Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Majstri sveta cestujú domov. Francúzov posunul do finále Griezmann

Domáce Francúzsko bude v nedeľu 10. júla na Stade de France v severoparížskom Saint-Denis (21.00 h) súperom Portugalska vo finále XV. majstrovstiev Európy vo futbale. "Les Bleus" zvíťazili vo štvrtkovom druhom semifinále nad Nemcami 2:0 (1:0), o čom rozhodol najlepší strelec šampionátu Antoine Griezmann.

07.07.2016 23:00 , aktualizované: 08.07.2016 08:10
Antoine Griezmann Foto: ,
Hrdina zápasu Antoine Griezmann.
debata (21)

Dvadsaťpäťročný kanonier madridského Atlética z pokutového kopu otvoril skóre v nadstavenom čase úvodnej štyridsaťpäťmi­nútovky svojím piatym gólom na ME 2016, šiesty pridal v 72. minúte a vzal Nemecku akékoľvek nádeje na úspech.

Úradujúci svetoví šampióni mali v I. polčase 64-percentné držanie lopty, jedenásť streleckých pokusov a zrealizovali 315 prihrávok, ale predsa ho prehrali 0:1. Griezmann sa po ruke Bastiana Schweinsteigera v závere prvej štyridsaťpäťmi­nútovky nepomýlil z penalty. Najlepší francúzsky strelec na turnaji mohol otvoriť skóre už v 7. min, ale jeho dobre mierenej strele po peknej kombinácii chýbala potrebná razancia a brankár Manuel Neuer ju vyrazil.

Iniciatívu potom začali preberať Nemci. Nový muž v ich zostave Emre Can si pri pokuse smerujúcom k pravej žrdi vylámal zuby na Hugovi Llorisovi. Neujali sa ani strely Thomasa Müllera či Bastiana Schweinsteigera. Na opačnej strane si Neuer poradil s oboma ďalekonosnými priamymi kopmi Dimitriho Payeta, resp. Paula Pogbu. V 41. min trafil Griezmann z ostrého uhla len do bočnej siete. Zakrátko už otvoril skóre.

Nemecká snaha o vyrovnanie nepriniesla po zmene strán ani čestný úspech družiny trénera Joachima Löwa. Viaceré sľubné šance jeho zverencov zostali nevyužité. A v 72. min po závare v nemeckej šestnástke Griezmann poľahky doťukol loptu do siete a poistil francúzske vedenie. Najbližšie ku gólu bol z Nemcov – už za stavu 0:2 – pravý obranca Joshua Kimmich, ktorý v 74. min opečiatkoval pravú žrď. Ani ďalšie „tutovky“ jeho spoluhráčov sa neskončili za Llorisovým chrbtom.

Francúzsko je poslednou krajinou, ktorá triumfovala na ME v domácom prostredí – udialo sa to v roku 1984 počas éry Michela Platiniho, ktorý sa o to vtedy pričinil 9 gólmi. Predchádzajúce dva záverečné turnaje ovládli Španieli (2012, 2008), Francúzi sa radovali ešte aj na kontinentálnom šampionáte v Belgicku a Holandsku 2000. Ich nedeľňajší fináloví súperi z Portugalska na prvenstvo ešte nikdy v histórii nedosiahli.

Nemecko – Francúzsko 0:2 (0:1)

Góly: 45.+ a 72. Griezmann (prvý z pok. kopu), ŽK: 36. Can, 45.+ Schweinsteiger, 45.+ Özil, 50. Draxler – 43. Evra, 75. Kanté, rozhodovali: Rizzoli – Di Liberatore, Tonolini (všetci Tal.)
Nemecko: Neuer – Kimmich, J. Boateng (61. Mustafi), Höwedes, Hector – Can (67. Götze), Schweinsteiger (79. Sané) – Özil, Kroos, Draxler – Th. Müller
Francúzsko: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Moussa Sissoko, Griezmann (90.+ Cabaye), Payet (71. Kanté) – Giroud (78. Gignac)

21 debata chyba
Viac na túto tému: #francúzska futbalová reprezentácia #nemecká futbalová reprezentácia #Antoine Griezmann