Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Remízový kráľ je už v semifinále. Štvrtom od roku 2000

Portugalsko sa na futbalových ME vo Francúzsku ešte ani raz netešilo z triumfu v riadnom hracom čase, vo štvrtok sa však stalo prvým semifinalistom. "Európski Brazílčania" triumfovali v úvodnom štvrťfinále nad Poliakmi až po strelách zo značky pokutového kopu, po 90 minútach aj po predĺžení svietil na ukazovateli skóre nerozhodný stav 1:1.

01.07.2016 09:40
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo po penaltovom rozstrele, ktorý rozhodol zápas proti Poľsku.
debata

V súboji o finále sa stretnú s úspešnejším z dvojice tímov Wales – Belgicko. Zverenci trénera Fernanda Santosa v predošlej fáze uspeli proti Chorvátom až po predĺžení, v základnej F-skupine zaznamenali tri remízy. Mimochodom, iba Holandsko odohralo v histórii ME viac duelov s predĺžením (7) ako Portugalsko (6).

„Seleccao das Quinas“ sa zúčastňuje na siedmom európskom šampionáte. Portugalsko je jediným mužstvom, ktoré od roku 1996 zakaždým postúpilo zo skupiny, pričom od roku 2000 sa dostalo štvrtýkrát medzi najlepšie kvarteto tímov na ME.

„Postupne sa dostávame bližšie a bližšie k nášmu cieľu. Máme motiváciu a ambíciu priniesť portugalskému ľudu veľkú radosť. Penalty sú vždy lotéria, musíte v nich preukázať dostatok charakteru. Vedel som, že Poľsko je v nich dobré, keďže v osemfinále uspelo vďaka nim. Povedal som však hráčom, aby zostali pokojní. Veril som, že to zvládnu. Poľsko začalo veľmi dobre. Mal som plán, aby William Carvalho, Renato Sanches a Adrien Silva prehusťovali priestor. Chvíľami sme súperovi prenechávali taktovku a občas sme si nevedeli poradiť s Milikom, preto som pozmenil taktické úlohy pre Renata Sanchesa a Nanimu som povedal, aby sa stiahol trochu hlbšie,“ vyhlásil pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) portugalský kouč Fernando Santos.

Šesťdesiatjeden­ročný rodák z Lisabonu stál proti Poliakom na klubovej a reprezentačnej úrovni niekoľkokrát, no nikdy neprehral.

Ťahúňom Portugalska bol rovnako ako v osemfinále proti Chorvátsku 18-ročný mladík Renato Sanches. „Som rád, že som sa stal opäť Mužom zápasu, ale to je až druhoradé. Tím je na prvom mieste. Sme opäť bližšie k svojmu cieľu, ktorým je postup do finále. Som rád, že som splnil očakávania trénera a to dvakrát. Druhý raz pri penaltovom rozstrele. Keď sa tréner spýtal, kto si trúfa na jedenástky, Cristiano Ronaldo sa prihlásil prvý a ja hneď za ním. Veril som si. Nemyslel som na nič iné, iba ako streliť gól. Som rád, že mi to vyšlo. Možno niekto povie, že postupujeme so šťastím. Áno, ale za tým šťastím je tvrdá príprava,“ vyhlásil stredopoliar, ktorý v 33. min strelou z hranice šestnástky vyrovnal na 1:1.

Cristiano Ronaldo po premenenej penalte. Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo po premenenej penalte.

Vo veku 18 rokov a 317 dní sa stal tretím najmladším strelcom záverečných turnajov ME. Mladšími v tomto smere boli iba Švajčiar Johan Vonlanthen, ktorý 21. júna 2004 trafil do siete Francúzov (1:3) vo veku 18 rokov a 141 dní. Historicky najmladšou dvojkou zatiaľ zostáva Angličan Wayne Rooney, ktorý o štyri dni skôr ako Vonlanthen skóroval práve v súboji proti Švajčiarom (3:0) vo veku 18 rokov 237 dní. „Renato Sanches hral veľmi dobre, stále sa vyvíja a čo všetko dokáže, to uvidíme až v budúcnosti. Pripomína mi niekdajšieho portugalského hráča Mária Colunu,“ dodal Fernando Santos.

Kapitána Portugalska Cristiano Ronaldo síce tentoraz neskóroval, obetoval sa však pre mužstvo a v rozstrele nasmeroval svoj tím za víťazstvom premenenou penaltou.

„Bol to veľmi ťažký zápas, ako sa na štvrťfinále ME patrí. Poľsko hralo veľmi dobre. Má kvalitný tím s fyzicky silnými a skúsenými hráčmi, ktorí predvádzajú dobrý futbal. Rozstrel zakaždým môže dopadnúť akokoľvek. Portugalsko si v ňom tentoraz počínalo lepšie a preto zaslúžene postúpilo. Chcel by som zablahoželať spoluhráčom, trénerovi a celému realizačnému tímu. Všetci sme urobili skvelú prácu. S kýmkoľvek budeme v semifinále hrať, bude to náročné. Wales hrá fantastický turnaj, Belgicko je nebezpečné mužstvo, ktoré má za sebou taktiež viacero výborných výsledkov,“ vyhlásil ťahúň Realu Madrid Cristiano Ronaldo.

Strelci v jedenástkovej lotérii boli neomylní až na Poliaka Jakuba Blaszczykowského, ten v tzv. kritickej štvrtej sérii zlyhal. Jeho pokus smerujúci k ľavej žrdi portugalskej bránky zneškodnil gólman Rui Patrício. Ricardo Quaresma následne spečatil prienik Portugalska do semifinále. „Pred poslednou jedenástkou som cítil enormný tlak. Mal som v rukách osud celej krajiny. Bol som však pozitívne naladený, vedel som, že to bude gól. Nemal som čas na premýšľanie. Sme na správnej ceste a pokračujeme ďalej,“ vyhlásil Quaresma.

Cristiano Ronaldo a portugalský tréner Fernando... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo a portugalský tréner Fernando Santos.

„Každý hráč má svoj spôsob na kopanie jedenástok, ale netreba vždy voliť individuálny prístup. Bol to veľmi náročný zápas, po ňom si môžeme všetci gratulovať. Bojovali aj trpeli sme pre víťazstvo a postup. Teraz si zopár dní oddýchneme a čaká nás semifinále,“ nadviazal Rui Patrício.

Poliaci dosiahli najväčší úspech medzi kontinentálnou elitou. Pri predchádzajúcich dvoch účastiach na ME zakaždým skončili svoje účinkovanie už v skupine bez víťazstva na konte.

„S turnajom môžeme byť určite spokojní. Pred šampionátom sme si želali, aby sme sa do Poľska mohli vrátiť s tým, že sa ľudia za nás nebudú hanbiť. Myslím si, že sa nám to podarilo. Samozrejme, momentálne v nás prevládajú zmiešané pocity. Prehrať takto vždy zabolí, ale uvedomujeme, že to boli pre Poľsko tretie ME. Predtým sme ani raz nezvíťazili a teraz sme sa takmer prebojovali do semifinále,“ vyhlásil podľa portálu sportowefakty.wp.pl stopér Kamil Glik, ktorý počas šampionátu prestúpil z FC Turín do AS Monaco.

„Je náročné prijať takýto koniec. Hráči dali do toho srdca a počas celého turnaja hrali s oduševnením. Neprehrali sme ani jeden zápas, vyradili nás pokutové kopy… Posunuli sme sa dopredu, tento turnaj je toho dôkazom. Boli sme veľmi dobrí v zápasoch základnej skupiny, ale aj vo vyraďovacej fáze. Aj v budúcnosti sa budeme usilovať naďalej sa zlepšovať. To jediné je správna cesta. Onedlho urobíme analýzu nášho vystúpenia, teraz to je ešte príliš bolestivé,“ povedal poľaký kouč Adam Nawalka.

Sklamaný Robert Lewandowski. Foto: SITA/AP, Thanassis Stavrakis
Robert Lewandowski Sklamaný Robert Lewandowski.

Päťdesiatosemročný rodák z Krakova pred duelom veštil, že vo štvrťfinále sa gólovo prebudí Robert Lewandowski. Zásah kanoniera Bayernu Mníchov z 2. min však napokon neprispel k postupu medzi najlepšie štyri tímy v Európe.

„Zaslúžili sme si postup. Niekedy máte šťastie, inokedy, ako dnes, vám chýba. Táto prehra nás veľmi bolí. Občas sa sami seba pýtate, čo ste mohli urobiť lepšie, ale pred ME nikto nepomyslel na to, že to dotiahneme tak ďaleko a vypadneme vo štvrťfinále po penaltovom rozstrele. Dúfam, že všetci videli, že sme do toho dali všetko. Myslím si, že sme boli lepší, hrali sme po zemi. Súper sa snažil nakopávať lopty vzduchom, s tými sme si poradili. Hrali sme dobrý futbal, nezľakli sme sa protivníka ani toho, čo môžeme dosiahnuť. Jedenástky sú lotéria. So Švajčiarskom nám to vyšlo, s Portugalskom nie,“ zhodnotil priebeh stretnutia poľský kapitán Robert Lewandowski, ktorý vo štvrtok zaznamenal druhý najrýchlejší gól v histórii ME.

Sieť za Ruiom Patríciom napol už v 100. sekunde zápasu. Rýchlejší ako Poliak bol iba Rus Dmitrij Kiričenko, ktorý v roku 2004 na ME v Portugalsku trafil do siete Grécka už v 67. sekunde.

debata chyba