Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Finalisti idú do boja. Pod ich históriou je i slovenský podpis

Bilancia, ktorá naháňa strach. Zakaždým, keď sa na ihrisku stretnú futbalisti Portugalska a Francúzska, bez výnimky platí: z víťazstva sa tešia hráči spod slávnej Eiffelovky.

10.07.2016 08:00
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Dobrá nálada Cristiana Ronalda počas tréningu pred finálovým zápasom ME.
debata (1)

Od roku 1978 odohrali obe krajiny desať vzájomných zápasov, Portugalčania v nich nezískali ani bod. Nelichotivú sériu môžu prerušiť v jedenástom. A zároveň najdôležitejšom. Vo finále európskeho šampionátu, ktoré v nedeľu hostí beznádejne vypredaný parížsky Stade de France.

„Neviem, kto je favoritom tohto súboja. Hráme síce doma, vyradili sme mimoriadne silné Nemecko, no to nás neoprávňuje postaviť sa do pozície favorita. Na víťazstvo máme rovnaké šance ako Portugalsko,“ tvrdí Didier Deschamps.

Francúzsky tréner je pre svoju krajinu symbolom úspechu. S kapitánskou páskou na ruke ju priviedol k titulu majstra sveta (1998) i Európy (2000).

Práve šampionát v Belgicku a Holandsku 2000 rozpútal medzi finalistami najväčšie emócie. V mimoriadne dramatickom semifinále vzbĺkli po jednom z najpamätnejších okamihov v dejinách záverečných turnajov. Vyníma sa pod ním i slovenský podpis.

V závere predĺženia (za stavu 1:1) prenikol do portugalskej šestnástky David Trezeguet. Loptu mu vypichol brankár Vítor Baía, no len k nohám Sylvaina Wiltorda. Francúz pohotovo vystrelil, pred bránkovou čiarou však zasiahol Abel Xavier.

Obrancu s extravagantne blonďavým účesom trafila lopta do ľavej ruky. Portugalčan nedal priestupok na sebe znať, nevšimol si ho ani hlavný rozhodca – Rakúšan Günter Benkö. Ale len do okamihu, kým mu nezamával a elektronický signál k nemu nevyslal jeho asistent – Slovák Igor Šramka.

Portugalsko - Francúzsko na ME 2000

„Urobil som správne rozhodnutie,“ vravel vtedy médiám arbiter, ktorého v okamihu atakovalo takmer celé portugalské mužstvo. Emócie (i nadávky) lietali vzduchom. Zinédine Zidane totiž jedenástku s prehľadom premenil a poslal Francúzov do finále, po ktorom oslavovali zisk druhého titulu európskeho šampióna vo svojej histórii.

Zavŕšiť zlatý hetrik môžu v nedeľu. Alebo trón pre kontinentálneho kráľa prepustia nováčikovi. Portugalčania, ktorí na šampionáte vyhrali v riadnom hracom čase jediný zápas, na ňom dosiaľ nesedeli. Blízko k nemu boli pred dvanástimi rokmi. Na domácom turnaji sa predrali až do finále, no prekvapujúca senzácia z Grécka ich k titulu nepustila.

„Som pyšný na to, že si o zlato zahráme opäť. Pred dvanástimi rokmi som bol tínedžer, nemal som dostatok skúseností. Teraz to bude o čomsi inom. Verím, že po zápase budeme roniť slzy šťastia,“ hovorí Cristiano Ronaldo.

Strelec Realu Madrid je pre súpera najväčším nebezpečenstvom. Stúpajúcu formu potvrdil aj v semifinále, keď ohromujúcou hlavičkou zostrelil Wales (2:0). V čase dotyku s loptou bol vo výške 261 centimetrov.

Výnimočného útočníka však majú vo svojom strede aj Francúzi. Antoine Griezmann vedie so šiestimi presnými zásahmi poradie najlepších kanonierov a jeho strelecký súboj s Ronaldom môže patriť k ozdobám turnaja.

Obe hviezdy na seba narazili pred jeden a pol mesiacom aj v inom atraktívnom finále – Ligy majstrov. Po jedenástkovom rozstrele sa v Miláne tešil Portugalčan. Komu dopraje nezabudnuteľné okamihy Paríž?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #portugalská futbalová reprezentácia #francúzska futbalová reprezentácia