Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Komentár: Trochu perspektívnej nudy

Európa má za sebou veľkú futbalovú párty. Najväčšiu v histórii. Vo Francúzsku sa na Le rendez - vous zišla bezmála polovica kontinentu.

12.07.2016 19:40
cristiano ronaldo, euro, ME 2016, portugalsko,... Foto: ,
Portugalčan Cristiano Ronaldo na ME 2016 vo Francúzsku.
debata

Dvadsaťštyri mužstiev a nový model postavil proti sebe dva tábory. Podľa mnohých kvalita sa riedila, šancu dostalo priveľa tímov. Otvorený šampionát pre všetkých bola Platiniho idea, ten teraz stojí v ofsajde a kritici cítia šancu na zmenu. Súčasné vedenie Európskej futbalovej únie však obhajuje projekt a stavajú sa zaň najmä menšie krajiny.

Nebyť mäkšieho postupového kľúča, kto vie, či by si odbili premiéru na šampionáte Slováci. Skončili v kvalifikačnej skupine na druhom mieste, ktoré by ich v minulých šampionátoch šuplo do riskantnej baráže. Z piatich nováčikov by mali istotu iba Severní Íri, víťazi F-skupiny.

Z futbalového pohľadu to bola zavše nuda. Priveľa taktizovania, veľa defenzívy, málo gólov. Na každý čakali diváci 44 minút, priemer bol najhorší za uplynulých dvadsať rokov. Čím viac zápasov, tým väčšia pravdepodobnosť, že sa medzi nimi nájde aj plevel.

Hodiť však všetko zlé len na tričko nováčikom a menším by bola do neba volajúca nespravodlivosť. Ani veľmoci a ani vo vzájomných zápasoch nehrali vždy ako z učebnice. Anglicko, kolíska futbalu, už dlhšie pôsobí na veľkej scéne ako tragikomický hráč, ktorý prichádza s veľkohubými ambíciami a končí ako najväčšie sklamanie. Mnohé hviezdy dorazili na šampionát uťahané z celoročnej ligovej a pohárovej šichty a ani napriek veľkému úsiliu už nevyžmýkali zo seba ďalšie sily, energiu, šťavu.

Kritiku schytáva aj nový šampión. Nespravodlivo. A porovnanie s triumfom Grékov, absolútnym outsiderom i nováčikom turnaja 2004 je holý nezmysel. Portugalsko väčšinou hralo na šampionátoch významnú úlohu, aj teraz má skúsený, vyvážený tím. Opieralo sa o skvelého brankára, pevnú obranu s dirigentom Pepem a vpredu o jedného z najlepších hráčov planéty Ronalda, ktorý ukázal vo viacerých momentoch mimoriadne schopnosti. Ak niečo Portugalčanom uľahčilo cestu, bol to jednoduchší žreb ako v prípade Španielska, Talianska, Nemecka či Francúzska. Ak chce niekto prejsť týmto turnajom až na vrchol, musí mať v tíme ako spoluhráča aj šťastie.

Nový systém turnaja si nik nevycucal z prsta, rozhodnutie nepadlo v krčme za stolom. Vyžiadala si to situácia, starý formát už neuspokojoval sponzorov, národné zväzy. Každý zápas sa stal aj vo Francúzsku nielen športovou, ale aj významnou spoločenskou udalosťou, ľudia z celej Európy sa kráľovsky bavili, do hľadísk ich prišlo dva a pol milióna a napriek tomu, že sa hralo až 51 zápasov, priemer je najvyšší od ME 1988 a tretí v celej histórii (47 594).

Nebyť nového systému, Európa by neobjavila nové hviezdy, nezažila by obrovské dávky emócií a nadšenia, ktoré ponúkali najmä tímy Islandu a Walesu v chrbte so svojimi krajinami. Nepustia ani peniaze, turnaj priniesol rekordný zisk 830 miliónov eur, o tretinu viac ako naposledy.

Tento proces je nezvratný. Opiera sa o veľa ťažkých argumentov. Spoločenská a ekonomická objednávka je príliš silná. Nový model má perspektívu vydržať niekoľko ďalších desaťročí a pretromfne aj občasné zívanie pred televíznou obrazovkou z trochu nudného priebehu.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #ME 2016 vo futbale #komentár