda

"Som Dédé, ale všetci ma volajú Hamšík," prehovorí každý deň z televíznej obrazovky k divákom malý černošský chlapec. Vďaka reklamnému spotu jedného z telekomunikačných operátorov je z neznámeho afrického dieťaťa na Slovensku takmer rovnaká hviezda ako slovenský futbalový kapitán. Kto je Dédé a kde sa vzal?

05.06.2010 05:43
Dede Foto:
Dede alias Marek Hamšík.
debata (14)

„V skutočnosti sa volá Sithembele Jingosa, má trinásť rokov a býva v juhoafrickom meste Queenstown,“ predstavil chlapca Slavomír Skalický z agentúry Istropolitana Ogilvy, ktorá spot vyrobila. Africký Hamšík, ktorý v reklame hovorí jazykom Xhosa, má ešte mladšiu, sedemročnú sestru. Vyrastá v pomerne skromných podmienkach, jeho rodičia neboli ani pri nakrúcaní.

Kritériá pre výber malého herca boli, aby vedel hrať dobre futbal, hovoril africkým jazykom a mal dlhšie vlasy kvôli podobnosti s Hamšíkom. ,,Kombinácia týchto podmienok sa však ukázala byť nesplniteľná," vysvetlil Skalický. Podľa neho boli v čase kastingu takmer všetci chlapci vystrihaní na koleno a tí, ktorí mali dlhšie vlasy zas nevedeli hrať futbal.

„Napokon sme na základe fotiek a videí potenciálneho hlavného hrdinu vybrali. Priamo na mieste nakrúcania, v Kapskom meste, sme však zistili, že v skupine chlapcov pripravených hrať v spote vedľajšiu úlohu, je jeden, z ktorého priam vyžaruje pozitívna energia a je zo všetkých najlepším futbalistom. Bol to náš Dédé,“ opísal zástupca reklamnej agentúry.

Skôr než spoznal svoj nový idol, Marka Hamšíka, Dédé obdivoval najmä portugalskú futbalovú hviezdu Cristiana Ronalda. Trojdňové nakrúcanie si užíval. Navyše, výborne spolupracoval s režisérom. „Dokonca si sám prekladal texty z angličtiny do svojho jazyka,“ doplnil Skalický. Napriek značnému vyťaženiu mal Dédé ešte dosť energie, aby si zahral s kamarátmi futbal a predvádzal rôzne finty. A do sýtosti sa najedol hamburgerov, ktoré miluje.

Populárny reklamný spot nie je známy iba na Slovensku. Za prvý týždeň od zverejnenia reklamy si ju pozrelo viac ako desaťtisíc talianskych fanúšikov Neapolu, kde slovenský kapitán pôsobí. „Netušíme, ako ten spot na internete vypátrali a ako rozumeli slovenským titulkom,“ dodal Skalický.

Za drinu pred kamerami dostal malý Juhoafričan honorár a slovenský reprezentačný dres s menovkou HAMŠÍK, ktorý prijal ako vzácny dar. Dédé teraz verí, že sa so slovenskou futbalovou hviezdou stretne aj osobne.

„Snažíme sa, aby sa stretli počas svetového šampionátu. "Nie je to však ľahké. Slovenskí futbalisti odohrajú zápasy asi tisíc kilometrov od jeho domova, čo si vyžiada cestu lietadlom spolu s rodičmi,“ uviedol zástupca reklamej agentúry.

 MS v kocke: program, výsledky, tabuľky, pavúk Foto: FIFA
FIFA, logo MS 2010 v Juhoafrickej republike  MS v kocke: program, výsledky, tabuľky, pavúk
Dede alias Marek Hamšík.
Dede v skole. Spolužiaci sa už dozvedeli, že je...
+2Dede na svojom obľúbenom ihrisku. Hrávajú na...
14 debata chyba