Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

EURODIÁR: Trochu diétny šampionát

Kanonáda na štadióne v Saint Denis a sedem gólov v sieti islandského a francúzskeho brankára trošku zdvihli strelecký priemer šampionátu. Dostal sa tesne nad dva góly na zápas (2,14), ale stále platí, že strelci sa zatiaľ netrhajú.

06.07.2016 09:00
Oliver Giroud Francúzsko Island ME 2016 Foto: ,
Olivier Giroud. Strelec jedného z piatich francúzskych gólov do islandskej siete.
debata

Generáli futbalu robia všetko pre to, aby najpopulárnejšia hra mala čo najpríťažlivejší strih. To znamená, bola čo najofenzívnejšia, prinášala vzruch i góly, lákala divákov do hľadiska. Aj väčšina úpravy pravidiel, posledné uviedli do života minulý mesiac, sa robila v mene tejto filozofie.

Aká je realita francúzskeho turnaja? Rodia sa tesné výsledky, v zápasoch najčastejšie rozhoduje jediný gól. Až dvanásť stretnutí, to znamená rovná štvrtina, sa skončilo 1:0.

Mnohí úbytok gólov pripisujú zvýšeniu počtu mužstiev a tým aj riedeniu kvality. Málo gólov však strieľajú aj silné tímy. Prevládajú taktické bitky, v ktorých nielenže nepadajú góly, ale z brankárov robia často nezamestnaných. V zápase Chorvátska a Portugalska, v ktorom narazili na seba výbery s ofenzívnymi a tvorivými hráčmi, videli diváci prvú strelu medzi žrde v 117. minúte. Rozhodla o portugalskom postupe…

Mimochodom, k lepšej streleckej bilancii neprispeli ani slovenskí reprezentanti, ktorí v štyroch stretnutiach prekonali súperových brankárov tri razy… Opúšťali turnaj a 225 minút sa netešili z gólu.

V doterajších 48 stretnutiach padlo 103 gólov. Táto bilancia je tretia najhoršia v celej histórii finálových turnajov ME. Šampionát je trochu diétny, chýba mu viac tradičného futbalového korenia.

Sotva možno čakať, že ho tri posledné zápasy výrazne vytrhnú zo streleckej biedy.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
debata chyba
Viac na túto tému: #eurodiár