Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ricardo vychytal postup Portugalsku

Futbalisti Portugalska postúpili do semifinále MS v Nemecku. Vo štvrťfinálovej dráme zdolali Anglicko až po penaltovom rozstrele 3:1, keď sa v riadnom čase i po predĺžení skončil zápas 0:0. Hrdinom jedenástkovej lotérie bol brankár Ricardo, ktorý zneškodnil tri pokusy anglických strelcov.

01.07.2006 17:00 , aktualizované: 19:49
debata

Štvrťfinále, Gelsenkirchen
Anglicko – Portugalsko 0:0 po predĺžení, 1:3 na 11 m

  • rozstrel: Simao Sabrosa – 0:1, Lampard – nedal, Viana – nedal, Hargreaves – 1:1, Petit – nedal, Gerrard – nedal, Hélder Postiga – 1:2, Carragher – nedal, C. Ronaldo – 1:3, rozhodovali: Elizondo – Garcia, Otero (Arg.), ŽK: Terry, Hargreaves – Petit, Ricardo Carvalho, ČK: 62. Rooney (Anglicko), 52.000 divákov (vypredané)
  • Anglicko: Robinson – Neville, Ferdinand, Terry, A. Cole – Beckham (52. Lennon, 119. Carragher), Gerrard, Hargreaves, Lampard, J. Cole (65. Crouch) – Rooney
  • Portugalsko: Ricardo – Miguel, Ricardo Carvalho, Meira, Nuno Valente – Petit, Maniche – Figo (86. Hélder Postiga), Tiago (74. Viana), C. Ronaldo – Pauleta (63. Simao Sabrosa)

Portugalci nastúpili bez suspendovanej dvojice Deco – Costinha a na ich hre bola neúčasť stabilných členov základnej zostavy cítiť najmä v prechodovej fáze do útoku. V úlohe režisérov sa v prvom polčase striedali Cristiano Ronaldo a Figo, ktorí svojou rýchlosťou najčastejšie robili prievan v anglickej obrane. Prvú vážnu šancu mali v 13. minúte Portugalci. Figo zakrútil z priameho kopu loptu z pravej strany, Neville chyboval pri odkope, ale Tiago stojaci na päťke nezareagoval pohotovo. Podobná situácia sa odohrala na opačnej strane ihriska, na Gerrardov pas však Lampard nedosiahol.

Šancí ako šafranu, boj o každú loptu medzi šestnástkami – to bola hlavná charakteristika hry oboch aktérov štvrťfinálového súboja v Gelsenkirchene. Portugalských fanúšikov mohol rozjasať v 39. minúte Figo, jeho točená lopta však minula horný roh Robinsonovej svätyne. Druhý polčas otvorila nápaditá kombinácia Angličanov na dostrel súperovej brány, po ktorej Beckham nastrelil v šestnástke ruku portugalského obrancu. Píšťalka argentínskeho rozhodcu Elizonda ale po kontroverznom okamihu zostala nemá. Vzápätí zranený kapitán Albionu opustil ihrisko a prenechal miesto Lennonovi. Stredopoliar Tottenhamu sa po krátkom pobyte na trávniku postaral o rozruch v pokutovom území Albionu, po jeho prieniku z krídla ale Rooney loptu netrafil a vo výhodnej pozícii prestrelil Joe Cole.

V 62. minúte stratil nervy Rooney, ktorý v zovretí dvoch Portugalcov na zemi šliapol medzi nohy Carvalhovi a arbiter jediného hrotového útočníka Albionu bez váhania vylúčil. Početná výhoda však Portugalcom paradoxne uškodila, zverenci trénera Svena-Görana Erikssona sa osmelili a statickému súperovi nedovolili dostať sa do vyloženej šance. Rozhodnutie mal v nadstavenom čase na kopačke Terry. Jeho strelu vo výhodnej pozícii jeden z portugalských obrancov zblokoval na roh. Po bezgólovom priebehu a minime šancí na oboch stranách nemal zápas v riadnom hracom čase víťaza.

Aj v predĺžení pokračovali oba tímy v stereotype. Divákov zobudila až delovka Cristiana Ronalda v 105. minúte, ktorá presvišťala tesne nad brvnom. Na konci druhého predĺženia Portugalci svojho súpera zovreli, no dobýjanie brány prinieslo iba nepresnú Manicheho strelu. O víťazovi rozhodovala druhýkrát vo štvrťfinále tohtoročných MS jedenástková lotéria. Víťaznú trefu Portugalcov zaobstaral Cristiano Ronaldo, ktorý posunul „selecao“ do semifinále, predtým sa zaskvel brankár Ricardo, ktorý zneškodnil tri zo štyroch pokusov súpera.

Sven-Göran Eriksson, tréner Anglicka: „Odohrali sme veľmi dobrý, ale zato smoliarsky zápas. Nemyslím si, že sme si dnes zaslúžili prehrať. Súpera sme na začiatku druhého polčasu dostali pod tlak a aj po vylúčení Rooneyho sme mali šance. Prehra po penaltovom rozstrele nás mrzí o to viac, že na tréningoch pokutové kopy pravidelne nacvičujeme. Neviem, čo sa dá v tomto smere ešte urobiť lepšie… Vypadnutie takýmto spôsobom nás bolí, rovnako aj našich oddaných fanúšikov, ktorým sa chceme poďakovať za ich podporu počas celého šampionátu. Portugalsku gratulujem k postupu do semifinále.“

Luiz Felipe Scolari, tréner Portugalska: „Zápas s Anglickom niesol náboj najvyššej kvality a spĺňal všetky atribúty, aké by súčasný futbal mal mať. Súper aj desiatimi hráčmi hral fantasticky. Máme veľkú šancu vyhrať aj v semifinále a zostať na šampionáte až do jeho úplného konca. Principiálne však hľadíme vždy na najbližší zápas a ideme krok za krokom za svojím cieľom. Súpera si nevyberáme, pripravíme sa rovnako zodpovedne na Brazíliu ako aj na Francúzsko.“

Ricardo, brankár Portugalska: „Bolo to výborné. Chytil som tri penalty. Som skutočne šťastný.“

Cristiano Ronaldo, autor víťazného gólu: „Pred poslednou penaltou som si veril a moja strela mala patričnú silu. V druhom polčase som cítil únavu, mal som toho plné zuby. Nehral som však celý uplynulý týždeň. Máme teraz štyri dni odpočinku a verím, že budeme všetci pripravení na semifinálový zápas.“

debata chyba