Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Domáca výzva. Francúzsko pozlátila, Portugalsko rozplakala

Je to výnimočný okamih. Vyburcuje, namotivuje, dodá silu i bonusovú energiu. Prináša však aj ohromnú zodpovednosť či enormný tlak. Napriek tomu by si ho rád užil každý futbalista.

10.07.2016 14:38
Michel Platini Foto:
Michel Platini vo francúzskom drese (uprostred).
debata

Finále európskeho šampionátu. Už samo o sebe je veľkolepou záležitosťou, ktorú sleduje celý svet. Keď sa doň prebojuje aj usporiadateľská krajina, dostáva ešte výraznejší cveng.

V dejinách záverečných turnajov futbalových majstrovstiev Európy prišlo k takejto situácii dosiaľ štyrikrát (zo štrnástich prípadov). Piaty nastane v nedeľu.

Francúzsko sa stane prvou krajinou, ktorá si na domácom turnaji zahrá vo finále dva razy.

Michel Platini s trofejou pre majstra Európy 1984. Foto: SITA/AP
Michel Platini Michel Platini s trofejou pre majstra Európy 1984.

Platini pod dohľadom Christova

Prvú možnosť vybojovať titul kontinentálneho šampióna dostalo pred 32 rokmi. Turnajom prešlo mimoriadne suverénne. Základnú skupinu vyhralo v konkurencii Dánska (1:0), Belgicka (5:0) a bývalej Juhoslávie (3:2) bez straty bodu.

Náznak zaváhania prišiel len v semifinále. No Francúzi napokon odolali aj Portugalčanom (3:2 pp), keď ich minútu pred koncom predĺženia vyslobodil jednoznačný líder a kapitán – Michel Platini.

Legendárny útočník zohral kľúčovú úlohu na ceste za titulom. Na turnaji zaznamenal deväť zo štrnástich gólov svojho tímu a stal sa najlepším strelcom v dejinách záverečných turnajov. Dorovnal ho až Cristiano Ronaldo.

Platini sa presadil v každom z piatich zápasov (blysol sa dvomi hetrikmi), vrátane finálového. V ňom čelili Francúzi, ktorí uspeli v roku 1998 aj na domácich majstrovstvách sveta, Španielom. V parížskom Parku princov ich pred 47-tisíc divákmi zdolali 2:0 a slávili svoj premiérový titul európskeho šampióna. Z pozície hlavného rozhodcu im ho odpískal Slovák Vojtech Christov.

Francúzsko - Španielsko vo finále ME 1984

Mimochodom, po Francúzoch sa z titulu pred domácim publikom už netešil nik. Prelomiť prekliatie usporiadateľských krajín mohli včera opäť muži spod Eiffelovky.

Portugalsko v gréckej tragédii

Blízko k domácemu úspechu bol aj druhý včerajší finalista. Portugalsko, v ktorého drese absolvoval svoj premiérový veľký turnaj aj Ronaldo, sa však stalo pred dvanástimi rokmi obeťou gréckeho zázraku.

Do lisabonského finále vstupovalo v pozícii jednoznačného favorita. Lenže rovnakú úlohu mali vo štvrťfinále Francúzi a v semifinále aj Česi. Gréci vo vyraďovacej fáze všetkým súperom udelili lekciu z efektivity a totálnej obrany – zakaždým im na víťazstvo stačil jediný gól.

Grécka cesta za titulom.

„Dali sme nášmu ľudu hrdosť, s ktorou bude môcť žiť po celý zvyšok existencie,“ hovoril po zápase grécky kapitán Theodoros Zagorakis. „Sme svedkami obrovského prekvapenia. Je dobré, že sa v športe dejú,“ pridal sa tréner Otto Rehhagel.

Zatiaľ čo Gréci ospevovali svojich hrdinov, svetové médiá písali nielen o najväčšej senzácii v histórii záverečných turnajov majstrovstiev Európy, ale aj o najslabšom a najnudnejšom šampiónovi či gréckej futbalovej tragédii.

Prirovnali k nej herný štýl, ktorý predvádzali zverenci nemeckého stratéga.

Domáci vo finále ME
1964 Španielsko Španielsko – Sovietsky zväz 2:1
1968 Taliansko Taliansko – Juhoslávia 1:1 pp (2:0)
1984 Francúzsko Francúzsko – Španielsko 2:0
2004 Portugalsko Portugalsko – Grécko 0:1

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Michel Platini #theodoros zagorakis #otto rehhagel