Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Každá rozprávka má koniec. Dopíšu islandskú Francúzi?

Mala to byť veľká štvrťfinálová šou. Bitka dvoch obrovských, nezmieriteľných rivalov. Neľútostný súboj vyspelých futbalových národov.

03.07.2016 12:00
Euro 2016, Island, tréning Foto: ,
Futbalisti Islandu. Postarajú sa na ME o ďalšie prekvapenie?
debata

Na ihrisku i v hľadisku. No nebude. Plány prekazil odvážny outsider.

Francúzsko – Anglicko. Zápas európskeho šampionátu, na ktorý sa tešil celý svet. Nie však my, povedali si zrejme Islanďania. A hrdý Albión poslali domov už po osemfinále. Nováčik na scéne záverečných turnajov stojí teraz pred ďalšou veľkou výzvou.

Postará sa opäť o prvotriednu senzáciu a vyradí aj domáceho giganta?

„Pozrite sa. Náročnejšiemu súperovi sme na šampionáte dosiaľ nečelili. Francúzi disponujú výnimočnými individualitami, málokto sa im môže v tomto rovnať. Hrajú v najlepších kluboch sveta, sú natoľko dobrí, že môžu sami rozhodnúť o osude zápasu. Tým je povedané všetko. Dostali ste odpoveď na otázku, kto je jednoznačným favoritom,“ upozorňuje pred úvodným hvizdom islandský tréner Heimir Hallgrímsson.

Jeho zverenci však nie sú bez šance. Na Islande, ale i v iných kútoch sveta vyvolali futbalový ošiaľ. Mužstvo, ktoré malo podľa papierových predpokladov, kurzov v stávkových kanceláriách i hlasov expertov už dávno sledovať šampionát spred televíznej obrazovky, je medzi ôsmimi najlepšími. V predošlých štyroch zápasoch nenašlo premožiteľa, uhralo remízu s Portugalskom, zdolalo Anglicko.

„Zdá sa, že máme fanúšikov po celom svete. Podľa posledných správ je zrejmé, že naše národné dresy sú vypredané, kúpiť ich nikde nemôžete. Záujem o ne sa po výborných výsledkoch zvýšil o 1800 percent,“ tvrdí Omar Samarson, hovorca islandskej reprezentácie.

Modro-červeno-biele tričká s logom Islandského futbalového zväzu by mali svietiť aj v nedeľu večer na slávnom Stade de France. Na tribúnach stánku, ktorý pojme 80-tisíc divákov, bude partiu okolo hviezdneho Gylfiho Sigurdssona povzbudzovať 20–30-tisíc fanúšikov. Čiže takmer desatina populácie z ostrovnej krajiny.

Parížsky súboj zavŕši štvrťfinálový program. Francúzi veria, že v metropole sa nerozlúčia aj s turnajom. Napriek tomu, že o ich postupe žiadny z fanúšikov nepochybuje, sú hráči pred zápasom opatrní. Z ich vyjadrení necítiť ani náznak podcenenia. „Priznávam, víťazstvo Islandu nad Anglickom ma prekvapilo, no nešokovalo. Náš súper je mimoriadne kvalitný,“ tvrdí s rešpektom obranca Bacary Sagna.

Francúzi pôsobili v základnej skupine kompaktne, ich výkony boli vyrovnané. V osemfinále sa však trápili. Cestu k prelomeniu írskej obrany hľadali takmer hodinu. Zachránili ich až dva gólové údery Antoina Griezmanna. Prejavila sa na nich nervozita z hrozby nečakaného vyradenia.

Pod značným tlakom budú zverenci Didiera Deschampsa aj zajtra. Francúzi očakávajú od svojich futbalistov len zisk titulu. Naposledy ho oslavovali pred šestnástimi rokmi. „Vieme, čo je naša úloha. Cesta za titulom je však dlhá. Teraz nemyslíme na nič iné, len na Island. Vieme, že nás nečaká jednoduchá prekážka. Napokon, slabí súperi v dnešnom futbale už neexistujú,“ myslí si Deschamps.

Aj on vie, že každá rozprávka má koniec. Napíše poslednú kapitolu islandská?

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EURO 2016 #štvrťfinále Francúzsko - Island